به گزارش خبرنگار کتاب شبستان ، کتاب حاضر وقایع نگاری یک روز از زندگی خانواده سرشناس به نام فهمل در آلمان پس از جنگ جهانی است ، خانوادهای که معماری در آن حرفهای موروثی است. در این رمان اتفاقاتی که در زندگی سه نسل از این خانواده رخ داده روایت و بررسی می شود و اگرچه داستان این رمان تنها در یک روز، یعنی ششم سپتامبر 1958 و در هشتادمین سالروز تولد هاینریش فهمل معمار برجسته و مرود احترام رخ میدهد، اما با فلش بک هایی که راویان رمان به گذشته دارند ، بیش از پنجاه سال از تاریخ آلمان را در برمیگیرد.
آنچه که دراین رمان ، سه نسل از خانواده ی فهمل را به هم متصل میسازد، صومعه ای به نام سنت آنتوان است و این سه نسل، هر یک به نوبه ی خود، در تلاش برای ویران کردن یا ساختن این صومعه اند. پدربزرگی که با ساختن صومعه ای به شهرت می رسد پسری که صومعه را منفجر می کند و نوه ای که در حال بازسازی همان صومعه است . هر کدام از آنها انگیزه خاص خود را دارند ، انگیزه فردی در دوران قبل از جنگ ، در دوران جنگ و در دوران پس از جنگ ، نمادی از جنگ و مذهب در زندگی مردم....
رمان « بیلیارد در ساعت نه و نیم» جایگاه حائز اهمیتی در میان آثار «هاینریش بل» دارد و از لحاظ فنی پیچیدهترین رمان وی به شمار میرود و در آن به جای اینکه خواننده با روایتی سر راست و عینی از وقایع مواجه شود، واقعیت را از خلال تک گوییهای درونی شخصیتهای داستان و سیلان ذهن ایشان در خاطرات دور و نزدیکشان ، دریافت میکند.
در قسمتی از این رمان می خوانیم:
«سایه ی سنت سوربن پایین تر امده بود؛ دیگر پنجره ی طرف چپ اتاق بیلیارد را پر کرده بود. زمان که با حرکت خورشید به پیش رانده می شد به سان تهدیدی نزدیک تر می آمد، ساعت بزرگ را از خود لبریز می کرد تا خیلی زود بالا بیاورد و ضربه های وحشتناکی را بیرون بریزد. سفید بر زمینه ی سبز ، قرمز بر زمینه ی سبز؛ یک نوع موسیقی بی نغمه ، نقاشی بدون تصویر ، گلوله ها می غلتیدند ، سال ها تکه پاره می شدند ، دهه ها روی هم انبار می شدند و این صداهای آرام ساعت، ثانیه ها را به خدمت ابدیت می گماشت...»
کتاب « بیلیارد در ساعت نه و نیم» را انتشارات ماهی با ترجمه ی «کیکاووس جهانداری» و با بهای 21 هزار تومان برای چهارمین بار تجدید چاپ کرد است.
نظر شما