زنان عزادار خرم آبادی نقاب عزا به چهره کشیدند

خبرگزاری شبستان: زنان عزادار خرم آبادی، با بستن نقاب عزا به چهره آیین چهل منبری را آغاز کردند.

خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛

 

زنان عزادار خرم آبادی، آیین چهل منبری را  در روز تاسوعای حسینی برگزار کرده و به یاد اسرای  قیام عاشورا با پای برهنه و نقاب به چهره می زنند.

 

 

در خیابان های منتهی به حرم مطهر، دست فروشانی که شمع و نقل وسربند سیاه و پارچه های سبز می فروشند و  به تعداد زیاد دیده می شود.

 

 

خود را به میان زنان عزادار می رسانم، در خرم آباد زنان عزادار با تهیه چهل شمع و چهل نقل ابتدا به حرم امامزاده زید بن علی (ع) رفته و پس از زیارت  و نیت گرفتن خود را برای برگزاری این مراسم آماده می کنند.

 

هرچه به حرم مطهر نزدیک تر می شوم صداحی مداحی ها از بلندگوه های حرم بیشتر به گوش می رسد و از هر طرف حرم دسته دسته زنان عزادار  با چادر های مشکی در گروه های دو نفر و چند نفر و برخی نیز تنها دیده می شود.

 

جمعی از بانوان نیز همراه همسر و فرزند خود در این آیین شرکت می کنند و در طی برگزاری مراسم همسر آنان نیز نقابی  از چپیه به صورت می بندد.

 

 

 

خیل انبوهی از زنان و دختران از کهن سال تا نوزاد دیده می شود، برخی مادران فرزند شیرخواره خود را در لباس سفید و سربند سبز در آغوش دارند.

 

تلاش می کنم با زنانی که نقاب به صورت دارند مصاحبه کنم، که  در برابر سلام و سوال من تنها اشاره ای دیده می شود، و زنی دیگر که در حال زدن نقاب به صورت است، یاد آور می شود که آنها نیت گرفته و مراسم را شروع کرده اند.

 

زنان خرم آبادی زمانی که نیت شروع مراسم را می گیرند و در حال خروج از حرم مطهر زید بن علی (علیه السلام) هستند تا پایان مقصد روزه سکوت گرفته و تنها ذکر  یا الله، صلوات  را   زمزمه می کنند.

 

 

 

خود را به میان زنانی که در اطراف ضریح مشغول زیارت هستند می رسانم و فاطمه زمانی، بانوی است  حدود چهل و چند ساله با چهره ای دلسوز و مهربان  که عنوان می کند حدود 15 سال است که هر سال در این مراسم شرکت می کند.

 

وی به دلیل شغل همسر ساکن تهران است و مادر دو فرزند دختر و پسر، افزود: من در این مراسم مراد گرفته ام و هر سال تحت هر شرایطی خود را در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی به خرم آباد می رسانم.

 

 زمانی، قطره اشک گوشه چشمش را با پاک می کند و ادامه می دهد،  هر لحظه این مراسم من را به یاد زنان و دختران اسیر حادثه عاشورا می اندازد.

 

 

 

وی بیان کرد:  وقتی در سرمای زمستان پاهای ما از راه رفتن برهنه در خیابان های نمناک سرد می شود و یا درگرمای تابستان از سوزش گرما می سود تنها به یاد حضرت زینب (سلام الله علیه) و طفلان اسیر اشک می ریزم.

 

در گوشه حرم نیز بانوی کهنسالی با سربند لری دیده می شود، بانوان کهنسال با لباس محلی در چشم من بسیار با ابهت و با وقار دیده می شوند.

 

 با نگاهی و لبخندی به وی خود را به سمت او می رسانم،  وی خود را بتول خانم رمضانی معرفی می کند، با آرامش خاصی حرف می زند و  لری حرف زدن وی به جان دل می نشیند گویی با مادر بزرگ مرحومم گرم حرف زدن هستم، می گوید: روله ( فرزندم) لعنت خدا بر قوم ظالم باشد، تاسوعا و عاشورا غمی تاریخی برای شیعیان است.

 

 

 

وی با اشاره به آداب مراسم چهل منبری، افزود: این سال های به رغم زانو درد شدیدی که دارم در این مراسم شرکت می کنم و به فضل خدا و یاری امام حسین(علیه السلام) و حضرت زینب (سلام الله علیه) با آرامی  همراه با جوان تر ها این آیین را به جا می آورم.

 

رمضانی، ادامه داد: بسیاری از زنان و دختران شرکت کننده در این مراسم یا به مرادی دارند و یا مراد آنها حاصل شده است.

 

وی با بیان اینکه کسی از درگاه حق نا امید برنگشته است، افزود: زنانی که به مراد خود می رسند و آنان که در انتظار برآورده شدن حاجت هستند هر سال با شور خاصی در این مراسم شرکت می کنند و این مراسم به فضل خدا هر سال باشکوه تر برگزار می شود.

 

 

 

ساناز مومنی،  جوانی حدود 18 ساله است که با شور جوانی در این مراسم حضور دارد و به دوستان خود در خصوص برگزاری آداب در کنار هم توصیه می کند.

 

با او که گرم صحبت می شوم، می گوید:  بسیار خوشحال هستم که بانوان دیارم در عزای امام حسین(علیه السلام) آیینی خاص خود دارند و این نشان  دهنده عشق و علاقه بانوان خرم آبادی از دیر باز به مکتب دین و ائمه اطهار (علیهم السلام) است.

 

وی افزود: روضه های خانگی از دیگر آدابی است که بانوان در خرم آباد مجری برگزاری آن هستند و این گونه مراسم در تقویت فرهنگ دینی در بین جوانان بسیار موثر است.

 

 

 

گفتنی است،زنان و دختران خرم آباد، از صبح روز تاسوعا تا شب آیین چهل منبری را برگزار می کنند، آیین عزاداری چهل منبری در محله قدیمی باغ دختران خرم آباد، برگزار می شود.

 

 این آیین که هر ساله با حضور گسترده زنان و دختران و گاهی برادران برگزار می شود، با آدابی خاص این آیین عزاداری برگزار می شود.

 

زنان عزادار در این آیین با پوشدن لباس سیاه و چادر سیاه از خانه خود حرکت می کنند و با تهیه چهل شمع و چهل نقل، قند و یا شکلات روانه برگزاری این آیین می شوند.

 

 

 

زنان عزادار خرم آبادی، این آیین را با پوشاندن چهره خود و بستن نقاب و برخی از زنان نیز این آیین را با پای برهنه برگزار می کنند.

 

در این آیین زنان و دختران از دقایق اولیه صبح تاسوعا، با پای برهنه و صورت های پوشیده شهر را با شمع های حزن انگیز روز تاسوعا زینت می بندند تا حاجت خود را از باب الحوائج در روز شهادتش طلب کنند.

 

 از دیگر رسوم زنان و دختران خرم آبادی در برگزاری این آیین عزداری این است، که شرکت کنندگان در این آیین پس از نیت مهر سکوت بر لب زده و تا پایان مراسم با سکوت برگزار می شود و عزاداران در سکوت خود ذکر گفته و صلوات می فرستند.

 

زنان چهل منبری در طول برگزاری این آیین سنتی ت‍ن‍‍ه‍‍ا ب‍‍ا ذک‍ر ک‍ل‍م‍ه‌ ‌ال‍ل‍ه‌ و ی‍‍ا ف‍رس‍ت‍‍ادن‌ ص‍ل‍و‌ات‌ ب‍ر م‍ح‍م‍د (صلی الله علیه و آله) و خ‍‍ان‍د‌ان‌ پ‍‍اک‍ش‌ م‍س‍ی‍ر ح‍رک‍ت‌ خ‍ود ر‌ا ‌اد‌ام‍ه‌ م‍‍ی‌‌د‌ه‍ن‍د.

 

 

زنان خرم آبادی با حضور در مرقد امامزاده زید بن علی (علیه السلام) خرم آباد، پس از زیارت نیت کرده و به سمت محل برگزاری این مراسم در محله قدیمی باغ دختران خرم آباد است روانه می شوند.

 

 

در آیین چهل منبری زنان و دختران حاجتنمد تعداد چهل شمع و چهل نقل را به نیت در این مراسم روشن می کنند، تا حاجت خود را از باب الحوائج در روز شهادتش طلب کنند.

 

 

منزل به منزل شمع های حزن و اندوه روشن می شود، تا عزادار به منزل چهلم برسد و چهلمین شمع خود را روشن کند، در منزل چهلم آیین چهل منبری که بسته به مکان آغاز این آیین در محل مشخص شده برای آیین چهل منبری برای هر کدام از برگزار کنندگان این آیین متفاوت است، زنان و دختران حاجتمند، با با قرائت دعاهای مختلف و طلب حاجت نقاب را از چهره برداشته و می توانند صحبت کنند.

 

کد خبر 580110

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha