خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: نشست اتحادیه اروپا با ایران، ترکیه و عربستان درباره سوریه، سنگاندازی ریاض در روابط ایران-ترکیه، ایران و شیعیان برندگان واقعی نبرد باز پسگیری موصل از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
سنگاندازی ریاض در روابط ایران-ترکیه همراه با راهبردهای منطقهای متفاوت تهران و آنکارا
موسسه تحلیلی «میدل ایست بریفینگ» در تحلیلی پیرامون اوضاع منطقه و روابط ایران، ترکیه و روسیه نوشت: فرضیه گرم بودن روابط بین ایران و ترکیه بر سو برداشت و تحلیلهای سطحی استوار است. این روابط اینک تحت تاثیر دو مورد مخالف هم است.
بر این اساس، اولین مورد اختلاف راهبردهای منطقهای بین تهران و آنکارا است. این راهبرد البته مخالف درگیری این دو کشور با هم است و ما شاهد این امر در عراق و سوریه هستیم. مورد دوم منافع دو طرفه مشترک در حوزههای اقتصادی، انرژی و تجاری بین این دو کشور همسایه است.
در جبهه راهبردی حضور ترکیه در شمال عراق تهدیدی علیه برنامههای ایران در عراق بعد از داعش است. آنکارا همچنین از برخی گروههای معارض سوری در شمال سوریه حمایت میکند و آنها نیز با شبه نظامیان شیعه تحت حمایت ایران در تعارض هستند.
در جبهه اقتصادی نیز صادرات ترکیه به ایران در سال گذشته برابر با 6.1 میلیارد دلار بوده در حالیکه صادرات ایران به ترکیه 3.7 میلیارد دلار بود.
این وبگاه در ادامه نوشت: در کشمکش راهبردی دو کشور از طریق نبردهای نیابتی در سوریه و عراق علیه هم میجنگند. ترکیه بر این باور است که تهران پشت بیانیههای تحریک کننده عراق قرار دارد. البته در بدترین حالت ممکن روابط این دو کشور به سمت تقابل آشکار کشیده نخواهد شد. در گذشته تهران و آنکارا خود را کنترل کردند وهر دو متوجه این موضوع شدند که سرانجام در آینده به هم نیاز خواهند داشت. از این گذشته دو طرف قبول دارند که باید برابر ایجاد منطقه خود مختار کردها در منطقه مقاومت کنند .
میدل ایست بریفینگ در خاتمه با اشاره به برخی عوامل فرعی تاثیر گذار در روابط تهران و آنکارا چون روسیه و عربستان سعودی نوشت: تصور میشود که روسیه مایل است تا روابط بین تهران و آنکارا توسعه یافته و روابط خود نیز با ترکیه بهبود یابد. اما عربستان سعودی علاقه مند است تا ترکیه و ایران از هم دور شوند تا بدین طریق این کشور را به جمع اعراب آورده و از منطقه برابر اقدامهای هجومی ایران دفاع شود.
سعودیها سعی دارند ترکیه را از محور ایران و روسیه دور سازند.آنها با اصل گرم شدن روابط بین این سه کشور مخالفتی ندارند البته به شرطی که منجر به پیشبرد برنامههای منطقهای ایران نشود.
ایران و شیعیان برندگان واقعی نبرد باز پسگیری موصل هستند
سر لشگر بازنشسته «مایکل فلین» امروز (دوشنبه) در اظهار نظری گفت، ایران بعد از بازپسگیری موصل پیروز واقعی عرصه است.
به نوشته وبگاه «واشنگتن اگزمینر» این مقام ارشد نظامی سابق آمریکا در گفتوگو با شبکه خبری «فاکس نیوز» گفت: «ما مجبوریم با کشورهای عربی، ناتو و عراق همکاری کنیم و من به شما میگویم که در خاتمه پیروز بزرگ میدان موصل ایران است . شیعیان عراق تحت حمایت ایران برندگان این عرصه خواهند بود.»
وی در بخش دیگر از سخنان خود اظهار داشت که «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری آمریکا متوجه رخنه عناصر افراطی اسلامگرا به داخل خاک آمریکا شده و این بدان معنا است که ما شاهد افزایش مشکلات در کشور خواهیم بود.
سرلشگر بازنشته ارتش آمریکا افزود: «مشکلاتی که ما با آن مواجه هستیم با حمله به موصل برطرف نمیشود.ما مجبوریم در طولانی مدت با یک جریان فکری سر و کار داشته باشیم. این مشکل فراتر از سن برناردینو، اورلاندو،نیویورک و میناپولیس است و در همه جای وطن این مشکل وجود خواهد داشت.»
مایکل فلین سرلشگر بازنشسته نیروی زمینی آمریکا و مدیر سازمان اطلاعات دفاعی، فرمانده فرماندهی و رئیس هیئت اطلاعات نظامی از ژوئیه 2012 تا اوت 2014 بود.
فلین به عنوان یکی از چند گزینه ممکن برای معاون ریاست جمهوری دونالد ترامپ مطرح شده است.
تماس تلفنی موگرینی با ظریف/رایزنی در خصوص آخرین تحولات سوریه
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شامگاه دوشنبه در تماسی تلفنی با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص آخرین تحولات منطقه به ویژه سوریه گفتگو و تبادل نظر کرد.
موگرینی ساعاتی پیش و پس از نشست لوکزامبورگ گفته بود که اتحادیه اروپا فردا سه شنبه مذاکراتش درباره آینده سوریه را با ایران، ترکیه و عربستان سعودی آغاز خواهد کرد.
وی این کشورها را «بازیگران کلیدی منطقه» خوانده بود.
مهر:
نشست اتحادیه اروپا با ایران، ترکیه و عربستان درباره سوریه
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از رایزنی این اتحادیه با کشورهای مهم منطقه درباره سوریه خبر داد.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز و با پایان یافتن نشست وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در این باره گفت: اتحادیه اروپا فردا سه شنبه قرار است درباره بحران سوریه با کشورهای مهم منطقه به رایزنی و تبادل نظر بپردازد.
وی در ادامه به رایزنی فردای این اتحادیه با ایران، ترکیه و عربستان سعودی به عنوان «بازیگران کلیدی منطقه» اشاره و درباره حلب گفت: اولویت کنونی نجات دادن حلب است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تکرار مواضع هماهنگ محور غربی- عبری- عربی علیه سوریه و روسیه مدعی شد: از روسیه و اسد می خواهیم تا به بمباران حلب پایان دهند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
آسوشیتدپرس: مناقصه بین المللی پنجاه میدان نفتی و گازی ایران
شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد 50 میدان نفت و گاز را به مناقصه کاران بین المللی پیشنهاد کرده است. این اولین بار است که از زمان توافق هسته ای تاریخی سال گذشته ایران با قدرتهای جهانی چنین کاری انجام می شود.
همچنین روز دوشنبه معاون وزیر نفت ایران از توافق مقدماتی اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک ) برای محدود کردن تولید بین 32/5 تا 33 میلیون بشکه در روز استقبال کرد. این توافق در اواخر ماه سپتامبر با هدف کاهش مازاد جهانی نفت که بیش از دو سال است قیمت های این ماده را تحت تاثیر قرار داده است حاصل شد.
امیر حسین زمانی نیا به خبرنگاران در تهران گفت این توافق « گامی کوچک اما در جهت درست بود.»
ایران از زمان رهایی از تحریمهای بین المللی اعمال شده بر این کشور به علت برنامه هسته ای اش در اوائل امسال در تلاش بوده است تا صنعت نفت خود را احیا کند. این کشور با تولید روزانه 3/85 میلیون بشکه پیشتر گفته بود که فقط زمانی که تولیدش به چهار میلیون بشکه در روز یعنی سطح پیش از دوره تحریمها برسد تثبیت تولید را بررسی خواهد کرد.
قرارداد ایران و بوئینگ بحث داغ انتخابات ریاست مالی در ایالت میزوری
"اریک اشمیت،" از حزب جمهوریخواه، و "جودی بیکِر،" از حزب دموکرات، دو نامزد انتخابات ریاست خزانهداری ایالت میزوری هستند و در تبلیغات خود توجه ویژهای به توافق تجاری صورت گرفته میان ایران و شرکت هواپیماسازی بوئینگ دارند.
به موجب قراردادی که شرکت بوئینگ با ایران امضا کرده است باید 80 فروند هواپیمای مسافربری را تحویل این کشور دهد. قوانین ایالتی در میزوری، شرکتهایی را که با عقد قراردادهای خارجی موجب درآمدزایی و ایجاد فرصتهای شغلی میشوند را از پرداخت مالیات معاف میکند. "اشمیت" مدعی است بوئینگ به دلیل برقراری ارتباط تجاری با ایران که به ظن او حامی تروریسم است، نباید مشمول معافیت قرار بگیرد. وی معتقد است معافیت 229 میلیون دلاری این قرارداد نباید شامل حال بوئینگ شود.
اشمیت در این باره مدعی شد: فکر میکنم پول هیچ مالیاتدهنده آمریکایی نباید به شرکتی تعلق بگیرد که با ایران وارد معامله شده است. ایران در فهرست حامیان تروریسم وزارت خارجه آمریکا قرار دارد و لغو تحریمها علیه آن بیمعنی است.
جودی بیکِر نظری کاملا مخالف با اشمیت دارد و در تبلیغات انتخاباتی خود تاکید میکند قطع بسته اعتبار مالی دولت برای شرکت بوئینگ، فرصتهای شغلی زیادی را در ایالت میزوری نابود میکند. وی در این باره گفت: من هم از قانون ممانعت از سرمایهگذاری اموال دولتی در کشورهایی که حامی تروریسم هستند حمایت میکنم؛ اما فراموش نکنید در قرارداد بوئینگ قرار نیست ما پولی به ایران پرداخت کنیم. در حقیقت به موجب این قرارداد، پول و سرمایه کلانی را به آمریکا وارد کردهایم.
چهرههای سرشناس دیگری نیز از حزب لیبرترین و گرین پارتی نیز برای حضور در انتخابات ریاست مالی ایالت میزوری اعلام کاندیداتوری کردهاند؛ اما اشمیت 41 و بیکِر 56 ساله به دلیل سوابق پربار سیاسی از بخت بیشتری برای انتخاب بهرهمند هستند.
ایرنا:
کیودو: ایران، آمریکا را به تضعیف توافقنامه هسته ای متهم کرد
'عباس عراقچی' معاون وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه از اظهارات اخیر 'جان کری' وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه سیاست های ایران در سوریه و یمن، اجرای بخشی از توافقنامه هسته ای تاریخی سال گذشته را پیچیده و دشوار کرده است، انتقاد کرد و این اظهارات را 'غیرقابل قبول و عجیب' خواند.
عراقچی در رابطه با مصاحبه هفته پیش کری با نشریه 'فارین افرز'، به خبرگزاری کیودو گفت: ما فکر می کنیم این نوع اظهارات می تواند توافقنامه هسته ای را به خطر اندازد.
عراقچی افزود: مسایل منطقه ای هیچ ارتباطی با توافقنامه هسته ای ندارد و ایران نمی تواند بهانه های منطقه ای(غرب) را به عنوان مانعی بر سر راه اجرای توافقنامه بپذیرد.
کری در گفت وگو با فارین افرز با اشاره به موافقت غرب با تسهیل روند دسترسی ایران به بانکداری جهانی گفت، طبق توافق حاصله بین ایران و قدرت های بزرگ، آمریکا، فرانسه، آلمان، روسیه، چین، انگلیس با هدف اعمال نفوذ و سلطه برنامه هسته ای ایران، آمریکا 'همه تحریم هایی که بر لغو آنها توافق کرده بودیم، لغو کرد.'
وی افزود: اما وقتی ایران در یمن مداخله می کند و از اسد و حزب الله حمایت می کند و موشک هایی شلیک می کند که مردم فکر کنند در معرض خطر هستند و...، این امر بسیار دشوار است.
کری خاطر نشان کرد که دولتش در تلاش است تا اطمینان دهد بانک هایی که بنا به دلایل گوناگون از داد و ستد با ایران ابا دارند، با این کشور داد و ستد خواهند کرد.
وی افزود، در کنار سایر مشکلات، ما باید به ایران کمک کنیم که بپذیرد که چالش های داخلی دارد که باید با روال حرفه ای خودش و شفافیت خودش، آن را با سیستم بانکداری خودش حل و فصل کند.
نظر شما