اولویت برنامه های معاونت برنامه ریزی و توسعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور اعلام شد

خبرگزاری شبستان: معاون برنامه ریزی و توسعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، گفت: اولین اقدام ما در سال جاری کیفی سازی هرچه بیشتر برنامه های کانون های فرهنگی هنری مساجد توام با توسعه کمی آن ها خواهد بود.

به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در اولین روز از سال 1395، طی سخنرانی در حرم مطهر امام رضا (علیه السلام) به مجموعه های خودجوش مردمی اشاره کردند که کار فرهنگی می کنند.

معظم له ضمن تاکید بر توسعه این مجموعه ها تصریح کردند که «دستگاه های دولتی و آنهایی که مربوط به فرهنگ اند باید آغوش خود را به روی بچه مسلمان ها، به روی جوان های مومن، به روی بچه های انقلابی، به روی بچه های حزب اللهی باز کنند."

با توجه به تاکید مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و همچنین با توجه به اینکه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، مجموعه ای مردمی با محوریت فعالیت نوجوانان و جوانان در دل مساجد به حساب می آیند، بر آن شدیم تا برنامه ها و فعالیت های معاونت برنامه ریزی و توسعه این ستاد را در گفت وگو با سعید سعادتی؛ معاون برنامه ریزی و توسعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور بررسی کنیم آنچه که در ادامه می آید حاصل این گفت وگو است:

با توجه به سخنان معظم له و تاکیداتی که ایشان نسبت به کار فرهنگی در سطح کشور دارند، از دیدگاه شما کانون های فرهنگی هنری مساجد در شاکله کارهای فرهنگی و حرکت خودجوش مردمی چه جایگاه و نقشی را ایفا می کنند؟

سرمایه عظیمی که ما در کانون های فرهنگی هنری مساجد از آن برخوردار هستیم سرمایه فکر، خلاقیت و استعدادهای بالقوه و بالفعل نوجوانان و جوانان متدین و انقلابی شهرها و روستاهای کشور است که به دنبال تربیت و پرورش خود و ساخت جامعه با محوریت مسجد و راهبری و نظارت ائمه جماعات مساجد هستند.

تفاوت مجموعه هایی مثل کانون های فرهنگی هنری مساجد با مجموعه های دیگرمانند چشمه جوشان با دیگر چشمه ها است چنین جریانی به فکر منافع شخصی نیست بلکه به فکر منافع و سعادت جامعه و همسالان خود است.

یکی دیگر از ویژگی های کانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان یک مجموعه خودجوش مردمی، خوداتکایی است زیرا مسوولان آن ها منتظر نمی مانند تا بودجه ای از جایی برسد و توزیع شود و بعد برنامه ها را متناسب با آنچه که به دست آورده اند به کار گیرند و فعالیتی بکنند.

بنابراین اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد باید احساس مسئولیت داشته باشند، خودشان  فکر کنند، برنامه ریزی کنند و در فعالیت های فرهنگی و اجتماعی کانون های مساجد مشارکت داشته باشند. حتی شایسته است که در کنار  شرکت خود، زمینه مشارکت دیگران اعم از همسالان، خانواده ها و خیرین را هم در پشتیبانی مادی و معنوی برنامه های کانون فراهم آورند تا این کار همیشه سامان داشته باشد البته دولت نیز باید این مجموعه ها را حمایت کند که البته در حد وسع خود این کار را می کند.

 

ـ این تاثیرگذاری و این جایگاه در  فرهنگ و اقتصاد از طریق کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور چگونه ممکن خواهد شد؟

 

همان طور که در اساسنامه کانون های فرهنگی هنری مساجد (مصوب شورای فرهنگ عمومی کشور) آمده است کانون ها یک مجموعه غیر دولتی محسوب می شوند یعنی تمامی فعالیت ها و اقدامات آنها وابسته به دولت و بودجه دولتی نیست بلکه یک تشکل مردمی و مجموعه ای مردم نهاد هستند بنابراین یکی از رسالت های بزرگ متدینین، هیات امنا و ائمه جماعات مساجد پشتیبانی فکری، معنوی و مادی از این حرکت خودجوش و فرهنگی است که امروز بزرگ ترین و فراگیر ترین شبکه فرهنگی هنری مسجد محور در کشور است.

 

البته با یک برنامه ریزی دقیق و زمینه سازی لازم از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری می توان به عنوان یک تشکل مورد اعتماد مردم در فرهنگ سازی اقتصاد مقاومتی، استفاده کرد در پیاده سازی آن در جامعه، مردمی کردن اقتصاد، اصلاح الگوی مصرف و رونق بخشی به کسب و کارهای کوچک به ویژه با رویکرد کارآفرینی فرهنگی و رونق بخشی به اقتصاد و فرهنگ به عنوان یک شبکه عظیم مردمی که می تواند هم در کاربرد شبکه تولید محصولات فرهنگی و هنری و هم در کاربرد شبکه توزیع محصولات فرهنگی و هنری با محوریت مساجد در بدنه جامعه نقش داشته باشد.

 

نقش دیگری که کانون های فرهنگی هنری مساجد می توانند در امر کارآفرینی و تاثیرگذاری در بخش اقتصاد مقاومتی داشته باشند ترغیب و تشویق نوجوانان و جوانان به ویژه افراد جویای کار برای راه اندازی کسب و کار و تسهیل این امر برای این افراد است.

 

وظیفه مدیران کانون های فرهنگی هنری مساجد در راستای تحقق این جایگاه چیست؟

مدیران و اعضای کانون های فرهنگی و هنری باید وظیفه تامین مادی و معنوی فعالیت ها و برنامه های این کانون ها را با استفاده از کمک ها و مشارکت های مردمی احساس کنند. تجربه نشان داده است اثربخشی فعالیت ها و برنامه هایی که اعضای کانون ها یا والدین آنان از برنامه ریزی تا اجرای آن مشارکت دارند به مراتب بیشتر و موثرتر است.

 

در مسایل تربیتی و انجام فعالیت های فرهنگی و آموزش نیز باید این نگرش باشد یعنی اعضای خوش فکر و خوش برخورد این کانون ها و کسانی که از نظر علم و دانش و مهارت های لازم پیشرو هستند، باید همراه با سایر اعضای آن ها به صورت خودجوش حلقه های چهره به چهره مباحثه و مطالعه راه بیندازند و حتی ترویج گردشگری سالم همراه با ترویج ورزش های همگانی مثلا کوهنوردی، پیاده روی را می توان با همین منوال انجام داد.

یا می توان هسته های پژوهشی و علمی کانونهای فرهنگی و هنری را فعال کرد و از به سایر همسالان خود نیز کمک کرد مانند زمان دفاع مقدس که وقتی رزمنده ای هم رزم زخمی خود را می دید به او کمک می کرد، امروز نیز باید افراد مسجدی برخی از همسالان خود را که در جنگ نرم دشمن زخمی هستند یاری رسانند تا دوباره به حیات سالم خود ادامه دهند.

البته در این میان مساله تربیت، آموزش و توانمندسازی اهمیت بالایی دارد. آموزش، تربیت و ارتقای مهارت های اجتماعی است که اعضای کانون ها را همیشه پویا و باطروات نگاه می دارد.

 

امام جماعت در این میان چه نقشی دارد؟

این فعالیت ها باید زیر نظر امام جماعت مسجد و با هدایت گری های او باشد و باید از مشاوره های امام جماعت مسجد در برنامه ریزی ها و فعالیت های فرهنگی آموزشی کمک گرفت.

 

البته نقش امام جماعت مثل نقش طبیب است که باید « طَبِيبٌ دَوَّارٌ بِطِبِّهِ » باشد یعنی زمانی که نوجوانان و جوانان به او مراجعه می کند پاسخگوی آنان باشد و احساس مسئولیت کنند و برخی زمان ها هم خود او باید به سراغ نوجوان و جوان برود و آنها را جذب مسجد و برنامه های کانون کند.

 

امروز با توجه به اینکه ذائقه مردم به ویژه نوجوانان و جوانان بصری شده است و عصر تکنولوژی، ارتباطات به ویژه فضای مجازی و شبکه های اجتماعی است که از تنوع و جذابیت بسیاری برخوردار هستند. ایجاد جذابیت و تنوع بخشی به برنامه های فرهنگی هنری مسجد با توجه به ذائقه های نسل نوجوان و جوان البته با حفظ اصول و ارزش های دینی و شأنیت مسجد یکی از رسالت های سنگین امام جماعت و کانون های فرهنگی هنری مساجد و سایر متولیان مسجد با کمک یکدیگر است. آرامش و نظافت مساجد، ایجاد جاذبه های معنوی، برخورد شایسته به ویژه با افراد تازه وارد، خدمات رسانی به مراجعان و ... می تواند در جذب نوجوانان و جوانان موثر باشد.

 

اما می رسیم به برنامه های معاونت برنامه ریزی و توسعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، با توجه به آنچه که تاکنون در باب اهمیت و جایگاه مجموعه خودجوشی چون کانون های فرهنگی هنری مساجد عنوان کردید، پرسش آن است که در سال جاری که از سوی مقام معظم رهبری سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نام گرفت، معاونت برنامه ریزی و توسعه ستاد عالی چه برنامه هایی را در راستای پیشبرد اهداف این مجموعه طراحی کرده است؟

اولین اقدام کیفی سازی کانون های فرهنگی هنری مساجد توام با توسعه کمی است که بخشی از آن به آماده سازی زیرساخت های لازم و بخش دیگر به بازتعریف سیاست ها و ماموریت های صورت گرفته و بهره مندی از تجربیات به دست آمده در گذشته، معرفی کانون های الگو و ایجاد رقابت سالم میان آن ها در جهت رشد و تعالی کانون ها، معرفی محصولات تولید شده و معرفی دستاوردهای اعضای آن ها است.

 

دومین اقدام گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی با استفاده از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور است که از نتایج آن نهادینه کردن فرهنگ اقتصاد مقاومتی در بین آحاد مردم است و همچنین پیاده سازی مولفه های آن در مجموعه ستاد عالی، دفاتر استانی و کانون ها است که در بخش اول آموزش ائمه جماعات در قالب دوره های آموزشی و تخصصی مثل سفیران آسمانی تبلور می یابد که این دوره در اردیبهشت سال جاری با حضور 1600 نفر از این افراد هم اکنون در شهر مقدس قم در حال برگزاری است.

 

همچنین آموزش مدیران و مربیان و اعضای کانون ها و تولید محتوای مناسب در دستور کار است. برگزاری دوره های کارآفرینی و حمایت از خودکفایی و کارآفرینی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، اصلاح الگوی مصرف و صرفه جویی به معنای حقیقی کلمه، استفاده از تولید داخل در برنامه های کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، اصلاح ساختار سازمان و چابک سازی آن، آموزش های لازم به پرسنل از جمله برنامه های این ستاد در سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل است.

 

 

سومین اقدام، اتخاذ سیاست تولی گری به جای تصدی گری است یعنی واگذاری امور قابل واگذاری به خود کانون ها، برنامه ریزی راهبری، حمایت و نظارت از طریق ستاد عالی و تمرکززدایی در برنامه ریزی و انجام فعالیت های فرهنگی هنری با توزیع متوزان و عادلانه امکانات.

 

اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد بیش از گذشته برای حفظ و صیانت از اعتقادات و اندیشه های نوجوانان و جوانان محله خود احساس مسئولیت کنند و این امر باید گسترش یابد. از سوی دیگر تقویت کارکردهای اجتماعی مساجد با استفاده از ظرفیت کانون ها باید در دستور کار سیاست گذاران و برنامه ریزان کشور قرار گیرد تا مثل سایر عرصه های جهادی از ظرفیت های مردمی مساجد در جهت استحکام بخشی به نظام و مقاوم سازی حوزه فرهنگی و کاهش آسیب های اجتماعی بهره ببریم. همچنین باید برای مقابله جدی با آسیب های اجتماعی و آثار مخرب جنگ نرم دشمن، همفکری و مشارکت بیشتری در این زمینه صورت پذیرد و همه دستگاه های فرهنگی و نخبگان مسجدی در این زمینه فعال شوند.

کد خبر 544070

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha