خبرگزاری شبستان ـ گروه مسجد و کانونهای مساجد: بر پایه آموزههای دینی، مهمترین و محوریترین کانون دینی جامعه مساجد هستند که میتوانند و باید در عرصههای گوناگون مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نقش آفرینی کنند. دفاع مقدس و هشت سال مقاومت در برابر دشمن بعثی ـ صهیونیستی به خوبی این نقش آفرینی مساجد را نشان داد آنچنان که مهمترین پایگاه در حمایت همهجانبه، فراگیر و فعال از جبههها و رزمندگان سرزمین ایران در دوران جنگ تحمیلی بودند.
خبرنگار ما در گفت و گو با تعدادی از ائمه جماعات و علما درباره کارکردهای متنوع مساجد که در آن دوران به ظهور رسیدند اما امروزه مورد غفلت قرار گرفته اند سخن گفته است در این نوبت، مشروح گفت و گو با آیتالله محمد عندلیب همدانی؛ عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و استاد درس خارج فقه می آید:
عندلیب همدانی مسجد را صرفا مرکز عبادت ندانست و گفت: حلقههای تدریس صحابه پیامبر (ص) مانند ابن عباس و ابن مسعود در مسجد النبی (ص) تشکیل میشدند. بنابراین مساجد از صدر اسلام تاکنون علاوه بر مرکز عبادت محل تعلیم علوم نیز بوده اند.
شکل گیری حوزههای علمیه در جوار مساجد جامع
وی اضافه کرد: قبل تر ها در جوار مساجد جامع بسیاری از شهرها حوزه علمیه ای تشکیل می شد و روحانی و مردم محله، هزینههای آموزش علوم قرآنی و دروس حوزوی را متقبل میشدند.
استاد درس خارج فقه خاطرنشان کرد: همسایگی مساجد و حوزه های علمیه زمینه ساز جذب جوانان به فراگیری علوم دینی میشود که اگر این همجواری نبود شاید بسیاری از جوانان به این کار موفق نمیشدند.
همسایگی با حوزه علمیه مکمل کارکردهای مسجد است
وی افزود: تاسیس حوزه علمیه در همسایگی مسجد مکمل کارکردها و انتظارات از مسجد است و اینکه مسجد صرفا محل عبادت محض و سخنرانی دینی نیست.
عندلیب همدانی با تاکید بر کارکردهای مختلف مساجد، بیان کرد: مردم هنگام هجوم دشمن به مرزهای اسلامی ساکت نمینشینند بلکه با اجتماع در مساجد برای دفاع برنامه ریزی می کنند.
نظر شما