گزارش شبستان – خراسان جنوبی؛ در شرایط روز کنونی که بسیاری از مردم به سمت حرفهها و تکنولوژیهای جدید گرایش دارند، افرادی نیز در راستای حفظ هنرهای کهن خراسان جنوبی به هنرنمایی میپردازند که باید مورد توجه قرار گیرند.
خراسان جنوبی دارای پتانسیلها و ویژگیهای خارق العاده ای در آداب، رسوم، معادن، تولیدات، صنایع دستی و محصولات دارد. سالانه نمایشگاههای زیادی در سطح استان اعم از نمایشگاه کتاب، نمایشگاه پاییزه، بهاره و غیره در طول سال به نمایش گذاشته میشود.
و اما این بار تولیدات ممتاز و برجسته این خطه در زمینه صنایع دستی سنتی و بومی، مسئولان را برآن داشت تا با برپایی غرفههایی کوچک اما پربار، هنر این مهد را به تصویر بکشند. از این رو بیش از 150 هنرمند تولیدات خود را اعم از گلیم، جاجیم، عروسک، سفال، فرش، پخل بافی را در این مکانها به عرضه درآوردهاند.
در میان این هنرمندان که حضور یابی و اندکی را به صحبت بنشینی همه تواناییهایشان دستت میآید؛ متوجه میشوی که برای آموختن آن مانند دیگر حرفهها و تکنولوژیها، ساعتها را به آموزش و فراگیری در حد توان و وسع خود نشستهاند علی رغم اینکه اکثرشان روستایی و در مناطق محروم استان زندگی میکنند.
از این رو با چند هنرمند صنایع دستی به گفتگو میپردازیم تا اهداف و انگیزهشان نسبت به فعالیت در زمینه صنایع دستی را به رشته تحریر درآوریم.
برای احیای هنر «گلیم بافی» ادامه دادم
یک هنرمند خراسان جنوبی در زمینه «گلیم بافی» به خبرنگار شبستان میگوید: هنر صنایع دستی از بین رفته بود و من برای احیای آن، فعالیت را گستردهتر کردم.
زهرا افشاری با بیان اینکه در گذشته از این هنر تنها در زمینه تولید «سفره اردی» استفاده شده است، افزود: اما چند سالیست که به طور کاربردی به آن پرداختهام.
وی ادامه داد: با اضافه کردن طرحها و رنگهای مختلف به این هنر، از ان محصولاتی را تولید میکنم که به عنوان رومیزی و تزئین اتاقها استفاده میشود.
افشاری با بیان اینکه این هنر تاکنون دو نشان ملی گرفته است، افزود: همچنین تاکنون در نمایشگاههای زیادی در شهرهای تهران، بیرجند، زنجان، همدان و زاهدان شرکت کردم و به عنوان هنرمند برتر شناخته شدهام.
وی اظهار کرد: برای جلوگیری از فراموش شدن این هنر، آن را به دیگران هم آموزش میدهم که تاکنون 105 نفر در قاین هنر «گلیم بافی» را آموختهاند.
افشاری با بیان اینکه پول نخ برایم خیلی هزینه بر است، افزود: تاکنون از هیچ نهادی حمایت نشدهام و خواستار توجه مسئولان هستم.
با هنر «جاجیم بافی» درآمدزایی میکنم
یکی دیگر از هنرمندان رشته «جاجیم بافی» گفت: از این هنر برای خانوادهام درآمد زایی میکنم.
زهرا موسوی ادامه داد: همچنین در کنار این هنر به گلیم بافی، حوله بافی و عروسک سازی مشغول و از شغل خود بسیار خوشحال هستم.
وی با بیان اینکه زیر نظر یک تعاونی روستایی فعالیت میکنم، افزود: این تعاونی نیز زیر نظر پروژه ترسیب کربن فعالیت دارد.
موسوی اظهار کرد: صنایع دستی از هنرهای دیرینه خراسان جنوبی بوده که باید آنها را به نسل جوان معرفی و منتقل کنیم.
وی برپایی نمایشگاه صنایع دستی را بستری مناسب برای معرفی هنرهای استان به نسل جوان دانست و افزود: همچنین این نمایشگاهها ما را با نیاز روز جامعه آشنا میکند.
این هنرمند سرایانی ادامه داد: بسیاری از بانوان در روستاها تنها به همین هنرها مشغول بوده و امرار معاش میکنند که باید مورد حمایت قرار گیرند.
تولید هنر از گنجهای طبیعی استان
یکی دیگر از هنرمندان سرایانی در گفتگو با خبرنگار شبستان بیان کرد: هشت ماه است که در زمینه تراش سنگهای قیمتی فعالیت میکنم.
احمدی نیک با بیان اینکه علاقه زیادی به سنگهای قیمتی دارم، افزود: همچنین خراسان جنوبی مهد سنگهای تزئینی و معادن غنی است.
وی ادامه داد: باید از این ظرفیتها و پتانسیلهای استان بهره برداری کنیم که تراش سنگهای قیمتی یکی از راهکارهای استفاده از این گنجهای طبیعی است.
احمدی نیک با اشاره به محصولات تولیدی خود، گفت: اشک، قلب و نگین از جمله محصولات تولیدی من از سنگهای استان است.
این هنرمند سرایانی ادامه داد: در این شهرستان عقیق جاسپر فراوانی بیشتری نسبت به سایر سنگها دارد و در تولیداتم از آنها استفاده میکنم.
وی با ابراز خرسندی از برگزاری صنایع دستی، بیان کرد: این نمایشگاه مردم را با محصولاتم آشنا کرده و اکثر آنها را نیز به فروش رساندم.
»سبدبافی» محصول سرپنجههای روستاییان
یکی دیگر از هنرمندان خراسان جنوبی در زمنیه صنایع دستی هم گفت: در رشتههای «سبدبافی» و «گلیم بافی» فعالیت میکنم.
غلامی با بیان ایکنه برای این کار رشته تحصیلی خاصی را دنبال نکردم، افزود: علاقه من به صنایع دستی، مرا به فعالیت در این زمینه «سبدبافی» و «گلیم بافی» کشانده است.
وی ادامه داد: از فعالیت در این رشتهها خوشحالم و نخواهم گذاشت تا این هنرهای قدیمی خراسان جنوبی به فراموشی سپرده شود.
غلامی ادامه داد: در این راستا کلاسهای آموزشی برای نسل جوان برگزار میکنم و تاکنون به بیش از 100 نفر در منطقه عشایری آموزش دادهام.
این هنرمند عشایری نبود بازار فروش را از دیگر مشکلات دانست و افزود: برپایی نمایشگاه صنایع دستی باعث فروش بخشی از محصولاتم شده است.
گزارش حاکی از آن است که اشتیاق خراسان جنوبی برای احیای هنرهای چند هزار ساله استان زیاد بوده و تنها حمایتهای استانی و شهرستانی را میطلبند.
پرداخت تسهیلات به هنرمندان و صنعتگران خراسان جنوبی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: از ابتدای امسال تاکنون یک میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه در قالب تسهیلات 5 میلیون تومان و بیشتر به هنرمندان اعطا شده است.
حسن رمضانی افزود: در زمینه آموزش هم به همه دهیاران اعلام کردیم که روستاهایی که تعداد 10 نفر به بالا برای آموزش معرفی کنند، ما مربی رایگان برای آموزش می فرستیم و کسانی که آموزش گرفتند و منجر به کسب مدرک مهارت شد به آنها تسهیلات پرداخت می کنیم.
وی تصریح کرد: طی تفاهم نامه ای که بین صندوق کارآفرینی امید و اداره کل میراث فرهنگی استان منعقد شده است برای تجهیز کارگاه های آموزش صنایع دستی تا ۵ میلیون تومان تسهیلات پرداخت می شود.
نظر شما