حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی عماد در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، مساجد را کانون اصلی دینداری ایرانیان دانست و گفت: گاهی مسجد را صرفا یک معبد و بدون تاثیرگذاری بیشتر در صحنه اجتماع میدانیم که این تعریف البته درست نیست زیرا تعریف حداقلی از کارکرد این خانه خدا است.
وی با بیان اینکه امام خمینی (ره) تعریف القایی دشمن از مسجد مبنی بر اینکه آن صرفا به زندگی فردی افراد مرتبط است و کارکردی در زندگی اجتماعی مردم ندارد را تغییر دادند، افزود: در تعریف ایشان، مسجد کانون پرورش انسانهای متعالی است و دنیا به عنوان مزرعه آخرت است.
رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: مساجد با پیروزی انقلاب اسلامی، پایگاهی بزرگ برای تحولات اجتماعی، رویدادهای انقلاب اسلامی و مبارزه و پیشگیری از تهاجمات فرهنگی دشمن شدند و این واقعیتی بود که در رویدادهایی مانند هشت سال جنگ تحمیلی شاهد آن بودیم.
عماد درباره مشخصات مسجد تراز اسلامی، اظهار کرد: مسجد استاندارد به لحاظ نظری، مسجدی است که صرفا به فضای کالبدی آن توجه نمیشود بلکه به مدیریت، کارکردهای اجتماعی، تاثیرات محیطی و خدمات، امکانات و زیرساختهای آن نیز توجه میشود.
وی با بیان اینکه یک مسجد برای کار اصلی خود یعنی نشر دین نیازمند ابزارهایی از جمله کتابخانه است، گفت: من در ایران هنوز مطالعهای درباره وضعیت کتابخانههای مساجد مشاهده نکردهام، مطالعهای که انجام آن بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی است.
رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه باید شاخصهای رتبهبندی کتابخانههای مساجد به طور شفاف ارایه شوند و در این زمینه از ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد حمایت شود، اضافه کرد: این ستاد و سایر دستگاههای همانند آن باید در خرید کتاب و توزیع آن در کتابخانههای مساجد باید ردههای سنی گوناگون (کودکان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان)، مشخصات بومی و جغرافیایی هر منطقه از کشور و وسعت مساجد (جامع، متوسط و محلی) را در نظر بگیرند، در غیر این صورت شاهد تداوم وضعیت جاری کتابخانههای کشور خواهیم بود.
عماد گفت: تدوین طرح جامع کتابخانههای مساجد نیازمند همکاری حوزه علمیه، سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز رسیدگی به امور مساجد و ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور و استفاده از ظرفیت شورای عالی انقلاب فرهنگی است و کشور به چنین طرحی در راستای ساماندهی فعالیتهای آموزشی و علمی مساجد نیاز دارد.
وی تحولات جهان در عرصه فضای مجازی و فناوری را مورد اشاره قرار داد و افزود: بسیاری از کشورهای پیشرفته طی 5 تا 15 سال آینده در حوزه فناوری به حدی از پیشرفت میرسند که افراد در زمینههای گوناگون نیازمند بیرون رفتن از منازلشان نیستند، برای نمونه افراد برای معاینات پزشکی نیازمند حضور در درمانگاه نخواهند بود و از طریق اینترنت اشیاء، مشکلات و بیماریهای جسمی آنان تشخیص داده میشود، حال پرسش این است که آیا ما برای چنین جهانی، آمادگی داریم یا اینکه هنوز در گیر و دار قوانین و مقررات کتابخانههای فیزیکی مساجد هستیم؟
عماد با بیان اینکه کارگزاران فرهنگی باید مشخصات جهان آینده را بدانند و در برنامهریزیهای خود، چشمانداز چنین جهانی را در نظر بگیرند، گفت: روزآمدی و کارآمدی، دو مولفه مهم مدیریت درست مساجد هستند در حالی که برخی از مسئولان بدون توجه به این واقعیت و کمتوجه به میراث ماندگار وحی و عترت (ع) قوانین و مقرراتی را در حوزه مدیریت فرهنگی و مسجدی کشور، وضع میکنند.
نظر شما