به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، یدالله صادقی، معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت امور صنعت معدن و تجارت از راه اندازی سامانه شناسه کالا در نشست خبری با اصحاب رسانه خبر داد و گفت: این سامانه در راستای ایین نامه اجرایی ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز راه اندازی شده است که (بارگذاری شناسنامه، شناسه و کد رهگیری بر روی سه گروه از کالاها تاکید دارد.
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت امور صنعت معدن و تجارت اظهار داشت: این سامانه می تواند در مسیر تولید و عرضه کالاهای مختلف با شفافیت کامل و کاهش هزینه ها بسیار موثر باشد و در شفاف سازی اسناد تجاری و کنترل قاچاق کالا موثر باشد.
صادقی در مورد هدف این سامانه تصریح کرد: مدیریت شناسه کالا در طول زنجیره تجاری کشور است و بر این اساس با هدفی مشترک شناسه ای مشترک به عنوان یک زبان مشترک در کل فعالیتهای تجاری ایجاد می شود این سامانه به منظور تولید و دریافت شناسه کالا شکل گرفته و در آن فرایند درخواست و صدور شناسه و امکان استعلام شناسه کالاها برای تجار تولید کنندگان و وارد کنندگان کالا وجود دارد.
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت معدن اظهار کرد: دخانیات به عنوان یکی از کالاهایی است که باید دارای شناسه باشد و بر همین اساس از 31 اردیبهشت ماه کلیه واردکنندگان دخانیات موظف هستند شناسه کالا را بر روی محصولات دخانیاتی نصب کنند این شناسه در تمام مبادی تولید روی کالاها نصب می شود و برخلاف کد شبنم است.
وی افزود: پس از ابلاغ آیین نامه مربوط به این سامانه ستادی تحت عنوان ستاد ملی متشکل از ده کارگروه تخصصی در مورد شناسایی مراحل موردنیاز برای تدوین دستورالعمل های خاص تشکیل شده است که پس از اتمام مراحل مطالعه و بررسی به 11 دستورالعمل منتج شده است.
وی با بیان اینکه تمامی دستگاههای مرتبط با فرایند تجاری کالا از تولید حمل و نقل انبارداری هر یک آیین نامه ها و مقررات داخلی خاص خود را تعریف می کنند خاطرنشان کرد: باید با بررسی تمامی این مقررات داخلی به دستورالعمل مشترکی برسیم با راه اندازی این سامانه تمامی فرایندهای تجاری کالا در واردات و صادرات قابل رهگیری خواهد بود و سرعت عمل در انجام تمام مراحل واردات، صادرات، انبار و ترخیص کالا به چند برابر افزایش می یابد.
وی در مورد کالاهایی که در این سامانه باید ثبت شوند اظهار کرد: این کالاها در سه گروه الف، ب، و ج تقسیم بندی شده اند که در گروه الف شامل داروهای انسانی و حیوانی مکملهای دارویی و غذایی ملزومات و تجهیزات پزشکی فراورده های آرایشی و بهداشتی خوراکی و آشامیدنی زیستی و بیولوژیک را شامل می شوند.
صادقی اظهار کرد: در دسته بندی دیگر کالا تلفن همراه و سایر ملزوماتی که قابلیت نصب سیم کارت را دارند نیز شامل این سامانه می شوند همچنین انواع دخانیات و لوازم منزل از جمله تلویزیون، جاروبرقی، فریزر، کولرگازی، اسپیلت، ماشین لباسشویی، ظرفشویی، قطعات مصرفی و یدکی کالاها و مشتقات نفتی و گازی، طلا و شمش، منسوجات زینتی، پوشاک، اسباب بازی، دام زنده، گوشت سفید و قرمز و در بخش کشاورزی هم گندم، برنج، جو، دانه های زراعی، چای، روغن، شکر،؛ کودهای شیمیایی، سموم و برخی محصولات دیگر را شامل می شود.
وی ادامه داد: شناسه کالا مبتنی بر شناسنامه کالا تولید می شود و نشان می دهد که خصوصیات و ابعاد کالای تولید شده چگونه است و بین 8 تا 12 رقم را به خود اختصاص می دهد. شناسه رهگیری امکان تمایز میان کالاها را در سطح عرضه مشخص می کند و بخش زیادی از فرایندهای تجاری را شفاف می کند.
وی خاطرنشان کرد: اگر کالایی تعیین تکلیف شود و مراحل تولید یا واردات را طی کند و بدون شناسه انبار شود حکم قاچاق را دارد
صادقی اظهار کرد: کمیته مبارزه با قاچاق کالا وظیفه دارد کالاهای موجود در شبکه بازار را تعیین تکلیف کند تا تمامی کالاها وارد این سامانه شوند.
وی در مورد اینکه برخی از کالاها در فهرست اعلام شده نیستند گفت: به تدریج در آینده تمامی کالاها وارد این سامانه خواهند شد و در حال حاضر محصولات دریایی مشمول این سامانه نیستند.
صادقی در مورد آمار اقلامی که مشمول این شناسنامه می شوند گفت: 1497 قلم کالا در بخش دارو و تجهیزات پزشکی و 400 هزار قلم کالا در سایر محصولات در این سامانه می توانند دارای شناسه کالا باشند.
وی اظهار کرد: از 31/2 ورود کالا براساس شناسه انجام می شود و تمامی تاجران و تولیدکنندگان باید این شناسه را برای کالاهای خود دریافت کنند و تا آخر خرداد این فرصت برای آنها الزام آور است کالاهایی همچون پوشاک منسوجات و اسباب بازی نیز از 31/3 باید این کد شناسه را دریافت کنند.
نظر شما