امیرمحمد حسینی، جامعه شناس درباره تاثیر بازی های رایانه ای بر سبک زندگی کودکان و نوجوانان به خبرنگار اجتماعی شبستان گفت: بازی های رایانه ای به عنوان یکی از ابزارهای تاثیرگذار در سبک زندگی افراد جامعه به ویژه نسل جوان باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به گسترش بازی های رایانه ای در میان کودکان و نوجوانان و افزایش اقبال از سوی این قشر از جامعه خاطرنشان کرد: کشورهای سازنده بازی های رایانه ای کوشیده اند تا در قالب بازی، تفکرات، اهداف و برنامه های خود را به کودکان و نوجوانان منتقل کنند.
حسینی تصریح کرد: در قالب بازی های رایانه ای به راحتی می توان سبک زندگی، نحوه تفکر، نوع نگرش و دیدگاه ها را در بین کودکان نهادینه کرد بنابراین بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا که تکنولوژی ارتباطات را در اختیار دارند، با استفاده از ابزار بازی های رایانه ای و بازی های مجازی می کوشند تا طرح ها و برنامه ها خود را در سطح جهان و در میان مردم کشورهای مختلف دنیا ترویج دهند.
جامعه شناس با بیان اینکه سبک زندگی مدرن و شهرنشینی از جمله عواملی است که خانواده ها را ترغیب می کند تا از بازی های کم سر و صدا، دارای تحرک پایین برای کودکانشان استقبال کنند، گفت: امروزه عواملی نظیر تک فرزندی، اشتغال پدر و مادر، آپارتمان نشینی، گسترش تکنولوژی، همه دست به دست هم داده اند تا کودکان و نوجوانان به ابزار ارتباطی دسترسی داشته باشند و بیشتر وقت خود در شبانه روز را به حضور در فضاهای مجازی و بازی های رایانه ای مشغول کنند.
وی با بیان اینکه اکثر خانواده ها به تصور اینکه فرزندانشان جلوی چشم شان و در محیط امن خانه به بازی های رایانه ای می پردازند بنابراین خطری آنها را تهدید نمی کند، از این نوع بازی ها بسیار هم استقبال می کنند، ادامه داد: در اینجا باید به خانواده ها آگاهی دهیم تا نسبت به انتخاب نوع بازی های رایانه ای برای کودکان و نوجوانانشان حساس باشند و دقت و توجه کافی داشته باشند.
وی تناسب بازی با سن مخاطب را یکی از عوامل موثر در بازی های رایانه ای عنوان کرد و افزود: در هر سنی چیزهای خاصی برای کودکان جذاب است و به آن تمایل پیدا می کنند و اگر به این نکته توجه نشود اثرات بسیار بدی بر روح و جسم کودک گذاشته می شود.
حسینی درخصوص ماهیت و محتوای بازی های رایانه ای که بیشتر آنها نیز وارداتی هستند، توضیح داد: این بازی ها با اهدافی مشخص توسط کشورهای سازنده طراحی و به کشورهای دیگر صادر می شوند که اکثر آنها نیز مروج خشونت بوده و یا به دنبال تغییر سبک زندگی افراد هستند.
جامعه شناس با اشاره به اینکه در ساخت و تولید بازی های رایانه ای، آخرین دستاوردهای علوم مختلف انسان شناسی، روانشناسی، جامعه شناسی، علوم تربیتی و نرم افزاری مورد توجه و استفاده قرار گرفته است به طوریکه مخاطبان کودک و نوجوان را در پای بازی های رایانه ای میخکوب می سازند.
حسینی با بیان اینکه بازی های رایانه ای که برگرفته از علوم انسان شناسی و روان شناسی است در گرایش ها و تمایلات فرزندان تأثیر می گذارد، خاطرنشان کرد: بازی های رایانه ای فرهنگ و ارزش های کشور سازنده را به روح و روان کودک منتقل می کند و مسائل و مشکلات زیادی برای کودکان و نوجوانان ایجاد خواهند کرد.
وی با بیان اینکه کودکان و نوجوانان در قالب بازی های رایانه ای و مجازی، اتفاقاتی را تجربه می کنند که در دنیای واقعی چنین امکانی برای آنها وجود ندارد، افزود: هیجان زیاد، استرس، اضطراب مواردی است که کودک و نوجوان در حین بازی های رایانه ای تجربه می کند که خود این نیز در سلامت جسم و روان آنها تاثیر منفی خواهد داشت.
حسینی با بیان اینکه نمی توانیم استفاده از تکنولوژی را در عصر حاضر انکار کنیم، خاطرنشان کرد: سواد استفاده از تکنولوژی مهم ترین موضوعی است که والدین باید به آن توجه داشته باشند و نسبت به ابزار ارتباطی که فضای مجازی و بازی های رایانه ای یکی از آنهاست از آگاهی لازم برخوردار باشند.
وی با بیان اینکه محدودیت استفاده از بازی های رایانه ای خود باعث ایجاد جذابیت در بین کودکان و نوجوانان می شود، ادامه داد: با توجه به اینکه کودکان تحت تاثیر همسالان خود قرار دارند بنابراین والدین باید در نظارت بر نحوه استفاده فرزندانشان دقت داشته باشند و این نکته را مد نظر داشته باشند.
جامعه شناس با بیان اینکه خانواده ها در مدیریت بازی های فرزندانشان نقش مهمی ایفا می کنند، خاطرنشان کرد: اختصاص ساعات خاصی از شبانه روز به بازی رایانه ای، نظارت بر محتوای بازی های رایانه ای، جایگزینی بازی های دسته جمعی و گروهی با همسالان به جای بازی های رایانه ای تک نفره، انجام تفریح های خانوادگی و دسته جمعی، از جمله عواملی است که می تواند در کنترل و هدفمند کردن بازی های رایانه ای کودکان موثر باشد.
حسینی با بیان اینکه والدین باید به گونه ای برنامه ریزی کنند که زمان بیشتری با کودکان خود صرف کنند، افزود: والدین می توانند فرزندانشان را به مراکز تفریحی، ورزشی ببرند و یا اینکه به همراه فرزندانشان به بازی های مورد علاقه کودکانشان بپردازند و از این طریق انرژی و هیجان آنها را تخلیه کنند که این امر خود می تواند تا اندازه زیادی توجه کودکان و نوجوانان به بازی های رایانه ای را کاهش دهد.
نظر شما