حجتالاسلام حسین حقیقت، رییس آموزش مرکز آموزشهای کاربردی دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم در مورد دستاوردهای انقلاب در عرصه ادبیات کودک و نوجوان به خبرنگار شبستان گفت: انقلاب اسلامی با برداشتی که از اسلام داشت ،با توجه به موقعیت مکانی و زمانی و با استفاده از مبانی دینی و اسلامی در منطقه ایران و خاورمیانه در سال 57 شکل گرفت و باعث تغییرات مهمی در منطقه و جهان شد.
حجتالاسلام حقیقت ادامه داد: محوریت انقلاب بر اساس دین ما که دین فرهنگی است و با توجه به آیه " ن و القلم و ما یسطرون " با تغییرات مبانی فرهنگی در اذهان مردم بود. امام خمینی (ره) در دهه 40 کارشان را شروع کردند و سرمایه گذاری اصلی شان را روی نیروهای انسانی گذاشتند و افکار مردم را به سمت مبانی ناب اسلام کشاندند و دعوت کردند. امام خمینی (ره) سرانجام در سال 57 توانستند انقلاب را به پیروزی برسانند. حضور مردم در صحنه انقلاب بر اساس تغییرات ذهنی بود که نسبت به دین و جامعه داشته اند. این تغییرات در ادبیات هم رخ داد.
وی با بیان اینکه دین ما فرهنگی است، عنوان کرد: انقلاب اسلامی ما فرهنگی است. قبل از انقلاب اسلامی در دوران طاغوت افکار پوسیده ای وجود داشت. ادبیات در دهه های 30 و 40 در دست گروه های ملی گرا، کمونیست و توده ای ها بود. ما در آن زمان در عرصه ادبیات کودک، کتاب درست و حسابی و کتابی که بویی از اسلام برده باشد حتی به اندازه انگشتان یک دست نداشتیم. هرچه بود یا سمت ملی گرایی کشیده شده بود یا در دست توده ای، چپی ها و یا روشنفکران بود.
رییس آموزش مرکز آموزشهای کاربردی دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی نگرش ها را تغییر داد، بیان کرد: بعد از انقلاب اسلامی کل مبانی عوض شد و بوی اسلامی گرفت. نمودش را در شعارهای انقلاب می بینیم. بعد از انقلاب به تدریج نویسندگان و شعرا در ابعاد گوناگون روی کار آمدند و فعالیت های مختلفی انجام دادند. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، نویسنده کودک مطرحی نداشتیم. در آن زمان ما تنها چند اثر از آقای حکیمی داشتیم و در دهه 40 نیز شهید مطهری داستان راستان را نوشته بودند. در آن زمان چیزی به عنوان داستان و شعر کودک و نوجوان که با مبانی اسلام سازگار باشد، نداشتیم.
حجت الاسلام حقیقت تصریح کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی کم کم کار شروع شد و جوانان آن زمان تلاش خوبی کردند. نویسندگان و شعرا در این سه دهه خوب کار انجام دادند و نگرش آنها نسبت به انسان بر اساس مبانی الهی است. نیازهای انسان، مسایل فکری و آنچه مورد نیاز است در شعرها و داستان ها نمود یافته است.
وی خاطرنشان کرد: مدتی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مسئله جنگ پیش آمد. جنگ پرشی شد برای ادبیات ما در عرصه های مختلف همچون شعر، داستان و خاطره نویسی بود . خواه ناخواه جنگ اثرش را بر روی شعر کودک و نوجوان هم گذاشت و بدین ترتیب کتاب هایی برای کودکان و نوجوانان در قالب رمان و داستان کوتاه نوشته شدند. نویسندگان خوبی دست به قلم شدند و کارهایی انجام دادند. ممکن است فرم کارها از قبل گرفته شده باشد اما محتوا، محتوایی است که باعث رشد انسان است.
رییس آموزش مرکز آموزشهای کاربردی دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم با بیان اینکه هدف دین ما رشد و تعالی انسان و خدایی شدن اوست، افزود: رگه های دعوت به سمت تعالی و الهی شدن انسان را می توان در میان اشعار و داستان هایی که برای کودک و نوجوان نوشته شد، دید. البته این بدان معنا نیست که کل نیازهای ما برطرف شده است. ما در این زمینه آنقدر نیاز داریم که اگر 10 برابر تعداد فعلی شاعر و نویسنده کودک و نوجوان داشته باشیم، باز هم جا برای کار و فعالیت وجود دارد.
حجت الاسلام حقیقت با ابراز تأسف از تیراژ پایین در ایران اظهار داشت: متأسفانه تیراژ کتاب در کشور ما اصلا قابل مقایسه با سایر کشورها نیست. رمانی همچون هری پاتر در دنیا به 40 زبان مختلف ترجمه و عرضه شده است و میلیون ها نسخه از آن چاپ و ارایه شده است. برخی از کتاب های ما اعم از کتاب های کودک و نوجوان به زبان های مختلف ترجمه شده است اما متاسفانه تیراژ کتاب پایین است و در این زمینه باید اقداماتی صورت گیرد. عوامل مختلفی در پایین بودن تیراژ کتاب ، فیلمنامه و بازی نامه موثر هستند. رفع مشکل تیراژ پایین کتاب نیاز به برنامه ریزی کامل و وحدت رویه دارد.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما