ابعاد مختلف کودتای ترکیه از نگاه کارشناسان

خبرگزاری شبستان: شب گذشته ارتش ترکیه اعلام کودتا برعلیه دولت این کشور کرد که با تلاش اردوغان و دولتش کودتا کنندگان تسلیم شدند؛ ابعاد مختلف این کودتا در گفت و گو با کارشناسان مسائل بین الملل مورد بررسی قرار گرفته است که در گزارش زیر می خوانید.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، شب گذشته ارتش ترکیه اعلام کودتا برعلیه دولت این کشور کرد که با تلاش اردوغان و دولتش کودتا کنندگان تسلیم شدند و خبرگزاری شبستان ابعاد مختلف این کودتا را در گفت و گو با کارشناسان مسائل بین الملل و نمایندگان مجلس شورای اسلامی بررسی کرد که گفت و گوهای انجام شده در این زمینه به شرح زیر است:

کودتای نظامی در ترکیه را محکوم می کنیم/اقدام مردم ترکیه قابل تحسین است

محمدجواد جمالی، عضو هیئت رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن محکوم کردن کودتای نظامی در ترکیه به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: کشور ترکیه از چندین سال قبل یعنی از سال 1960 به این طرف چندین دوره کودتا را تجربه کرده است و نظامیان توانسته است حتی دولت منتخب را سرنگون و به قدرت برسند نمونه ان نیز ژنرال کنعان اورن بود که کودتایی را به این طریق ترتیب داد.

وی اظهار کرد: قطعا دنیا به سمتی می رود که ارای مردم باید برای همه قابل ارایه باشد و هر کسی مشکلی در داخل کشور دارد باید در صحنه دموکراسی ان را مطرح کند.

جمالی تصریح کرد: در داخل هر کشوری باید نظم و انضباط مرزها چه از سوی نظامیان و چه از سوی سایر گروهها و احزاب رعایت شود و حتی اگر نارضایتی نسبت به دولتها وجود دارد از طریق دموکراسی این نارضایتی بیان شود و در قالب حرکتهای حزبی و روال قانونی خواسته ها مطرح شود.

وی ادامه داد: اردوغان در چندین مرحله دست به تغییر فرماندهان ارتش زد و حتی تعدادی از انها را زندانی کرد و در واقع از ابتدا انها کاست و عاملی که باعث شد کودتا نیز موفق نشود همین اقدامات اردوغان در ارتش بود.

این عضو هیئت رییسه کمیسیون امنیت ملی گفت: مردم ترکیه نیز همانند مردم ونزوئلا به خیابانها ریختند و اجازه ندادند کودتاچیان به اهدافشان برسند و این کار مردم ترکیه قابل تحسین است.

وی با بیان اینکه امروز در دنیا تعداد کودتاهایی که علیه دولتها و حکومتها صورت می گیرد از انگشتان دست نیز کمتر نیست گفت: شاید نارضایی هایی در ترکیه نسبت به اردوغان وجود داشته باشد ولی به هر حال اقای اردوغان دولت منتخب ترکیه است و باید به مردم و دولت منتخب احترام گذاشته شود.

جمهوری اسلامی ایران مدافع آرامش و ثبات در کشورهای همسایه است

کمال دهقانی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به کودتای نظامی در ترکیه به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: جمهوری اسلامی ایران همیشه مدافع ارامش و امنیت در منطقه و ثبات و آرامش برای کشورهای همسایه بوده است.

وی اظهار کرد: احترام به رای و نظر مردم و اصول دموکراسی و مردمسالاری امری است که همواره مورد تایید جمهوری اسلامی ایران بود و ما از هر دولت قانونی و منتخبی در کشورهای همسایه دفاع می کنیم.

وی با ابراز امیدواری از اینکه مشکلی که در کشور ترکیه به وجود امده است به ارمش و امنیت پشت سر گذاشته شود و هر چه زودتر ترکیه به ارامش برسد گفت: کودتا چیزی نیست که جامعه جهانی ان را بپذیرد در کشورهای مختلف نیز اصل بر این است که طبق قانون اساسی قدرت دست به دست شود نه این که قدرت با کودتا به دست عده ای برسد.

وی تصریح کرد: آرای مردم ترکیه باید و دولت منتخبشان باید مورد احترام برای همه احزاب و گروهها در این کشور باشد و گروهها و احزاب به صلح و امنیت در کشورشان فکر کنند.

خطر هنوز اردوغان را تهدید می کند/کودتا به نفع بشار اسد

حسن هانی زاده، کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان راجع به کودتای شب گذشته در ترکیه گفت: کودتای نافرجام برخی از افسران مسلح کودتای ترکیه از وجود شکاف عمیق در بین حاکمیت و نیروهای مسلح حکایت دارد.

وی با بیان اینکه نزدیکی اردوغان به رژیم عربستان و گروهکهای تکفیری نارضایی‌هایی در میان نیروهای مسلح ترکیه به وجود اورده افزود: همچنین نقش تخریبی اردوغان در سوریه موجب شکاف بین حاکمیت، نخبگان و نیروهای مسلح شد.

وی با اشاره به کودتا خارطنشان کرد: این یک هشدار به اردوغان است که باید فاصله خود را با گروههای تکفیری و تروریستهای مرتجع عربی زیاد کند و حرکتی اعتدال گرایانه در منطقه آغاز کند.

هانی زاده تاکید کرد: کودتا یک حرکت اعتراض امیز داخلی و منطقه ای است.

کارشناس مسایل بین الملل با تاکید بر این که با توجه به وجود نداشتن افراد درجه بالا در میان کودتاچیان و اینکه حزب توسعه عدالت توانسته است در بین لایه های پایینی جامعه ارتباطی ایجاد کند افزود: همین امر باعث شد که حضور مردم در خیابان باعث شکست کودتا شود و البته هنوز خطر این کودتا دولت اردوغان را تهدید می کند.

وی در ادامه تصریح کرد: این کودتا باعث شد ترکیه تامدتی از مناسبات منطقه ای دور باشد و همین امر به نفع بشار اسد در سوریه است.

موضع ظریف نشان از تشخیص دقیق وضعیت داخلی ترکیه دارد

حسن بهشتی‌پور، کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، درخصوص کودتای شب گذشته ترکیه گفت: دلیل این کودتا نارضایتی عمومی در مورد سیاستهای خارجی ترکیه اوضاع بد اقتصادی این کشور به دلیل تحریمها و ناامنی هایی که در ماههای گذشته به وجود امده بود است.

وی یاداور شد: این مسایل باعث شد که ارتش فضا را به گونه ای فرض کند که می تواند اوضاع را در این کشور دگرگون کند چه مردم چه مخالفان و چه موافقان اردوغان با حضور در خیابان جلوی این کودتا را گرفته‌اند.

کارشناس مسایل بین الملل درخصوص واکنش جمهوری اسلامی ایران گفت: ایران سیاستهای قبلی خود را در قبال ترکیه ادامه خواهد داد و اقای ظریف در تویتر خود درخصوص ترکیه تاکید کرد که مردم این کشور و دموکراسی پیروز است.

وی تصریح کرد: موضعی که ظریف گرفت به موقع و دقیق بود که نشان از تشخیص مناسب وی از وضعیت داخلی ترکیه دارد.

علت شکست کودتا اختلاف نظر ارتشی ها و طرحهای اردوغان بود

 

پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، درخصوص کودتای شب گذشته ترکیه این کودتا به دلیل اختلاف نظرهای درونی ارتش و مسایلی که اردوغان مطرح می کند دچار شکست شد.

 

وی تاکید کرد: چند ساعت اینده در ترکیه تعیین کننده خواهد بود زیرا بعد از شکست کودتاچیان اردوغان جایگاه و موقعیت خاصی پیدا می کند.

این کارشناس مسایل بین الملل تصریح کرد: البته کودتا هنوز به صورت کامل شکست نخورده اما پیش بینی ها مبنی بر شکست کودتاست.

کد خبر 558872

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha