به گزارش خبرگزاری شبستان از ایلام، عمران خودآموز معاون فرهنگی و هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام، در این نشست، اظهار کرد: شعر و هنر ادبیات نقش مهمی در راستای ترویج فرهنگ بومی و محلی در بین اقشار مختلف دارد و بهترین ابزار در راستای انتقال مفاهیم و ارزشهای فرهنگی در هر جامعهای به شمار میرود.
وی، بیان کرد: این نشست بهعنوان برنامه جنبی نمایشگاه سراسری کتاب ایلام، علاوه بر آشنایی مخاطبان نمایشگاه کتاب ایلام با شاعران برجسته استانی، نقش مهمی در زمینه شناساندن و مطرح کردن اشعار شاعر برجسته و کردی گوی ایلامی، مرحوم عباسی آرام دارد.
محمد جلیل بهادری، شاعر برجسته ایلامی در این نشست، با اشاره به نقد و بررسی شاعر برجسته ایلام عباسی آرام، گفت: این مجموعه اشعار به همت استاد ظاهر سارایی به زیور چاپ آراستهشده است که موجب ماندگاری این اشعار و آثار برای نسل حاضر و نسلهای بعدی جامعه شده است.
وی، گفت: ظاهر سارایی بهعنوان گردآورنده مجموعه آثار عباسی آرام، یک منبع موثق و فهرست موجه برای زبان و ادبیات کردی است که میتواند یک منبع بسیار ارزنده و سرشار از آگاهی در زبان و ادبیات کردی باشد و وجود ایشان برای استان و زبان و ادبیات کردی ذیقیمت است.
بهادری، ابراز کرد: زبان و ادبیاتی که بر لب بام غروب است و کسانی که این بام غروب را برای زبان و ادبیات کردی نمایان ساخته، خود ماییم که صاحبان اصلی زبان و ادبیات کردی هستیم، زبان و ادبیات کردی زمانی پویا و ماناست که در خانه، کوچه و محل به آن تکلم شود و بسیاری از مردم امروز در محیط مادری به زبان کردی سخن نمیگویند و اگر وضع به اینگونه پیش رود ما باید فاتحه زبان و ادبیات کردی را بخوانیم.
این شاعر ایلامی، یادآور شد: کتاب و مکتوب بهاندازه کافی در زمینه شعر و ادبیات کردی نداریم و باید از هر کتابی که به ادبیات و زبان کردی و مجموعه آثار شاعران کردی گوی میپردازد، بهاداده شود و کوشیدن در زبان و ادبیات کردی جوشش در زبان و ادبیات ملی را به دنبال دارد و موجب پویایی فرهنگ ملی که از خردهفرهنگها تشکیلشده است میشود.
بهادری، خاطرنشان کرد: عباسی آرام از منظر شعر و ادبیات شاعری سادهزیست و صمیمی است که در ساختار شعرش جلوهگر است و هر آنچه دیده و تجربه کرده، با زبانی صریح و روشن در قالب مثنوی که سلاح کارساز اوست، مطالب و مسائل را به سمع خوانند رسانده است و شاعری برونگراست.
وی، گفت: درونمایه شعر آرام و ژرف ساخته شعر او، عمدتاً ناپایداری و بیثباتی روزگار و خوشیهای که درگذشته اتفاق افتاده و یاد بزرگان و مضمونهای اجتماعی و دینی است و در مضمونهای اجتماعی رگهها حسرت و اندوه در اشعار عباسی آرام دیده میشود.
بهروز سپید نامه، در این نشست، اظهار کرد: گردآورنده مجموعه آثار عباسی آرام شاعری نام آشنایی برای زبان و ادبیات کردی و مردم این استان است که تجربه زیستی با این شاعر برجسته کردی گوی استان دارد و سالهای با ایشان بوده و ایشان را درک کرده است و این امر به ظاهر سارایی در امر اشعار عباسی آرام کمک کرده است.
وی، افزود: کسی که دارای تجربه زیست با شاعر است به افق دید شاعر میرسد و اینیکی از ویژگیهای بارز ظاهر سارایی در گردآوری اشعار عباسی آرام است، یکی از نکات ارزنده این کتاب مقدمهای است که ظاهر سارایی در ابتدای این مجموعه آورده است و اشاراتی به شعر عباسی آرام از مسائل اجتماعی و طبیعت زمان خود میگوید.
سپید نامه، بیان کرد: در شعرهای آرام انسان تعریفشده و زمانها و مکانها نشانهگذاری شده و خدا در اشعار این شاعر هویدا شده است و به طبیعت هویت بخشی کرده و که برای خواننده یک مفهوم و یک مکان را تعریف و معنا و مفهوم دیگری پیدا میکند که در خصوص طبیعت ایلام انجام داده است.
وی، تصریح کرد: عباسی آرام یکی از موفقترین شاعران کردی سرای ایلامی است و موفقیت این شاعر به دلیل ایجاد و برقراری ارتباط با اقشار مختلف مردم بوده و شعر این شاعر در اذهان مردم رسوخ کرده و در دل مردم استان نشسته است و مردم شعرهای ایشان را بازگو میکنند و ارتباط زمانی به وجود میآید که دریافت گوینده با همان دریافت شنونده یکسان باشد و بر روی زبان و گفتار مردم تکیه دارد.
در این نشست تعدادی از اشعار حشمتالله منصوری جمشیدی از شاعران برجسته دیگر ایلام در خصوص اشعار و شخصیت عباسی آرام توسط محمد جلیل بهادری قرائت شد.
این نشست با همکاری معاونت فرهنگی، خانه کتاب، کمیته حمایت و نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ساعت بعدازظهر روز هشتم اسفند سال جاری برگزار شد برگزار شد.
دکتر بهروز سپید نامه، استاد محمد جلیل بهادری و محمدرضا رستم پور و استاد ظاهر سارایی و حشمتالله منصوری جمشیدی و حبیبالله بخشوده ازجمله شاعران استانی بودند که در این نشست در خصوص اشعار عباسی آرام سخنرانی کردند.
نظر شما