خبرگزاری شبستان: مقام معظم رهبری، 19 مهر 1391 در خراسان شمالی بر فعال کردن کانونهای فرهنگی هنری مساجد از طریق همکاری با سازمان های فعال در مساجد تاکید کردند، این سخنرانی نقطه عطف تحولات کانونهای فرهنگی هنری در مساجد شد.
در سالروز بیان این سخنان، گفت و گوی خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با سید عباس صالحی؛ معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، را می خوانید:
- به عنوان سوال اول بفرمایید، آیا مسجد از گذشته تاکنون تنها مکانی برای اقامه نماز بوده است یا هویت مسجد جدای از این کارکرد است؟
اگر بخواهیم به مسجد به عنوان مکانی که نمازهای جماعت در آن برپا می شود، نگاه کنیم، باید گفت این نگاه همه هویت مسجد نیست زیرا در این صورت جایگاه مسجد به نمازخانه تبدیل می شود.
مسجد همواره جایگاه ویژه ای در سنت دینی و تاریخ تمدن اسلامی ما داشته است، در واقع اگر عنوان خودش را با این هویت داشته باشد، باید گفت که ضلع اول آن این است که «پایگاه اثرگذار دینی» در جامعه محسوب می شود و دینداری در آن بر اساس زندگی فردی و اجتماعی گسترش و تعمیق می یابد و ضلع دوم هویت مسجد نیز این است که «جایگاه و پایگاه فرهنگی است» و توسعه فرهنگی جامعه اسلامی به آن متصل است.
ضلع سوم هویت مسجد، «پایگاهی برای توسعه اجتماعی در جامعه اسلامی» است، به این معنا که کاهش دهنده آسیب های اجتماعی و ارتقاءبخش سلامت و رشد اجتماعی در جامعه باشد.
اگر ما به این کارکردهای سه گانه مساجد معتقد باشیم متوجه می شویم که اگر مسجدی بخواهد که در جامعه تاثیرگذار باشد باید چنین جایگاهی پیدا کند و به این میزان ارتقاء یابد.
- عوامل ارتقاءبخش مسجد چه عناصری هستند؟
به اعتقاد من در این زمینه سه عنصر اصلی می توانند به مساجد کمک کند، عنصر اول «ائمه جماعات» آن ها است و «معتمدین محلی در مساجد» دومین عنصر در این زمینه به شمار می آیند و در نهایت «جوانان فعال و موثر» هستند که به عنوان سومین عنصر در ارتقابخشی و رشد و شکوفایی جایگاه مسجد نقشی تاثیرگذار دارند.
نقش کانون های فرهنگی هنری مساجد در ارتقا بخشی به جایگاه مساجد چیست؟
اگر سه عنصری که گفته شدند به هم متصل شوند و در کنار هم قرار گیرند، می توان به کارکردها و جایگاه مساجد امید داشت و در این میان کانون های فرهنگی هنری مساجد در عین حال که با ائمه جماعات و معتمدین مساجد در ارتباط هستند، پایگاه خود را محلی برای حضور جوانان فعال و پرانرژی قرار داده اند چرا که با این نگاه شکل گرفتند که مساجد را به جایگاه مورد نظر خود که پایگاه فرهنگی، اجتماعی و دینی جامعه اسلامی است، نزدیک تر کنند.
با توجه به اینکه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد با استفاده از ظرفیت محلی و منطقه ای عمل می کند، طبیعی است باید با این نگاه به این موضوع نگریست که این ستاد چگونه باید نقش خود را ایفا کند تا این مهم در برنامه ها و حمایت های آن ها از کانون های فرهنگی هنری مدنظر قرار گیرد.
به نظر من اگر ستاد عالی در زمینه نرم افزاری و تولید محتوا، رصد کاری و ارایه ایده های نوین برای کانون های فرهنگی هنری مساجد اقداماتی انجام دهد که البته این موضوع در حال انجام است، آن موقع می توان گفت کانون های فرهنگی هنری مساجد می توانند در نیل به اهداف خود از جمله ارتقای جایگاه مساجد در جامعه فعال تر و موثرتر عمل کنند.
نظر شما