خبرگزاری شبستان - سرویس قرآن و معارف: " بر اساس فرهنگ توسعه قرآنی کشور که یک برنامه ملی و مصوب است و از سال 90 اجرای آن آغاز شده برای تحقق منشور توسعه قرآنی در کشور مکلف شده ایم. شما در همین سال ها اگر نگاه کنید می بینید که اجرای این منشور چه آثار و برکات خوبی در کشور داشته است. خب آن سال ها برنامه ریزان و دست اندرکاران این منشور به دنبال این بودند که عقب ماندگی های جامعه ما که یک جامعه اسلامی است در ارتباط با قرآن در یک چشم انداز 15 - 10 ساله رفع و رجوع شود اما با کاری که دولت انجام داده و افقی که پیش چشم ماست با این وضعیت بودجه و اعتبارات عملا تمام برنامه ها متوقف خواهد شد و زحمات زیادی که شورای عالی انقلاب فرهنگی و دستگاه های مختلف برای تدوین این برنامه متحمل شدند همه به هدر خواهد رفت."
آنچه در ادامه می آید ماحصل گفتگوی سرویس قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با سید علی سرابی قائم مقام شورای عالی قرآن درباره آثار و تبعات و تحلیل کاهش محسوس و قابل توجه بودجه و اعتبارات موسسات و نهادهای قرانی کشور در سال 97 است.
همچنان که استحضار دارید چند روز پیش اعداد و ارقام بودجه 97 دولت رسانه ای شد و در این بودجه شاهد افت محسوس 60 درصدی بودجه نهادها و موسسات قرآنی کشور بودیم. دیدگاه و تحلیل تان در این باره چیست؟
با کمال تاسف باید عرض کنم عزیزانی که در سازمان برنامه و بودجه به امر برنامه ریزی اقتصادی و بودجه ریزی برای نهادها و دستگاه ها مشغول هستند طوری رفتار می کنند که انگار هدف شان این است به تدریج بودجه و اعتبار منشور توسعه فرهنگ قرآنی کشور حذف شود یا دست کم ما به این سمت و سو حرکت کنیم. احتمالا در جریان هستند که در بودجه سال گذشته یعنی 95 از میزان بودجه در نظر گرفته برای این امر پنجاه درصد تخصیص یافت. 200 میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود که عملا به 100 میلیارد تومان تبدیل شد و امسال هم که فرمودید 60 درصد از همین بودجه هم کاهش پیدا کرده است. در این سال ها هم این طور نبوده که وقتی اعتبار و بودجه ای برای این امر مصوب می شود تخصیص کامل داشته باشد و عموما کم تر از 50 درصد تخصیص داشته ایم.
سال گذشته هم به همین صورت بود؟
بله، سال 95 هم بر همین منوال بود. مطابق با آنچه که دولت امسال تخصیص داده ما کاهش عجیب 60 درصدی را شاهد هستیم و اگر بر همین منوال جلو برویم انگار دور نخواهد بود روزی که عزیزان برنامه ریزی بودجه ای کشور به طور کامل بودجه منشور توسعه فرهنگ قرآنی کشور را حذف کنند.
دیدگاه تان در این باره چیست؟
خب این اتفاقات به هیچ وجه قابل قبول نیست، به خاطر این که ما بر اساس فرهنگ توسعه قرآنی کشور که یک برنامه ملی و مصوب است و از سال 90 اجرای آن آغاز شده برای تحقق منشور توسعه قرآنی در کشور مکلف شده ایم. شما در همین سال ها اگر نگاه کنید می بینید که اجرای این منشور چه آثار و برکات خوبی در کشور داشته است. خب آن سال ها برنامه ریزان و دست اندرکاران این منشور به دنبال این بودند که عقب ماندگی های جامعه ما که یک جامعه اسلامی است در ارتباط با قرآن در یک چشم انداز 15 - 10 ساله رفع و رجوع شود اما با کاری که دولت انجام داده و افقی که پیش چشم ماست با این وضعیت بودجه و اعتبارات عملا تمام برنامه ها متوقف خواهد شد و زحمات زیادی که شورای عالی انقلاب فرهنگی و دستگاه های مختلف برای تدوین این برنامه متحمل شدند همه به هدر خواهد رفت.
عرض بنده در این رابطه این است که به هر حال آیا ما قبول داریم که در نظام اسلامی با جهت گیری الهی و توحیدی زندگی می کنیم یا نه؟ اگر این طور است این رفتار به هیچ وجه با شعارهای نظام و دولت سازگار نیست و ما امید داریم که ان شاء الله در بازنگری بودجه عزیزان سازمان برنامه و بودجه به این موضوع توجه بیشتری نشان دهند و نمایندگان محترم مجلس با حمایت بیشتری این موضوع را مورد توجه قرار دهند تا در بررسی و تخصیص بودجه این نقص جبران شود.
تحلیلی که گاه در رسانه ها می شنویم این است که به هر حال به این امر توجه داشته باشیم دست دولت در تخصیص بودجه بسته است. کشور همچنان در شرایط تحریم قرار دارد و درآمدهای دولت هم به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. بنابراین نهادها و موسسات باید به این امر دقت کنند که بودجه دولت یک بودجه انقباضی است. دیدگاه تان در این باره چیست؟
ببینید این که ما بگوییم کشور در شرایط تحریم قرار دارد و بودجه انقباضی بسته شده این پدیده جدیدی نیست. ما از ابتدای انقلاب و در تمام ادوار، شاهد این رخدادها بوده ایم و تحریم برای کشور پدیده تازه ای نیست. از طرف دیگر به این موضوع هم توجه کنیم که به هر حال دولتمردان محترم در این چند وقت بر این موضوع تکیه کرده اند که برجام توانسته است اثر تحریم ها را خنثی کند یا با آن مقابله کند. طبیعتا شرایط بعد از برجام با قبل از آن باید متفاوت باشد اما متاسفانه روز به روز دریغ از دیروز، ما نه تنها نشانه های بهبودی در این زمینه مشاهده نمی کنیم بلکه آنچه مشاهده می شود پسرفت است.
نکته دیگر این که این سال ها مقام معظم رهبری و دلسوزان به انقلاب تاکید کرده اند فرهنگ ایرانی – اسلامی با تعمیق باورهای دینی و اسلامی میسر می شود. از این نظر در نظام اسلامی مهم تر از آرمان ها و اهداف انقلاب اسلامی چه چیزی می توان یافت؟ فراموش نکرده ایم که ما برای چه انقلاب کردیم بنابراین چندان زیبنده نخواهد بود که به گونه ای رفتار شود که احساس و درک دیگری در ما نسبت به موضوع پیدا شود. آنچه مسلم است این که در هر شرایطی توجه و سرمایه گزاری بر روی اهداف و آرمان های انقلاب نباید از دستور کار دولت و نظام اسلامی خارج شود و این اهداف و آرمان ها جزو اولویت های درجه اول نظام است.
منظورتان را دقیق تر بیان می کنید؟
بنده مثالی در این باره می زنم. ببینید دولت بالاخره توانست گامی در جهت تحول در نظام سلامت بردارد و طرح تحول سلامت که البته آن جا هم حرف و حدیث ها کم نیست و با چالش هایی روبرو شده اند اجرا شد اما می خواهم عرض کنم موضوع برای دولت مهم و حیاتی بوده که به این امر پرداخته است. پرسش ما این است که آیا تأمین سلامت روانی و معنوی جامعه امر مهمی نیست؟ آیا سلامت روانی و معنوی مردم جزو فاکتورها و مولفه های سلامت نیست؟ آیا اهمیت سلامت معنوی جامعه کم تر از سلامت جسمی است؟ خب شما به تجربه دنیا در این زمینه نگاه کنید که چطور بر روی این مقوله سرمایه گزاری می کنند و روز به روز اعتبارات این حوزه بیشتر می شود مضافا این که عدد و رقمی که ما به حوزه سلامت معنوی جامعه اختصاص می دهیم در مقایسه با اعتبارات و بودجه های سایر بخش ها انصافا عدد و رقم خنده داری است.
چه حوزه هایی؟
مثلا بودجه ای که دولت به حوزه ورزش اختصاص می دهد نگاه کنید. این بودجه های کلان را با بودجه نهادها و موسسات قرآنی مقایسه کنید آیا اساسا قابل قیاس است؟
و سخن پایانی؟
به نظر می رسد این نوع رفتارهای دولت متاسفانه این گمان را در جامعه ایجاد می کند که انگار دولت به مقوله های مرتبط با اهداف و آرمان های اسلامی و قرآنی توجهی نشان نمی دهد. البته قطعا این طور نیست اما برای تصحیح این گمانها ضروری است که نهادهای مسئول تجدید نظری در این امر داشته باشند.
نظر شما