خبرگزاری شبستان – یاسوج: استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان یکی از مقصدهای مهم گردشگری در جنوب کشور در ایام تعطیلات عید میزبان بسیاری از مسافران نوروزی از سراسر ایران و حتی خارج از کشور است.
وجود بیش از دو هزار و ۶۰۰ میراث فرهنگی در این استان و ۷۲۰ اثر تاریخی، ۲۹۹ بقعه متبرکه در کنار طبیعت زیبای استان با وجود ۱۰ درصد آب کشور و جنگل فراوان، کهگیلویه و بویراحمد را به عنوان یک مقصد جدید گردشگری معرفی کرده است.
این سرزمین کوهستانی با ۱۶ هزار و ۲۶۴ کیلومتر مربع در جنوب غربی ایران واقع بوده و به دلیل قرار گرفتن در بین استان های اصفهان، چهارمحال وبختیاری، فارس، بوشهر و خوزستان به عنوان کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب کشور شناخته شده است.
وجود دو نوع آب و هوای سردسیری و گرمسیری در این استان بر زیبایی آن افزوده؛ به طوری که در زمانی که گل های بهاری در مناطق گرمسیری روییده اند، در مناطق سردسیری برف، کوهها و دشتها را سفید پوش کرده و فاصله این دو آب و هوای متفاوت کمتر از یک ساعت است.
هم اينك 18 كيلومتری شمال شهر كوهستانی ياسوج يعنی ارتفاعات كوه دنا پوشيده از برف است و هر چه از دامنه های دنا به سوی شهر حركت كنيم، برف جای خود را به چشمه ساران و نهرهای زيبای آب می دهد كه سر از زير برف درآورده و به سوی پايين دست در حركت هستند.
روستای تاریخی آرند در هشت کیلومتری جنوب شرقی شهرستان چرام در استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده و این روستا از زیباترین و تاریخی ترین روستاهای شهرستان چرام است.
نام روستا از آن جا آمده است که ساسانیان شاهزادهای به نام اورنگشاه در اینجا زندگی می کرده که بعد از هجوم اعراب به این سرزمین نام این منطقه را اورند گذاشتند و بعدها به آرند تغییر کرد. این روستا طبیعت منحصر به فرد و چشمه سارهای فراوانی دارد.
روستای آرند بین کوه باسیون و میلک قرار گرفته و محصول معروف این روستا میوه انار است.
آثار باستانی فراوان، قبرهای قدیمی رو به سمت بیت المقدس، قلاع بزرگ، دژهای بلند، آثار کشف شده مثل سکه ها و کوزه ها و آسیاب های فراوان همه نشان از تاریخی بودن این روستا دارد.
برخی حتی قدمت این روستا را را به دوران افسانه ای پادشاهی اورند شاه در شاهنامه فردوسی می رسانند که نام این ده برگرفته از همین نام است.
در ضلع شرقی روستا و در حدود پنج کیلومتری آن مکانی بنام «روماهندون» وجود دارد که برخی معتقدند دولت ساسانی زمانی که با رومیان درگیر بود، رومیان از ترس به این ناحیه سوق الجیشی پناهنده شدند.
وجود آثار کشف شده مثل سکه ها و کوزه ها همه و همه نشان از قدمت این روستا می دهد.
روستای کارند از از لحظ اقلیم آب و هوایی در بخش گرمسیری استان کهگلویه و بویراحمد واقع شده و از لحاظ موقعیت مکانی در مرز دو استان کهگلویه و بویراحمد و استان خوزستان قرار دارد؛ یعنی روستای کارند در حد فاصل و مابین شهرستان لیکک ( بهمئی ) و شهر جایزان استان خوزستان قرار دارد.
این روستا از لحاظ موقعیت توپوگرافیایی، اقلیمی کوهستانی است که از شمال شرق آن می توان چشم اندازی زیبا از کوه های سر به فلک کشیده زاگرس ( رشته کوه های سیاه ) و از جنوب و جنوب غرب و شمال و شمال غرب نیز می توان ارتفاعات پست تری از رشته کوه های زاگرس را مشاهده کرد .
در حقیقت روستای کارند به وسیله زاگرس زیبا احاطه و محصور شده که گویا گوهریست گرانبها در میان انگشتر.
مردمان روستای کارند ایرانی الاصل و از نژاد پاک آریا و قوم پارس هستند که به زبان فارسی ایرانی و گویش لری کهگیلویه گرمسیری صحبت می کنند .
اگه براتون سوال پیش اومده که چرا گفتیم گویش لری کهگیلویه گرمسیری، به این علت بوده که خود گویش لری کهگیلویه شامل چندین لهجه متفاوت است.
روستای کارند در گذشته در برگیرنده قشرهای متفاوت مردمانی از طوایف نام برده شده در زیر بوده است :
1- یوسفی ها ( جاکی – بذرافکن – یوسفی فر- جوان – دلاوری – راوند – دیوغار ( پور محمدی) و …
۲- طیبی ها ( ملک زاده – طیبی فر و ... )
3- شیوخ ( جهاندیده – دانا – برندار و … )
۴- سادات میر سالار ( میر سالار – آوری و ...)
۵- بالیووها ( دلاوری – بالیووی و .....)
در حال حاظر طوایف ساکن در روستای کارند به ترتیب زیر هستند :
یوسفی ها، علاء دینی ها، شیوخ و ساداتی ها
مسجد تاریخی روستای آرند نیز در هشت کیلومتری جنوب شرقی شهرستان چرام بازمانده از دوران صفویه با شماره ۲۷۹۴۰ ثبت ملی قرار دارد.
مسعود شفیعی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در این زمینه، گفت: آرند نام یکی از قدیمی ترین و زیباترین روستاهای شهرستان چرام از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد است.
وی اظهار داشت: از مهم ترین ویژگی های این روستا طبیعت بکر، محصور شده در بین دو کوه باسیون میلک، چشمه سارهای فراوان و محصول معروف آن میوه انار است.
شفیعی، عنوان کرد: روستای آرند که قدمت تاریخی آن براساس منابع تاریخی به دوره حکومت هخامنشیان برمیگردد؛ زمانی که کوروش و داریوش کبیر بر این سرزمین فرمانروایی می کردند.
این مسئول ابراز داشت: برخی حتی قدمت آن را به دوران افسانه ای پادشاهی اورندشاه در شاهنامه فردوسی می رسانند که نام این ده برگرفته از همین نام است.
وی ادامه داد: وجود آثار باستانی متعدد، قبرهای قدیمی که رو به سمت بیت المقدس هستند، وجود آسیاب های متعدد، قلاع بزرگ، دژهای بلند، همه و همه نشان از قدمت این سرزمین دارد.
وی در خصوص مسجد تاریخی آرند، گفت: از این بنا انبوهی از سنگ های تراشیده مربع و مستطیل شکل و محراب ساده و مثلث شکل و دیواره های اطراف به ارتفاع یک متر از گچ و سنگ باقی مانده و اطراف این مسجد قلعه تاریخی، خانه عالم، خانه های تاریخی، گورستان قدیم در یک بافت تاریخی وجود دارد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در ادامه، اضافه کرد: کار تعیین حریم بافت تاریخی انجام شده و مرمت و بازسازی مسجد از طرح قدیم خود در دست اجراست.
وی به بازدید زائران مذهبی و مسافران نوروزی از روستای تاریخی آرند اشاره و اظهار داشت: زائران بسیاری از طراف به خصوص خوزستان و بوشهر به این مکان سفر می کنند.
شفیعی، یادآور شد: این مسجد، به عنوان دانشگاه وقت خویش بوده و محصلین بسیاری در حوزه ستاره شناسی آموزش داده شدند و علمای دین بسیاری از این مسجد به پا خاستند.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: به نظر می رسد اقوامی اطراف استان فارس از ساکنین اولیه این روستا بودند که به دلایلی نامعلوم این مکان را ترک کردند.
نظر شما