مذاكرات سطح عالي ايران و اروپا در بروكسل/ شراکت ایران و آمریکا در چتم هاوس

خبرگزاری شبستان:شراکت ایران و آمریکا در چتم هاوس، بازی ترکیه با اسب بازنده در عراق، ایرانی ها بیشترین قربانی ناامنی در ترکیه، مذاكرات سطح عالي ايران و اروپا در بروكسل، لغو روادید روسیه برای ایران برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، شراکت ایران و آمریکا در چتم هاوس، بازی ترکیه با اسب بازنده در عراق، ایرانی ها بیشترین قربانی ناامنی در ترکیه، مذاكرات سطح عالي ايران و اروپا در بروكسل، لغو روادید روسیه برای ایران برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

شراکت ایران و آمریکا در چتم هاوس

موسسه سلطنتی روابط بین‌الملل چتم‌هاوس جایزه امسال خود را به محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان و جان کری، همتای آمریکایی وی اهدا کرد.

طبق ترجمه خبرگزاری ایسنا، جایزه چتم‌هاوس هرساله به فرد، افراد یا سازمان‌هایی داده می‌شود که از دیدگاه این موسسه، مهم‌ترین تأثیر را در پیشبرد روابط بین‌المللی در یک سال گذشته داشته باشند.

بر اساس گزارشی که در پایگاه اینترنتی چتم‌هاوس منتشر شد، امسال این جایزه به کری و ظریف تعلق گرفته و علت این امر توفیق در مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ در سال ۲۰۱۵ اعلام شده است.

موسسه چتم‌هاوس این مذاکرات را یکی از دشوارترین رویدادهای دیپلماتیک در قرن ۲۱ قلمداد کرده است.

امسال علاوه بر کری و ظریف، لوران فابیوس، رئیس دستگاه دیپلماسی فرانسه، کریستیانا فیگورس، از مقام‌های سازمان ملل متحد و آتاهیرو جگا، رئیس کمیسیون انتخابات نیجریه از دیگر نامزدهای دریافت این جایزه بودند.

سفیر ایران در لندن گفت: چتم هاوس دکتر ظریف و جان کری را بعنوان موثرترین افرادی که به ارتقاء امنیت بین المللی در سال 2016کمک کرده اند معرفی کرد.

حمید بعیدی نژاد در پست اینستاگرامی خود در رابطه اینکه وزاری خارجه ایران و آمریکا جایزه چاتم هاس را بردند نوشت: موسسه معتبر چتم هاوس امروز دکتر ظریف و جان کری را بعنوان موثرترین افرادی که به ارتقاء امنیت بین المللی در سال ۲۰۱۶ کمک کرده اند اعلام کردند.

این موسسه این تصمیم را بر اساس نظر و رأی اعضای هیات مدیره خود اتخاذ کرده است.

موسسه چتم هاوس سالانه بیش از ۳۰۰ کنفرانس، میزگرد و کارگاه آموزشی با حضور شخصیت های سیاسی دولتی، علمی و تحقیقاتی جهانی برگزار می کند. تنوع موضوعات و پروژه های تحقیقاتی انجام شده، وجود بیش از سه هزار محقق و پژوهشگر در جدول همکاران موسسه، در اختیار داشتن آکادمی اختصاصی که به برگزاری دوره های دوازده ماهه برای محققین مبادرت دارد و کتابخانه تخصصی از جمله مزیت های این موسسه به شمار می آیند.

فعالیت های تحقیقاتی این موسسه با همکاری ۱۵۸ سازمان دولتی، آژانسها، بنیادهای خصوصی و شرکتهای اطراف دنیا انجام می شود. این موسسه در حال حاضر ۳۴۰۰ عضو فعال و ۳۶۰ عضو همکار دارد.

مجله این موسسه تحت عنوان جهان امروز، از جمله منابع معتبر برای تحلیل گران سیاست بینالملل به شماره می آید و همچنین کتابخانه آن از جمله مجموعه های غنی علمی محسوب می شود که به صورت دیجیتال قابل دسترسی و تحقیق برای عموم است.

چتم هاوس از جانب دانشگاه پنسیلوانیا برای هشت سال پیاپی به عنوان بهترین مرکز تحقیقاتی خارج از امریکا شناخته شد و در سال ۲۰۱۶ از سوی مجله سیاست خارجی به عنوان بهترین موسسه در زمینه مطالعات سیاست خارجی و روابط بین الملل در دنیا یاد شده است.

در همین رابطه ظریف در واکنش به این خبر گفت: این جایزه متعلق به ملت ایران است.

سخنگوی وزارت امور خارجه، در واکنش به اهدای جایزه از سوی اندیشکده بین‌المللی «چتم‌هاوس» به وزیر خارجه ایران در ارتباط با فعالیت‌های وی جهت حل پرونده هسته‌ای کشور در سال 2015 تاکید کرد : اقای ظریف معتقد هستند که این جایزه متعلق به ملت ایران است.

بهرام قاسمی در پاسخ به خبرنگار ایسنا در مورد اهدای این جایزه از سوی این اندیشکده به وزیر خارجه ایران گفت: همان‌طور که مطلع هستید چتم‌هاوس یک اندیشکده شناخته‌شده اروپایی در سطح جهان است و امسال جایزه خود را به صورت مشترک به خاطر مذاکرات هسته‌ای و توافق برجام به آقایان ظریف و کری اهدا کرده است.

این دیپلمات ارشد ایران در پاسخ به این سوال که آیا وزیر امور خارجه برای دریافت این جایزه به لندن سفر خواهد کرد، تصریح کرد: آقای ظریف به دلیل برنامه های از پیش تعیین شده و مشغله های کاری، سفری در این ارتباط به لندن نخواهند داشت.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که آیا این اولین بار است که چنین جوایزی به آقای ظریف اهدا می‌شود؛ توضیح داد: تاکنون موسسات مختلف شناخته شده‌ای در سطح جهان با توجه به سیستم کاری و مقرراتشان از آقای ظریف درخواست و سوال کردند که نامزد جایزه آن‌ها شود که برخی از این جوایز حتی جوایز مادی بالایی نیز بوده است ولی آقای ظریف این پیشنهادهای متعدد را تاکنون رد کرده‌اند و قبول نکرده‌اند که نامزد دریافت این جوایز شوند.

وی ادامه داد: البته چتم‌هاوس چنین فرآیند و قانونی ندارد که از افراد در این زمینه سوال کند و افراد را بدون سوال کاندیدا می‌کند که در مورد آقای ظریف نیز این اتفاق افتاده است.

وی در مورد نگاه شخص وزیر خارجه به این جایزه نیز گفت: از دیدگاه ایشان، این جایزه متعلق به ملت ایران به خاطر مقاومتهای جانانه‌شان  برابر فشارها و تحریم‌های چند سال اخیر است. ملت ایران با خردورزی در برابر این فشارها ایستادگی کردند و در نهایت با حمایتهای مردم، توانستیم با توافق برجام، قطعنامه‌های ظالمانه شورای امنیت علیه ایران و تحریم‌هایی که در این زمینه وجود داشت را لغو کنیم و این جایزه متعلق به ملت ایران است.

بازی ترکیه با اسب بازنده در عراق

ترکیه به عنوان کشوری که از نظر جغرافیایی این روزها در میان آتش و خونی که تروریست ها برپا کرده اند دست و پا می زند سیاست هایش هم به دست و پا زدن بیشتر و فرو رفتن در این گرداب به آن کمک می کند.

این کشور که در ابتدای گسترش فعالیت های تروریستی داعش نامش به عنوان تنها حامی و خریدار نفت داعش مطرح می شد حالا سخت در تلاش است که خودش را به عنوان کشور مقابله گر با تروریست بنامد و در همین رابطه هم تلاش دارد در سیاست های مشترک منطقه ای ایران، روسیه و عراق برای مقابله با تروریسم خودی نشان دهد.

اما بازهم مواضع دو گانه این کشور باعث شده که بازیگران صحنه مبارزه با تروریسم در منطقه نتوانند به آن کشور به عنوان یک شریک راهبردی در این مساله نگاه داشته باشند.

از جمله سیاست های دوگانه این کشور در چند روز گذشته به ادعای وی در خصوص همکاری با عراق در آزاد سازی موصل اشاره کرد که از سوی عراق تکذیب شد.

بنابراین گزارش، بن علی یلدریم نخست وزیر ترکیه یکشنبه ادعا کرد که توپخانه ترکیه به نیروهای پیشمرگه که با داعش نزدیک اردوگاه بعشیقه در استان نینوا می جنگند، کمک می کند.

وی گفت این اقدام به درخواست نیروهای پیشمرگه انجام شده است.

همچنین وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای فرانسوی خود از حضور 4 جنگنده اف16 نیروی هوایی ارتش کشورش در عملیات موصل و فعال‌تر شدن نظامیان ترکیه در شمال عراق خبر داد.

 «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد 4 جنگنده F-16 نیروی هوایی ارتش این کشور در عملیات آزادسازی «موصل» شرکت داشته و در بمباران شب گذشته‌ی مواضع داعش در این شهر، تا کنون 17 تروریست کشته‌اند.

چاووش‌اوغلو با اشاره به حضور نظامیات ترکیه در شمال عراق و اصرار دوباره بر حضور در عملیات مرکز داعش در عراق (موصل)، با بهانه قرار دادن تروریست‌های پ.ک.ک و لزوم مبارزه با آنها، از فعال‌تر شدن ترکیه در عراق خبر داد.

وی که در نشست خبری مشترک با همتای فرانسوی خود صحبت می‌کرد، مدعی شد نظامیان ترکیه در پایگاه نظامی «البعشیقه» در شمال عراق تا کنون 700 تروریست داعشی را کشته‌اند و تاکید کرد ترکیه اجازه نخواهد داد شهر «سنجار» به پایگاه دوم پ.ک.ک بعد از شهر «قندیل» تبدیل شود.

اما لحظاتی بعد این اظهارات مقام ترکی تکذیب شد. سرتیپ یحیی رسول سخنگوی فرماندهی عملیات مشترک عراق روز دوشنبه گفت: خبرهایی که درباره مشارکت ترکیه در عملیات آزادسازی نینوا منتشر شده است صحت ندارد.

وی افزود: این نیروها به هیچ وجه در این عملیات شرکت نخواهند کرد.

علاوه براین، «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق دوشنبه اعلام کرد که شرکت نیروهای ترکیه در عملیات آزادسازی موصل یک «ادعای باطل» است و صحت ندارد.

وی افزود: عراق این اجازه را نمی دهد که حقوق بشر و حاکمیتش نقض شود و در امور داخلی آن مداخله کنند.

به گزارش پایگاه خبری تیار، حیدر العبادی در دیدار با همتای سوئدی خود گفت: از دولت سوئد استقبال و به دلیل حمایت از عراق در مبارزه با تروریسم تشکر می کنیم.

نخست وزیر عراق درباره ادعاهای مقامات ترکیهای درباره شرکت ترکیه در عملیات موصل گفت: شرکت ترکیه در عملیات آزادسازی موصل ادعای باطل و کذب محض است.

این در حالی است که سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان راجع اختلاف نظر ترکیه و عراق در خصوص عملیات موصل امروز بر نکات مهمی تاکید کرد.

در نشست خبری دیروز بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در ارتباط با اظهارات اخیر مقامات ترکیه در ارتباط با موصل و این که آن‌ها قصد دارند در عملیات آزادسازی موصل شرکت کنند و نسبت به این منطقه ادعاهایی مطرح کرده‌اند؟ گفت: بحث تروریسم و مقابله با تروریسم در منطقه و حتی در سطح جهان بحث مهمی است و هر دولتی که می‌تواند باید برای مبارزه با تروریسم اقدام کند و این کار درستی است. البته به هیچ وجه قابل قبول نیست که کشوری به بهانه مبارزه با تروریسم و هر جنایت دیگری حاکمیت ملت‌های دیگر را لغو کند و بدون اجازه و مجوز دولت مرکزی آن کشور بخواهد به صورت یک‌جانبه عمل کرده و حاکمیت آن کشور را نقض کند. هرگونه مشارکت در موضع مبارزه با تروریسم در عراق باید با هماهنگی، اطلاع و مجوز دولت مرکزی این کشور صورت بگیرد.

ایرانی ها بیشترین قربانی ناامنی در ترکیه

ترکیه به عنوان کشوری در منطقه که هنوز هیچ تحلیلگر سیاسی و هیچ سیاستمداری نتوانسته سیاست ها و استراتژی های دقیق آن را حدس بزند چندی است گرفتار تروریست ها شده و کوچه پس کوچه هایش بویش انفجار می دهد.

روز گذشته یکشنبه رویترز اعلام کرد که منابع امنیتی ترکیه  از کشته شدن دو نیروی پلیس و زخمی شدن ۱۹ شهروند دیگر در اثر انفجار یک خودرو بمبگذاری شده در استان شرقی بینگول خبر دادند.

گفتنی است که در میان مجروحان، پنج نیروی پلیس ترکیه نیز به چشم می خورند. عملیات بمبگذاری از سوی نیروهای پ ک ک و در نزدیکی دفتر فرمانداری صورت گرفته است.

گفته می شود که ساعاتی پیش از بمبگذاری، عناصر پ ک ک که به خمپاره و تسلیحات دور برد مجهز بودند، در اقدامی نافرجام قصد حمله به منزل فرماندار را داشته اند.

تشدید حملات انتحاری در ترکیه که گاهی به عناصر پ ک ک و گاهی به تروریست های داعش نسبت داده می شود، این کشور وابسته به صنعت توریسم را با مشکلات امنیتی زیادی مواجه ساخته است.

علاوه براین، وزارت امور خارجه آمریکا با صدور بیانه ای در خصوص امکان وقوع حملات تروریستی در شهر استانبول -پایتخت فرهنگی ترکیه- هشدار داد.

بر اساس اطلاعیه کنسولگری آمریکا در استانبول، این حملات ممکن است از پیش طراحی شده باشند و در کمترین زمان ممکن و بدون هیچگونه اخطاری انجام شوند، اما با این حال محدود نخواهند بود و شامل مواردی همچون حملات مسلحانه، آدم ربایی، بمبگذاری و سایر اقدامات جنایت کارانه می شوند.

در اطلاعیه کنسولگری آمریکا اشاره ای به نام گروهی مشخص نشده است.

در ماه ژوئن سال جاری در نتیجه انفجار سه بمب و تیراندازی در فرودگاه آتاتورک استانبول مجموعا ۴۷ نفر کشته شدند که داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت.

همچنین سفارت ایران در ترکیه نیز بارها به هموطنانمان اعلام کرده که از انجام سفرهای غیر ضروری به ترکیه پرهیز کنند زیرا در بسیاری از حوادث امنیتی این کشور که چند نمونه آن ذکر شد ایرانیان توریست دچار مشکل شده اند و روز گذشته نیز مینی بوس حامل ایرانیان واژگون شد.

طبق خبر خبرگزاری آناتولی، در پی واژگونی یک دستگاه مینی‌بوس حامل شهروندان ایرانی در 10 کیلومتری شهرستان اوزآلپ استان وان در شرق ترکیه، یک ایرانی جان باخت و 6 نفر دیگر از جمله راننده آن که شهروند ترکیه است، زخمی شدند.

بر اساس این گزارش، تمامی مصدومان این حادثه با کمک رانندگان دیگر خودروهای عبوری توسط آمبولانس به بیمارستان شهر وان منتقل شدند.

الهیار بابالری‌ مبارکی یکی از مصدومان ایرانی این سانحه رانندگی که حالش وخیم بود، با وجود تلاش پزشکان جان خود را از دست داد.

تيراندازي امروز ربطي به سفارت ما در تركيه نداشته است

‌بهرام قاسمي، سخنگوي وزير امور خارجه در نشست هفتگي خود در پاسخ به سوال شبستان راجع به تيراندازي هاي امروز در نزديكي سفارت ايران در آنكارا گفت: من نمي توانم به مخاطره افتادن سفارت ايران را تاييد كنم.

وي افزود: اين حادثه در نزديكي سفارت و از سوي نيروهاي امنيتي تركيه بوده است و ما گزارشي از سفارت نداشته ايم و تيراندازي ها ربطي به سفارت ما در آنكارا نداشته است و جاي نگراني نيست.

مذاكرات سطح عالي ايران و اروپا در بروكسل/مذاكرات جدي تهران و مسكو در خصوص رواديد

بهرام قاسمي، سخنگوي وزارت امور خارجه در نشست هفتگي خود گفت: تسليت مي گويم به جامعه مطبوعات به خاطر درگذشت رضا رستمي.

وي در خصوص اظهارات اخير مقامات تركيه در مورد موصل افزود: بحث تروريسم و مقابله با آن در منطقه بسيار مهم است و هر دولتي كه با تروريسم مقابله مي كند كار درستي است اما درست نيست به اين بهانه حاكميت كشوري را نقض كنيم و هر مشاركت بايد با مشاركت دولت مركزي باشد.

قاسمي راجع به مذاكرات حقوق بشري با اتحاديه اروپا گفت: روابط ما با اروپا مهم و ديرينه است و در كنار اشتراكات؛ اختلاف نظرهايي نیز داريم و گفت و گوهايمان باتوجه به ظرفيت دو طرف ادامه دارد.

وي اعلام كرد: در دسامبر مذاكرات سطح عالي ايران و اروپا در بروكسل با حضور معاون ظريف انجام مي شود كه مسايل حقوق بشر هم در آن مطرح مي شود.

وي افزود: هيات مستقل حقوق بشري در اين نشست نخواهيم داشت.

قاسمي راجع به صدور ويزا براي اروپاييان و آمريكايي ها گفت: در مواقع خاص كساني كه ميزبان ايراني دارند با درخواست طرف ايراني رواديد دريافت مي كنند ولي به صورت عام اين موضوع حاكم نيست.

سخنگوي وزير خارجه در خصوص موضع يونسكو راجع به مسجدالاقصي اظهارداشت: ما از اين بحث حمايت كرديم و باز مشخض شد مردم فلسطين از حقوق اوليه خود محروم هستند و اما جهان اسلام از مساله اصلي اين جامعه يعني فلسطين دور شده و غرب توانسته اجماع لازم جهان اسلام در برابر رژيم صهيونيستي را برهم بزند كه اميدواريم هرچه زودتر اين اجماع حاصل شود.

قاسمي در خصوص سفر روحاني به ارمنستان گفت: اين كشور جايگاه مناسبي در روابط ما دارد و در دستور كار ما انجام سفرهاي منظم وجود دارد و اميدواريم هرچه زودتر سفر رئيس جمهور صورت بگير و در اين سفر همكاري هاي عالي تر منطقه اي رقم بخورد.

مدير اداره ديپلماسي عمومي وزارت خارجه در پاسخ به سوالي در مورد هديه ظريف به جان كري عنوان كرد: تا جايي كه من اطلاع دارم در رفت و آمدهاي سياسي هديه هايي رد و بدل مي شود و بر اساس فرهنگ كشورها اين هدايا متفاوت هستند و در حين مذاكرات هسته اي كه ما در مقاطع حساس بوديم و بحث فني وجود داشت و تبادل آرايي در اين بحث بوده كه ايران در محاسبات خود دقيق نبوده و اين بحث بين ايران و آمريكا بوده است.

وي ادامه داد: در جهان هدايا جدا از ارزش هاي مالي پيام آور خاصي هستند و ظريف كتابي منقش به نقاشي هاي استاد فزشچيان را به كري هديه مي دهد و در حين دادن هديه توضيحاتي راجع به هديه و آقاي فرشچيان مي دهد و مي گويد استاد در زمان دادن توضيح در خصوص آثار خود از ذره بين استفاده مي كند و ايراني ها از ديرباز در همه مسايل حسابگر و مطالعه گر بوده اند.

قاسمي يادآور شد: اين توضيح ظريف به حل آن مناقشه و قانع شدن طرف مقابل كمك شاياني كرد و ما از زبان هنر مي توانيم براي حل بسياري از مسايل بهره بگيريم.

سخنگوي دستگاه ديپلماسي در پاسخ به سوالي راجع به خبر افشاي ايميل ظريف به كري در خصوص حضور مصر و عراق در اجلاس لوزان گفت: ما علاقه مند بوديم كشورهاي بيشتري در نشست لوزان حضور يابند و نشست ويژه اي غير اروپايي بود كه همسايگان سوريه حاضر بودند و نظراتشان را بيان كردند و به جمع بندي نرسيد اما گفت و گو و رايزني و نشستن دور يك ميز مي تواند مهم باشد.

وي در مورد احضار سفير تركيه توضيح داد: مي توانم تاييد كنم كه سفير تركيه به صورت مفصل در وزارت خارجه حاضر بوده و درمورد مسايل مختلف منطقه سوريه و عراق و روابط دو جانبه از وي سوال شده و ختي مسايلي را هم قرار شده كه از آنكارا بپرسند و مسايل زيادي هم به وي گوشزد شد.

وي در ادامه از حضور چند هيات اروپايي در تهران در اين ايام خبر داد و افزود: امروز ٤ هيات اروپايي در تهران هستند كه ٢ هيات اقتصادي هستند و اين رفت و آمدها ادامه خواهد داشت و سفرها در سطوح عالي حتي رييس جمهور را هم خواهيم داشت.

سخنگوي دستگاه ديپلماسي راجع به نقش ايران در حل موضوع قره باغ گفت: روابط ما با دو كشور بسيار مناسب است و اين ظرفيت مناسبي براي رايزني ها بين آذربايجان و ارمنستان ايجاد مي كند و ما تاكنون نقش اساسي داشتيم و آتش بس فوري هم ايجاد كرديم و بعدها با كارشكني برخي كشورها اين روند نتوانست ادامه يابد و تصور نمي كنم در شرايط كنوني در بحث ميانجي گري حضور داشته باشيم و امروز بحث ميانجي گري مطرح نيست.

وي در مورد روابط تهران- اوتاوا گفت: مذاكرات همچنان ادامه دارد و اميدواريم با حل مسايل كوچك دفاتر ارايه خدمات كنسولي را داير كنيم كه بعد از آن گام هاي بلندتري برداريم ولي هنوز مسايل سياسي و حقوقي وجود دارد و اميدواريم با توجه به احترام كانادا به ايران و حضور قشر گسترده اي از ايران در اين كشور اوتاوا گام هاي مهمتري بردارد.

چهره واقعی تکفیری ها باید افشا شود

علی اکبر ولایتی، دبیرکل اجلاس بین المللی بیداری اسلامی روز یکشنبه در دومین روز نشست شورای عالی این اجلاس در بغداد و مراسم اختتامیه آن، بر ضرورت تلاش مضاعف برای شناساندن چهره واقعی تروریست های تکفیری به جهانیان تاکید کرد.

ولایتی با اشاره به شرایط حساس منطقه و عراق در جنگ علیه تروریسم، تاکید کرد: عملیات موصل که هم اکنون در جبهه های مناطق شمالی عراق جریان دارد، باید آغازی بر پایان تروریسم باشد.

وی با بیان اینکه عراق طی دو سال گذشته با فتنه تفرقه مواجه بوده و داعش چالشی جدی برای این کشور ایجاد کرد، گفت، اما عراق، با تلاش مردم و حکومت توانست از بحران های مختلف عبور کند.

دبیرکل اجلاس بین المللی بیداری اسلامی در بخش دیگری از سخنانش در این نشست، حوادث منطقه بویژه در سوریه و بحرین و یمن را یادآور شد و از ملت های اسلامی خواست در برابر پروژه های صهیونیستی – آمریکایی مقاومت کنند.

ولایتی اضافه کرد: مردم یمن ثابت کردند که راه حل مشکلات این کشور برخورد نظامی نیست، بلکه راه حل تسلیم در برابر خواسته های قانونی و شرعی مردم این کشور است.

دبیرکل اجلاس بین المللی بیداری اسلامی، تاکید کرد که مردم بحرین برخواسته های قانونی و شرعی خود با استفاده از روش های مسالمت آمیز اصرار دارند.

نهمین نشست شورای عالی اجلاس بین المللی بیداری اسلامی روز شنبه با حضور حیدرالعبادی نخست وزیر، سلیم الجبوری رئیس پارلمان، نوری المالکی نخست وزیر سابق و معاون رئیس جمهور عراق و با شرکت علما و روحانیون شیعه و سنی از 22 کشور اسلامی آغاز بکار کرد.

در پایان این نشست دو روزه، پس از ساعت ها جلسات تخصصی، یک بیانیه صادر شد که در آن بر حق حاکمیت عراق و عدم مداخله درامور داخلی سوریه و نیز پایان دادن به جنایات علیه ملت های یمن و بحرین تاکید و اعلام شد که تنها راه برون رفت از بحران های جاری و مهار افراط گرایی بازگشت به اسلام ناب محمدی (ص) است.

صلح و ثبات، توسعه پایدار؛ سرلوحه هرگونه تلاش برای تکوین رژیم حقوقی دریای خزر

چهل و هفتمین اجلاس گروه کاری ویژه تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر صبح امروز  با سخنرانی دکتر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در دفتر مطالعات بین المللی و سیاسی وزارت امورخارجه آغاز بکار کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان طی سخنانی ضمن اشاره به پیشرفت هایی که در تدوین رژیم حقوقی دریای خزر حاصل شده است، ابراز امیدواری کرد که با اراده و حسن نیت رهبران کشورهای ساحلی دریای خزر در کار تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر تسریع شده و هر چه زودتر شاهد نهایی شدن آن باشیم.

وزیر امور خارجه کشورمان صلح و ثبات، توسعه پایدار و تحدید حدود منصفانه مناطق دریایی را از عناصر بنیادی دانست که باید سرلوحه هرگونه تلاش در جهت تکوین رژیم حقوقی دریای خزر قرار گیرد.

ظریف در ادامه افزود: بی تردید با اعتماد متقابل، اتفاق آراء، توجه به منافع جمعی، فهم مشترک، همگرایی و احساس مسؤولیت در قبال نسل های آینده، این مهم دست یافتنی خواهد بود.

وی ضمن اشاره به اهمیت حفاظت از محیط زیست و منابع زنده آبی، ابراز امیدواری کرد که هیأت های مذاکره کننده و مقامات کشورهای ساحلی با جدیت و دقت این موضوع را پیگیری و راه حلهای مناسب و اثر بخشی را پیدا کنند.

وزیر امور خارجه کشورمان در پایان آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای ارائه تسهیلات بیشتر برای انتقال انرژی توسط کشورهای ساحلی از خاک ایران و دریای عمان و خلیج فارس اعلام کرد.

لغو روادید روسیه برای ایران

پس از آن که یک سری تسهیلات برای صدور روادید روسیه برای ایرانیان از بهمن گذشته ایجاد شد حالا خبر آمده که مسکو در حال بررسی لغو روادید برای ایران است.

بنابراین گزارش، رئیس آژانس دولتی گردشگری روسیه از آغاز مراحل لغو صدور روادید برای ایران و هند خبر داده‌است.

طبق خبر پرس تی وی، بخش دیپلماسی رسانه‌ای سفارت ایران در مسکو به نقل از اولگ سافونوف، رئیس آژانس دولتی گردشگری روسیه، گفت: «کشورش اقدامات فوری‌تری را در راستای لغو و تسهیل روادید اتخاذ خواهد کرد و آمادۀ افزایش تعداد گردشگران ایرانی و هندی به روسیه است.»

سافونوف خاطر نشان کرد: «ایران یکی از امن‌ترین کشورها برای شهروندان روسیه محسوب می‌شود.»

براساس این گزارش، در سال جاری بیش از 35 هزار روادید برای ایرانی‌ها صادر شده و پیش‌بینی‌ها حاکی است این شاخص در سال آینده دو برابر افزایش خواهد داشت.

مهدی سنایی، سفیر ایران در روسیه، پس از امضای توافقنامۀ تسهیل مراحل صدور روادید در سال 2015 گفته بود این امر اقدامی در مسیر لغو صدور روادید برای گروه‌های گردشگری میان ایران و روسیه به‌شمار می‌رود.

به گزارش شبستان، مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری کشورمان هم درباره برنامه ویژه وزارت امور خارجه و آژانس فدرال گردشگری روسیه برای تسهیل و افزایش سفر گردشگران ایرانی و هندی به آن کشور و برنامه متقابل ایران، با یادآوری این نکته که لغو ویزای گروه‌های گردشگری یکی از انواع مدل‌های همکاری و تسهیل روابط کنسولی بین کشورها است که باید در چارچوب روابط دو کشور تعریف شود، اظهار کرد: این مدل قبلا بین روسیه، هند و چین اجرا شده و حتی تونس این تسهیلات را برای گردشگران گروهی قائل شده است که در این صورت ویزا رایگان می‌شود و قیمت بخشی از زنجیره خدمات، کاهش می‌یابد.

او اضافه کرد: آژانس فدرال گردشگری روسیه پیشنهاد لغو روادید این کشور را برای گردشگران گروهی ایران مطرح کرده که ما اعلام کرده‌ایم سیاست اصولی ایران طبق آنچه وزارت خارجه کشورمان تعیین کرده، "لغو متقابل روادید" است و آمادگی در این بخش نیز وجود دارد.

رحمانی‌موحد اظهار کرد: روسیه قبلا چنین تسهیلاتی را برای تجار و دانشجوهای ایرانی درنظر گرفته بود و در گام بعدی آژانس فدرال گردشگری این کشور، پیشنهاد لغو روادید برای گردشگران گروهی ایران را به وزارت خارجه روسیه داده، ما هم متقابلا به وزارت خارجه کشورمان این پیشنهاد را دادیم، اما لازمه اجرایی شدن آن، امضای سند اصلی بین وزارت خارجه دو کشور است.

معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری سپس گفت: این طرح پیشنهادی هنوز در حال بررسی است.

او همچنین در پاسخ به این پرسش که با توجه به سطح تبادلات گردشگری دو کشور و تمایل بیشتر گردشگران ایرانی به روسیه، اختصاص تسهیلاتی چون لغو روادید گروهی، چقدر تراز گردشگری را به نفع ایران مثبت می‌کند؟ گفت: تراز مثبت شدنِ کیفیت و ارتقا کمی گردشگری به عوامل زیادی بستگی دارد و روادید تنها عامل آن نیست، زیرساخت‌ها، حرفه‌ای بودن، در بازار ماندگار بودن و ارتقا سطح ارتباط بین دو طرف، همگی تاثیر دارد تا حجمی از گردشگران منطقه‌ای را جذب کنیم.

رحمانی موحد به استناد اظهارات آژانس‌داران روس، اظهار کرد: دو شاخص مهم برای توسعه گردشگری بین ایران و روسیه اهمیت دارد؛ حمل و نقل هوایی و روادید. این خواسته تورگردانان روسی است که معتقدند اگر این شرایط تامین شود تعداد گردشگران روس در ایران نیز افزایش خواهد یافت.

وی همچنین بیان کرد: باید خطوط مستقیم پروازی از روسیه را به نقاط گرم کشور ارتقاء دهیم. در روسیه ۹ ماه از سال هوا سرد است و آن زمان به سمت اروپا هم نمی‌توانند بروند. می‌توان آنها را به ایران هدایت کرد.

معاون گردشگری درباره محدودیت سفر روس‌ها به ایران بویژه در نقاطی که معمولا مدنظر گردشگران روس است، گفت: چه محدودیت‌هایی می‌توانند داشته باشد! ممکن است به واسطه شاخص‌های فرهنگی کشورمان برخی خدمات را نتوانیم دهیم که آن را رسما به روس‌ها اعلام کرده‌ایم، مطمئنا محیط‌های تاریخی و طبیعی ایران را دیدن و از غذاهای ایرانی خوردن حتما برای روس‌ها هم جذاب است.

افق روابط تهران - قاهره

ایران و مصر دو وجه مشترک را هیچ گاه نمی توانند نادیده بگیرند و آن هم قدمت تاریخی دو سرزمین است که ایران باستان و مصر باستان را در تاریخ شان دارند اما در عصر معاصر پس از آن که در ایران سیاست دست خوش تغییرات خود جوش ملی شد، مصر هم اخیرا دو سه باری چنان دست خوش تغییر شده که هنوز هم نمی توان یک حکومت ثابت برای قاهره در نظر گرفت به همین دلیل در سال های گذشته روابط دو کشور حالتی با ثبات نداشته است.

پس از آن که مرسی، مبارک را پائین کشاند و بر تخت حکومت تکیه زد نیم روزی هم سفری به تهران داشت و اگر چه اظهارات متناقضی از او منتشر شد اما با دیداری که رهبر معظم انقلاب اسلامی داشت نشان داد که علاقه مند به ادامه روابط با تهران است اما این علاقه مندی طولی نداشت زیرا به زودی السیسی کودتا را طراحی و اجرایی کرد و مرسی هم افق روشن روابط خود با تهران را نتوانست اجرایی کند.

حکومت السیسی در مصر هم حاشیه های زیادی داشت تا حدی که او هم راهی مانند مبارک را در پیش گرفت و تلاش کرد تا تمام ابرقدرت ها را با خود همراه سازد. از سویی دستورات آمریکا را در تلاش است که اجرایی کند و از سوی دیگر پول تو جیبی خود را از عربستان تامین می کند و از طرفی دیگر در صحرای سینا برای پیاده کردن نظامی ها نیازمند اجازه رژیم صهیونیستی است.

این وضعیت السیسی تا دو سالی به او کمک کرد که بتواند جای پایش را در حکومت محکم کند اما پس از مدتی مقام اول قاهره به این نتیجه رسید که جهان از حالت تک قطبی در حال در آمدن است و برای بقا نیازمند تمایل و حرکت به سمت استقلال است بنابر همین دلیل شروع به ارسال پالس های مثبت به کشورهای مستقل جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران شد و این پالس های مثبت تا جایی ادامه داشت که در نیویورک به دیدار بین وزرای خارجه ایران و مصر انجامید.

جمهوری اسلامی ایران نیز در خصوص این دیدار توضیحات خاصی ارایه نداد و اعلام کرد که دیدار وزرای خارجه ایران و مصر مانند دیدارهای دیگر وزیر خارجه کشورمان با کشورهای مختلف جهان است و ایران هر دستی را که به دوستی به سمتش دراز شود می فشارد.

حالا اما اخباری هم در خصوص تاکید ایران برای حضور مصر در جلسه لوزان به صورت رسمی منتشر شده است.

روز گذشته روزنامه گاردین چاپ انگلیس در گزارشی نوشت: «محمد جواد ظریف،» وزیر امور خارجه ایران، شخصا خواستار حضور مصر در مذاکرات مهم آخر هفته گذشته در ارتباط با سوریه شد، اقدامی که سبب بروز نگرانی‌هایی در این باره شد که قاهره در حال فاصله گرفتن از موضع سنتی خود در حمایت از غرب در منطقه است.

روزنامه گاردین در جریان ایمیل هایی قرار گرفته است که نشان می دهد ظریف از کری خواست تیم قاهره نیز در مذاکرات لوزان حضور داشته باشند. زمانی که وزیر امور خارجه آمریکا پیشنهاد مذاکرات با حضور شش کشور را مطرح کرد تا «ببیند آیا یک منطق جدید می تواند» در ارتباط با سوریه کمک کننده باشد، ظریف پاسخ داد: «چرا مصر نتواند در این روند حضور باشد؟»

در ادامه گزارش آمده است: ایران تنها زمانی با حضور در نشست لوزان موافقت کرد که حضور وزرای امور خارجه مصر و عراق نیز در آن گفتگوها قطعی شد. هر دو کشور از موضع ایران در پشتیبانی از اسد حمایت می کنند،‌ اما موضع مصر در این میان مهم است زیرا این کشور پرجمعیت ترین کشور عربی سنی در غرب آسیا محسوب می شود.

اعمال نفوذ برای حضور مقامات مصری در مذاکرات لوزان چند روز قبل از آن آغاز شد که مصر با رأی دادن در حمایت از روسیه در رد پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در ارتباط با سوریه سبب شوکه شدن عربستان سعودی -حمایت کننده مالی‌اش- شد. در سازمان ملل متحد، نماینده عربستان سعودی تصمیم مصر را «دردناک» توصیف کرد. یک روز پس از آن، ریاض ارائه کمک های نفتی خود را به مصر به حالت تعلیق در آورد؛ کمک‌هایی که حجم ماهانه آن هفت‌صد هزار تن فرآورده‌های نفتی تخمین زده می‌شود.

نگارنده گزارش در ادامه می‌افزاید: این نخستین مناقشه آشکار بین مصر و عربستان سعودی از زمانی محسوب می‌شود که «عبدالفتاح السیسی،» رئیس جمهور مصر، در سال دو هزار و سیزده محمد مرسی از اخوان المسلمین را برکنار کرد. از آن زمان، عربستان سعودی میلیاردها دلار در اختیار مصر قرار داد که به سر پا نگه داشته شدن اقتصاد شکننده این کشور کمک کرده است.

از نظر تهران، مصر یکی از قطب های فرهنگی جهان عرب محسوب می شود. بیش از یک چهارم جمعیت عرب در این کشور زندگی می کنند. قاهره می‌تواند یک عامل توازن در مقابل خصومت عربستان سعودی در دیپلماسی پر خطر بر سر وضعیت سوریه در آینده باشد.

با این حال، مصر و ایران بر سر حمایت از نظام اسد در سوریه و استقبال از همکاری های نظامی با روسیه به یکدیگر نزدیک‌تر شده اند.

برخی کارشناسان سیاسی معتقدند اقدامات مصر کاملا ماهیت تاکتیکی دارند. «اچ ای هلیِر،» کارشناس شورای آتلانتیک و موسسه خدمات واحد سلطنتی لندن، در این خصوص گفت:‌ «مصر چشم انداز خاص خود را درباره سوریه دارد که با رویکرد ایران هم گرایی دارد.»

مصر خواهان وجود یک سوریه باثبات است و همچنین درباره گروه‌های تروریستی و تندروها ابراز نگرانی می کند که نگرانی بجایی است. از سوی دیگر، مصر اغلب به روس‌ها نزدیک می شود و به نظر می‌رسد قاهره می‌خواهد به غرب نشان دهد گزینه‌هایی برای خود دارد.

این ها همه تحلیل هایی است که در محافل رسانه ای وجود دارد و اصلی که در سیاست نمی توان به فراموشی سپرد غیرقابل پیش بودن این عرصه است که باید منتظر بمانیم و ببینیم قاهره از این فرصت برای گسترش روابط خود با تهران چگونه بهره برداری خواهد کرد.

 

کد خبر 583209

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha