به گزارش خبرگزاری شبستان، در ادامه جلسه امروز سهشنبه 11 مرداد وضعیت دامداران و کشاورزان با توجه به خشکسالی و قانون هدفمندکردن یارانهها با حضور وزیر جهاد کشاورزی در صحن علنی مجلس بررسی شد.
صادق خلیلیان، وزیر جهاد کشاورزی در این جلسه گفت: وضعیت روند تولید در بخش کشاورزی به گونهای است در پایان سال 83 چیزی حدود 87 میلیون تن تولید داشتیم و در واقع روندی صعودی را در این زمینه طی کردیم.
وی با بیان اینکه در دو سه سال اخیر روند تولید در کشور مثبت شده است، بیان کرد: در سال 88 میزان تولید ما 93 میلیون تن در سال بود که این آمار در سال 89 به 107 میلیون تن رسیده است و نرخ رشد تولید ما چیزی بالای 10 درصد بوده است که انشاءالله امسال با تمهیداتی که اندیشیده شده است روند افزایش تولید را همچنان ادامه دهیم.
خلیلیان با اشاره به مشکلات کشاورزی در بخش خشکسالی یادآور شد: بحث خشکسالی یک پدیده جهانی است که ناشی از تغییرات آب و هوایی است که بیشتر کشورهای دنیا با آن درگیر هستند.
وی ادامه داد: 20 سال است که کشورهای دیگر دنیا بر روی خشکسالی کار میکنند و متأسفانه ما دو دهه است که این مسئله را فراموش کردیم و با توجه به خشکسالی سال 87 متوجه این مسئله شدیم و به آن پرداختیم.
وی با بیان اینکه خشکسالی سال 87 شدیدترین خشکسالی در طول 40 سال قبل بوده است، بیان کرد: 21 استان ما دچار خشکسالی شدید هستند که برخی از کشاورزان این استان که توسط صندوق بیمه خشکسالی خودشان را بیمه کردهاند از ناحیه این صندوق خسارتهای خود را دریافت کردهاند اما برخی از کشاورزان که خودشان را بیمه نکرده بودند از طریق ستاد حوادث غیرمترقبه و از سوی وزارت کشور و استانداریها حمایت شدند زیرا وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه وظیفهای نداشت.
خلیلیان با اشاره به رشد صنایع فرآوری در کشور تصریح کرد: ما تا سال 84 کمتر از 7 میلیون تن صنایع بهرهوری در کشور داشتیم که این آمار در سالهای اخیر به 19 میلیون تن رسیده است یعنی به ظرفیت صنایع فرآوری ما اضافه شده است.
وی بیان کرد: در بحث خشکسالی ضمن تأیید مسایلی که نمایندگان مطرح میکنند وزارت جهاد کشاورزی پیگیریهای خوبی داشته است و اگر هم اعتباراتی به صورت ویژه برای استانها داده شود ما برآوردمان این است که 1500 میلیون تومان حداقل به استانها برای خشکسالی اختصاص داده شود.
پیش از سخنان وزیر جهاد کشاورزی، عباس رجایی، رییس کمیسیون کشاورزی در سخنانی گفت: در بسیاری از استانهای کشور هماکنون بحث خشکسالی مطرح است و در بسیاری از استانهایی که خشکسالی را نداریم اما باز هم با این پدیده مواجه هستیم.
وی اظهار کرد: امروز یکی از مشکلات کشور ما این است که متوسط برداشت آب نسبت به چیزی که به حوزههای آبی کشور وارد میشود بیلان منفی ثبت میشود و در واقع بسیاری از دشتهای ما در شرایط بحرانی قرار دارند.
رجایی با بیان اینکه اگر به داد کشاورزی در بحث خشکسالی نرسیم با چالشهای جدی مواجه خواهیم شد، یادآور شد: متأسفانه در عین حالی که ما اعتقاد داریم هدفمندسازی یارانهها باید با قدرت در کشور ایجاد شود اما به زیرساختهای بخش کشاورزی در اجرای این قانون توجه نشده است.
وی به تأثیر قانون هدفمندکردن یارانهها در بخش کشاورزی اشاره داشت، بیان کرد: هنوز شرایط برای اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها در حوزه زیرساختهای کشاورزی آماده نیست.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس تصریح کرد: ما هنوز امکانات لازم برای بهرهبرداری کشاورزی در کشور را فراهم نیاوردیم و همچنان با همان ماشینآلات کهنه و فرسوده که پرت سرمایهگذاری و وقت را دارند در حال انجام کار هستیم.
وی بیان کرد: برای آنکه بتوانیم آثار هدفمندکردن یارانهها در بخش کشاورزی را کاهش دهیم باید ماده 8 این قانون را که تاکنون اجرایی نشده است، اجرایی کنیم.
رجایی تصریح کرد: متأسفانه آن چیزی که از اجرای این قانون در اختیار کشاورزان، دامداران، گلخانهداران و مرغداران قرار گرفته است به صورت تسهیلات کوتاهمدت بوده است و اگر ما بخواهیم یارانهها را در بخش کشاورزی جدی بگیریم باید به این قشر از جامعه یارانه مستقیم پرداخت کنیم.
صفایی، نماینده مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ضمن ارایه گزارشی در این جلسه گفت: ما تحلیلهایمان را در مرکز پژوهشهای مجلس با استناد به آمارهای رسمی که از سوی دستگاههای دولتی مطرح میشود، ارایه میدهیم.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه حق تولیدات محصولات غلات ما رو به پایان است باید اذعان کنیم ما در مرز کمترین تولید محصولات کشاورزی در 10 سال گذشته قرار داریم که باید برای بقای تولید کشاورزی سیاستهای حمایتی خودمان را به حداکثر برسانیم.
وی اظهار کرد: درست است ما در محصولات باقی این تنش را داریم اما باز هم در بحث دامداریها با کاهش گوشت قرمز مواجه هستیم.
صفایی با اشاره به اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها و تأثیر آن در بخش کشاورزی گفت: در قانون هدفمندکردن یارانهها تأکید شده است که میزان یارانهای که به بخش کشاورزی تعلق میگیرد بعد از اجرای این قانون کاهش نیابد.
همچنین محمدرضا باهنر، نایبرییس اول مجلس که در غیاب لاریجانی، ریاست جلسه علنی مجلس را به عهده داشت در پایان سخنان وزیر جهاد کشاورزی و نمایندگان گفت: برنامههایی که مجلس با حضور وزرا طی این چند روز گذشته داشته است باعث شده است که بخشی از مسایلی که دارای ابهام بودهاند، روشن شود و هم مقداری از مسئولیت مسئولان اجرایی روشنتر شود و ما قطعا این مسایل را ادامه میدهیم.
وی بیان کرد: مجلس هم در زمینه بودجههای مصوب خشکسالی همت والایی را به کمک دولت کرد و بودجه خوبی را برای این قضیه اختصاص داد و هم در بحث پرداخت سهم بخش کشاورزی در پروژه هدفمندسازی یارانهها پیگیریهای جدیای را داشت.
باهنر بیان کرد: امروز دغدغه اصلی مجلس این است که بخش تولید، صنعت و خدمات در پروژه عظیم قانون هدفمندکردن یارانهها سرشان کلاه نرود و کم بیاورند.
نایبرییس مجلس تصریح کرد: ما معتقدیم دولت سهم تولید از یارانهها را ادا نکرده است و باید آن را ادا کند.
وی خطاب به مسئولان و برنامهریزان اجرایی کشور و به ویژه وزیر جهاد کشاورزی گفت: باید دقت کنیم که اگر تغییرات کلان آب و هوایی در دنیا اتفاق بیفتد مبتنی بر این تغییرات سیاستهایی را متناسب با الگوی کشت، داشت و برداشت ما اتخاذ کنیم.
باهنر تصریح کرد: کشاورزی که همه امکانات زندگیاش را در کشت یک محصول متراکم میکند باید راهنمایی شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر 30 سال است که ما در تولید بعضی کالاها در کشور کم میآوریم و بازار سیاه راه میافتد و از آن طرف در تولید برخی محصولات آنقدر زیاد تولید میکنیم که این محصولات از بین میرود و این در شأن نظام جمهوری اسلامی ایران و برنامهریزی ما نیست.
وی با بیان اینکه مسئله هدفمندسازی یارانهها در سیاستهای راهبردی تولید تأثیرگذار است، گفت: مسئله هدفمندسازی یارانهها تولید برخی کالاها را غیراقتصادی میکند و برخی تولیدات را نیز اقتصادیتر میکند که ما امیدواریم دوستان به این مسایل توجه نشان دهند.
پایان پیام/
نظر شما