به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، مرتضی گودرزی دیباج ظهر امروز (29 فروردین) در مراسم اختتامیه هفته هنر انقلاب اسلامی که با عنوان "چیستی هنر انقلاب اسلامی" در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد، بیان کرد: آنچه که تحت عنوان هنر انقلاب تصور می کنیم، یک تصویر مبهم، مجهول و نامطمئن است.
وی در ادامه با طرح چند سوال افزود: پس از 38 سال از پیروزی انقلاب چرا هنر انقلاب در حال حاضر به عنوان مکتب جاری در محافل آکادمیک و آموزشی ما آموزش داده نمی شود.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری کشور خاطرنشان کرد: برخی معتقدند از سال 42 هنر انقلاب، شکل گرفت برای شکل گیری هنر، نیاز به یک تحول اجتماعی است و آگاهی بخشی اولین جرقه برای هر انقلاب است البته مولفه های دیگری همچون رهبری و ایثار نیز لازم است.
وی تصریح کرد: جرقه های اول هنر انقلاب در عرصه هنرهای تجسمی از دوران مشروطه شکل گرفت که به دلیل محددیت های بسیار نظام سیاسی حاکم، در یک فضای تاریک و سیاه انجام می شد.
گودرزی دیباج عنوان کرد: با نزدیک شدن به ایام انقلاب به آرامی هنر اعتراض شکل گرفت و زمینه برای فعالیت مهیا شد و نخستین نقاشی های معترض پیش از انقلاب در سال های 56 و 57 به تصویر کشیده شد.
وی اضافه کرد: دوره ظهور هنر انقلاب مربوط به دوران پیش از انقلاب است اما دورهای که ما می توانیم جنس ناب و خلوص واقعی هنر انقلابی را مشاهده کنیم 2، 3 سال قبل از انقلاب تا پیش از ظهور جنگ و یکی دو سال بعد از جنگ است زیرا جنس تصویری ظهور می کند که هیچ زمینه مطالعه شده ای ندارد و کاملا خودجوش و انقلاب و بدون اتکا به هیچ سیستم قدرتی است.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری کشور ادامه داد: بخشی از هنر انقلاب را با یک نگاه ایجابی در مورد آن سخن می گوییم که بخشی از آن محقق شده و ظهور یافته و بخشی دیگر بود، اما از بین رفته است.
وی اظهار کرد: هنر انقلاب یک مجموعه فعالیت های هنری معطوف به باورهای دینی و مردمی است که در ابتدا با نگاه مردمی و انسانی و بعدها با نگاه دینی و اجتماعی شکل می گیرد.
گودرزی دیباج بیان کرد: هنر انقلاب را در زمان پیروزی انقلاب به عنوان حرکتی همراه با مردم می بینیم که در دفاع مقدس تحت عنوان هنر همراه و مدافع به نیت امید بخشی و انرژی بخشی در میان توده مردم فعالیت می کند.
وی در ادامه گفت: هنر انقلاب یک پیام واضح دارد که برای نخستین بار در تاریخ ایران، هنرمند و اثر را به میان مردم می کشاند و از آن برای عملیات اجتماعی، فرهنگی و اعتقادی استفاده می کند و هنرمند متعهد می شود.
این مسئول تصریح کرد: پیش از انقلاب چیزی به عنوان هنرمند متعهد نداشتیم و آثار هنری یا در خدمت درباریان و یا به صورت سفارشی بود و با ظهور انقلاب مردمی ترین تبلور هنری در ایران شکل می گیرد.
وی عنوان کرد: هنر انقلاب مبشر و تذکر دهنده است در واقع جایی که هنرمند نیاز میبیند به عنوان یک مصلح اجتماعی عمل کند با آثار خود تذکرات لازم را میدهد.
گودرزی دیباج تصریح کرد: هنر انقلاب یک مکتب فکری است که با مردم و دین خود سخن دارد و در وقت نیاز اعلام خطر می کند، مکتب هنر انقلابی روزنه و چراغ روشنی است که مردم به آن نیاز دارند زیرا با رویدادهای جامعه همراهی می کند و به عنوان امید بخش و انرژی بخش فعالیت های خود را انجام می دهد.
وی تصریح کرد: متاسفانه پیامهای رهبر معظم انقلاب در محافل هنری تحلیل و نشانه شناسی نمیشود تک تک واژه های این حکیم فرزانه باید تحلیل و تببین شود و ایشان به هنر متعهد فاخر، معتقد است و هرگز تعهد را از شانه هنرمند بر نمی دارد.
نظر شما