مبادا با دست خود زنجیر شیطان را باز کنید که خدا او را برشما مسلط کند

شیطان در ماه مبارک رمضان بسته است. عملا کاری نکنید که باز شود. او فقط از دور پارس می‏کند، مبادا با دست خود زنجیرش را باز کنید؛ که خدای سبحان او را بر شما مسلط کند.

خبرگزاری شبستان: همسو با تلاش برای بازتاب نظر مراجع تقلید و بزرگان دینی در مورد ماه مبارک رمضان و فضائل ضیافت الله در این یادداشت نیز نگاشته های آیت الله جوادی آملی در باب موقعیت شیطان در ماه میهمانی خدا برای علاقه مندان به بهره مندی درج می شود.
یکی از مشکلات در زندگی بشر، به ویژه مؤمنان، وسوسه ‏های شیطان است. در این زمینه فرمود: «والشیاطینُ مغْلولة» شیطان ها در این ماه در زنجیرند و تنها پارس می‏کنند؛ اما کسی را نمی‏ گزند. شیطان موجودی است که به اذن خدای سبحان وسوسه می ‏کند. وسوسه شیطان نعمت و رحمت است؛ چون هر کسی به جایی رسید، در اثر مبارزه با وسوسه، در میدان جهاد اکبر بود که پیروز شد. اگر وسوسه نباشد و راه برای گناه باز نباشد، راه اطاعت یک طرفه است و اطاعت ضروری می‏شود و اگر اطاعت ضروری شد دیگر جا برای ضرورت وحی و رسالت و تکلیف و دین نخواهد بود. عالمی که در آن گناه نباشد، عالم دین و تکلیف و امر و نهی و مانند آن نیست.


شیطان در حدّ وسوسه مأموریت دارد که پارس کند، آنکه آشناست به این پارس اعتنا نمی‏کند، راه را طی کرده و به مقصد می ‏رسد. امّا بیگانه بیراهه می ‏رود و به دام شیطان می‏ افتد. شیطان پارس را به گزیدن تبدیل می ‏کند و از آن به بعد می‏گزد. البته شیطان تحت ولایت خدای سبحان است؛ بدون اذن خدا کاری نمی ‏کند و در قیامت صریحاً می‏گوید: ﴿فلا تَلوُمُونی ولوموا أنفسکم ما أنا بمُصْرخکم وما أنتم بمُصْرخیّ﴾ امروز نه من به داد شما می‏رسم نه شما به داد من می‏رسید. من بر شما مسلط نبودم؛ فقط شما را دعوت کردم، خودتان آمدید. ﴿إنّ الله وعدکم وعْد الحق ووعدْتکم فأخْلفْتکم﴾ خدا وعده حق داد و من وعده فریب. وعدهحق را نپذیرفتید و وعدهآمیخته به فریب من را پذیرفتید؛ پس من سلطه ‏ای بر شما ندارم.
اگر کسی وعده الهی را عمدا پشت سر گذاشت و به دنبال فریب شیطان رفت، خدای سبحان به او مهلت می‏دهد. اگر از این مهلت استفاده نکرد، از آن به بعد شیطان را بر او مسلط می‏کند. لذا به عنوان کیفر فرمود: ﴿ألم تَرَ أنّا أرسلنا الشیاطین علی الکافرین تؤزّهم أزّاً﴾ ما شیطان ها را بر کفار مسلط کردیم تا سخت آنها را آزار دهند (و از سعادت ابد محرومشان سازند. در جای دیگر فرمود: ﴿إنّا جعلْنا الشیاطین أولیاء للّذین لا یؤمنون﴾ آنها که مؤمن نیستند، تحت ولایت شیطانند. و خدای سبحان شیطان را مانند کلب مُعلَّم (سگ دست‏ آموز) بر آنها مسلط کرد. این سگ تربیت شده در ماه مبارک رمضان بسته است. عملا ً کاری نکنید که باز شود. او فقط از دور پارس می‏کند، مبادا با دست خود زنجیرش را باز کنید؛ که خدای سبحان او را بر شما مسلط کند.


در اینجا سؤالی است که اگر ملائکه گناه نمی‏ کنند، پس شیطان چگونه گناه کرد؟ جواب این است که شیطان از جن است و در بین فرشتگان بود ولی فرشته نبود. قرآن کریم، درباره شیطان می ‏فرماید: ﴿کان من الجنّ فَفَسق عنْ أمر ربّه﴾ . شیطان، خود به خداوند گفت: مرا از آتش خلق کردی، خدا هم او را تکذیب نکرد. و اصل اینکه جن از آتش خلق شده در قرآن مورد تأیید است .
فرشته معصیت نمی ‏کند. و جن، گاهی اطاعت دارد و گاهی عصیان. لذا فرمود: «والشّیاطینُ مغلولة فاسْئلوا ربّکم أن لا یُسلّطها علیکم». از خدا مسئلت کنید تا شیطان را بر شما مسلّط نکند. اگر خدا بخواهد شیطان را مسلط کند او را به وسیله ابزار درونی و خاطرات نفسانی بر ما مسلّط می‏کند. قوای نفسانی ما را ابزار دست شیطان قرار می‏ دهد.
پی نوشت ها:
کتاب حکمت عبادات آیت الله جوادی آملی، ص162.
منبع: نشریه الکترونیکی اسراء، شماره 18.
پایان پیام/
 

کد خبر 59830

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha