به گزارش خبرنگار شبستان، هشتمین نشست از سلسلهنشستهای بررسی مبانی نظری و مفاهیم دینی حوزه مد و لباس اسلامی ایرانی عصر دیروز در خانه کتاب در حالی برگزار شد که دکتر فرشته روحافزا، سخنران جلسه با یک و نیم ساعت تأخیر حاضر شد و دکتر حمیدرضا توسلی، استاد دانشگاه به علت تاخیر به وجود آمده در نشست، دقایقی به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: بعد از انقلاب نتوانستیم از فضای قبلی طراحی استفاده کنیم. ما گام به گام جلو آمدیم. یک سری از مراکز در طراحی، نقش نرمافزاری داشتند. وقتی بحث از مد است باید جامعیت را ببینیم. دانشگاه های کشور در سطح وسیع ارتباط با صنعت را راه انداختند اما باید بررسی شود که چقدر در این زمینه موفق شدند.
دکتر توسلی شاد بودن لباس را یکی از مسایل لازم و ضروری دانست و افزود: با زیباترین کار می توانیم علت های بدحجابی و بی حجابی را رفع کنیم. یکی از نقش های لباس این است که باید شادی آور باشد. وقتی طرح و رنگ لباس همه اش حسن دارد یعنی ما در مسیر سنت حرکت نکردیم. جامعه که از رنگ استفاده می کند در کسری از ثانیه می تواند طرح مینیاتوری را روی لباس بیندازد. ما باید به مفاهیم خود برگردیم. جاذبه و شادی بخش بودن لباس مهم است. باید بررسی شود که چرا پوشاک و لباس هایی که استفاده می کنیم بر بزرگ و کوچک و پیر و جوان اثر دارد. نوبودن در فرهنگ های مختلف وجود دارد.
وی تصریح کرد: خاستگاه انرژی مثبت و منفی چین است. بخش هایی از آسیا وارد این بحث شدند. در آسیای جنوب شرقی فرهنگی وجود دارد که تمام آنچه فکر میکنیم، میبینیم و یا در غذاست به دو گروه مثبت و منفی تقسیم می شود. در فرهنگ زرتشتی این مسئله را داریم که در قالب خیر و شر و اهریمن و اهورامزدا بیان میشود. در اسلام هم شیطان و الهی بودن و تقوا و گناه را داریم. اگر ما موارد متضاد در فرهنگ ها و آموزه های دینی ادیان را داریم، نشان از واقعیتی دارد. جالب اینجاست که ما به نظام تعالی اعتقاد داریم.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بر روی مبحث تعادل پوشاک کار زیادی انجام دادم، عنوان کرد: مقاله تعامل یابی در پوشاک بر اساس جنس و رنگ برای دهه فجر زیر چاپ است. من بر روی این قضیه 2 سال پیش کار کردم و در این مقاله متذکر شدم که رنگ و لباس می تواند ما را به تعادل برساند. اگر می خواهیم به تعادل برسیم باید به سوالاتی از این قبیل که مزاج ما چیست، زن هستیم یا مرد جواب دهیم و باید مزاجشناسی را بشناسیم. دنیاگرا و یا صرفا آخرت گرا نباشیم بلکه تعادل داشته باشیم.
وی اظهار داشت: بین تفکرات عیسوی و موسوی، اندیشه های محمدی در قرآن مطرح می شود. ما حسنه دنیا و آخرت را می خواهیم به عنوان مثال بچه خوب و همسر خوب از جمله خوبی های دنیا هستند که ذخیره آخرت هم میشوند. یکی از خوبی های دنیا داشتن خانه بزرگ است. در شهرها به خصوص شهرهای کویری در خانه های بزرگ خود تهدید را به فرصت تبدیل کردند. در شهرهای کویری می بینیم، شدت نور خورشید را با شیشه های رنگی به فرصت تبدیل کردند. شیشه ها چند رنگ متضاد دارد. این آغاز یک اتفاق است. یک زیبایی با نور خورشید آمیخته می شود و در خانه منعکس می شود. نور و رنگ ثانوی در خانه به وجود می آید. از صبح تا شب چیدمان رنگ ها در خانه وجود دارد.
دکتر توسلی با اشاره به اینکه زیباییهای دنیا مواد و مصالح در اختیار ماست، گفت: کسی این کار را تعالی می دهد که هنرمند باشد. هنرمندی که از زیبایی و محیط درک داشته باشد. در بحث لباس و اقلیم واجب، لازم و ضروری است که در مناطقی که می خواهیم به اعتدال برسیم از رنگ های متفاوت استفاده کنیم تا سلامت ما به خطر نیفتد. رنگ را که حذف کنیم، جامعه بیمار می شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه جامعه ما جامعه مشاورهای نیست، تصریح کرد: من استاد دانشگاه هستم. می توانم به دانشجویانم کار جمعی بدهم و یا به تک تک آنها پروژه ای بدهم. کار جمعی باید از مهدکودک شروع شود. مدیر به تنهایی نمی تواند تصمیمگیرنده و اجراکننده باشد. برای آماده سازی فضای مد با توجه به جامعیت و موانعی که داریم، بحث آمادگی و آگاهی ضروری است. بکارگیری متخصصان نیز در این زمینه امری ضروری است زیرا لباس یک بعدی نیست. لباس ابعاد ساده و در عین حال پیچیده و چندموضوعی دارد. پوشاک و هویت ایرانی با دو تا بته جقه حل نمی شود. رسانه ها باید کار کنند و گذری به قضیه نگاه نکنند. وقتی مستمر روی قضیه ای کار شود موجی ایجاد خواهد شد.
نظر شما