خبرگزاری شبستان-گروه قرآن و معارف: مبلغان، مرزداران اندیشه های دینی و فرهنگی جامعه هستند. آنچه در کلام و قلم و هنر این سفیران سعادت موج می زند، بیدارگری نسل های امروز و فرداهاست و تبلیغ، هنری است جاودانه که با تلاش پی گیر مبلغان بر تابلوی هستی به نمایش در می آید. در این میان تبلیغ دینی از اهمیت شایانی برخوردار است.
تبلیغ دینی از موضوع های عام و فراگیر است. در واقع هر حرکتی که موجب شناساندن و معرفی کردن دین به کار می رود نوعی تبلیغ است. آن جا که حضرت علی(ع) با بدرقه ی یک یهودی اگرچه با چند قدم باشد او را به دین اسلام جذب می کند و آن جا که بر منبر خطابه و وعظ نشسته و خطبه هایی به عظمت همه ی هستی را می خواند و آن جا که قرآن را با قلم تفسیر می کند همه و همه تبلیغ محسوب می شوند.
برای هر حرفه و فنی، الزامات و ابزار مناسب با آن وجود دارد که بدون آن ابزار، رسیدن به مقصود و ایجاد تحول و حرکت میسر نخواهد بود و آگاهی انسان از ابزار مورد نیازش در صدر مسایل قرار دارد. برای درک بهتر این الزامات و سیر تحول حوزه در گذر زمان، گفت وگویی با حجتالاسلام والمسلمین علی رضازاده خویی، استاد حوزه، امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی(ع) تهران و مدیر انتصابات و شوراهای مرکز رسیدگی به امور مساجد داشتم که شرح آن از نظرتان میگذرد.
آشنایی طلاب با علوم و معارف، لازمه تبلیغ است
حجتالاسلام والمسلمین علی رضازاده خویی، آشنایی طلاب و فضلا با علوم و معارف را لازمه تبلیغ صحیح دانست و گفت: روزی در درس خطابه آیت الله محمدتقی فلسفی(ره) در حوزه علمیه قم، به ایشان عرض کردم «حضرت عالی در روضه ها، نام دختر امام حسین(ع) را به اشتباه «سُکَینِه» می گویید که اشتباه است. سَکینه درست است. فرمودند: سُکَینِه درست است. عرض کردم: نعوذبالله، «سُکَینِه» به معنای خر ماده است و امام معصوم، هیچ گاه چنین نامی انتخاب نمی کند. این کار را اولین بار محمد فیروزآبادی در قاموس الغه مطرح کرد: «و قیل سُکَینِه بنت الحسین».
اشتباه دیگر درباره «حانیه» از القاب حضرت فاطمه(س) است که لطفا به محضرها تذکر دهید درست بنویسند. درحالی که عمدتا به صورت «هانیه» می نویسند. فرمودند «هانیه» درست است. عرض کردم تمام لغات عرب مانند قاموس الرجال و تاجر العروس را گشتم؛ «حانیه» از القاب حضرت زهرا(س)، مذکر ندارد و «هانیه» نیز مونث ندارد.
طلاب به دنبالِ استاد اخلاق باشند
وی تخلق به اخلاق الهی را از لوازم طلبگی خواند و افزود: درگذشته طلاب دنبال استاد اخلاق می رفتند و پیدا می کردند اما امروزه استاد اخلاق در حوزه های علمیه حاضر می شود. طلبه با جستجوی استاد، تشنگی خود را نشان می داد اما امروزه طلاب می توانند در دروس اخلاق مختلف شرکت کنند.
مدیر انتصابات و شوراهای مرکز رسیدگی به امور مساجد خاطرنشان کرد: کمبود استاد در شهرستان ها از نقاط ضعفِ حوزه های علمیه در گذشته بود که پس از انقلاب تاحدودی رفع شد.
وی ادامه داد: توجه به احکام و آموزش رساله ها، سنت حسنه گذشته حوزه ها بود اما امروزه طلاب با احکام آشنا نمی شوند. باوجودِ آموزش فقه، مساله دانی آموخته نمی شود. طلاب علیرغمِ آشنایی با فتاوای شیخ مفید و شیخ طوسی باید با فتاوای مراجع عصر حاضر نیز آشنا شوند. بنابراین مرکز مدیریت حوزه های علمیه و جامعه مدرسین، طلاب به ویژه مبلغینِ طرح هجرت را با فتاوا و احکام آشنا کنند.
امام جماعتی که سادهترین مسئله را نمی دانست
حجت الاسلام و المسلمین رضازاده خویی گفت: ضعف علمی مبلغین و فضلا اثر منفی در اعتقادات مردم دارد. در دوران مسئولیت در مرکز رسیدگی به امور مساجد با صدها امام جماعت مصاحبه داشتم. در موردی از شخص محترمی که در دفتر یکی از مراجع تقلید نیز فعالیت دارد، سوال مشهوری پرسیدم: اگر مسافری به شهری برود اما نداند چند روز طول می کشد، تکلیف نمازش چیست؟ پاسخ داد: ده روز است. پرسیدم: فتوای این مرجع تقلید، جدید است؟ گفت: خیر. فتوای تمام آقایان همین است. گفتم: فتوای تمام آقایان این است که نماز این مسافر تا سی روز، شکسته است.
وی افزود: گاهی برخی مبلغین و طلاب، چنین احکام مشهوری را نمی دانند درحالی که برخی احکام مبتلی به مانند وضعیت نماز در مسافرت ها که بسیار جدی و رایج هستند، در فتاوای مراجع متفاوت است. البته اقدامات خوبی مانند تعیین حد ترخص ها در شهرهایی مانند تهران که چندین ورودی (دروازه) دارد، انجام شده است.
طلاب شخصا احکام را فراگیرند
استاد حوزه خاطرنشان کرد: اگر طلبه ای، شخصا احکام را مطالعه نکند، دچار مشکل می شود زیرا استادی در حوزه ها برای تعلیم احکام وجود ندارد. هرچند کتبی مانند شرح لمعه و جواهر تدریس می شوند اما باید تطبیق فتاوا با عصر حاضر بیان شود.
وی ادامه داد: طلاب درس را برای خدا بخوانند «مَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ: هر كس بر خدا اعتماد كند او براى وى بس است(طلاق: 3). بنده در مدت 20 سال حضور در مسجد امام حسن مجتبی(ع)، اقامه سه نوبتِ نماز و بیان احکام، حتی یک بار، پول نگرفتم. بنده هیچگاه در سخنرانی و عقد، برای گرفتن پول، شرط نمی کنم اما زندگی خوبی دارم.
وصیت مشفقانه پدر
حجت الاسلام و المسلمین رضازاده خویی گفت: مرحوم پدرم به بنده توصیه کردند هروقت برای سخنرانی دعوتت کردند، برو، هیچ گاه دعوتی را رد نکن و به فکر پاکت منبرت نباش. امام زمان(عج)، حافظ ما است و فراموشمان نمی کند. ما نوکر اهل بیت(ع) هستیم و دست ما را می گیرند.
امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی(ع) خاطرنشان کرد: پدر علامه حلی به ایشان توصیه می کند «بعضی اوقات اساتید خود را یاد کن تا نگویند بی مهر است. اما آنقدر هم اغراق نکن که بگویند سخن نو ندارد و زحمت نکشیده است». این سخن، اهمیت یاد بزرگان در زندگی انسان را نشان می دهد.
توصیه آیتالله تسوجی برای زیارت با فضیلت
وی افزود: دعا برای بزرگان به انسان، توفیق می دهد. روزی حضرت آیت الله تسوجی از بنده پرسید «چگونه در مشهد، زیارت می کنی؟ گفتم: مثل بقیه مردم، غسل می کنم، لباس تمیز می پوشم، عطر می زنم و زیارت مخصوص می خوانم. فرمود: با عوام چه فرقی دارید؟ پرسیدم: چه کار کنم؟ فرمود: ملایکه الله ثوابِ عبادت خود را به ما هدیه می کنند. بنابراین به نیابت از ملایکه الله و حضرت عزرائیل، زیارتی کن و ثوابش را تقدیم به آن ها کن. آن گاه می بینی بزرگان در برابر تو ظاهر می شوند».
حجت الاسلام و المسلمین رضازاده خویی گفت: پدرم فرمود: «یکی از فضایل مهم اهل بیت(ع)، کرامت و سخاوت است. بنابراین مبلغین و طلاب باید صفات و اخلاق اهل بیت(ع) را در عمل به مردم نشان دهند».
نظر شما