حجت الاسلام سید ضیاء الدین کیا حسینی، دبیر هیئت علمی نخستین همایش ملی «حج و اقتصاد» در رابطه با ابعاد و اهداف این همایش به خبرنگار شبستان گفت: نخستین همایش «حج و اقتصاد» نیمه دوم بهمن ماه سال جاری با 4 محور اصلی در بخش مقالات برگزارمی شود.
وی شناخت بعد اقتصادی حج، شناخت بعد فردی، بعد ملی و بعد بین المللی اقتصاد حج (منطقهای، کشورهای اسلامی و جهانی) را از جمله محورهای ارائه مقاله برای این همایش عنوان کرد و افزود: علاوه بر دعوت عمومی از محققان، پژوهشگران و علاقه مندان به مسایل حج و اقتصاد برای ارائه مقاله، این فراخوان به شکل خاص و معین برای اعضای انجمن علمی اقتصاد اسلامی ایران و اعضای انجمن علمی اقتصاد حوزه نیز ارسال شده است.
حجت الاسلام کیاحسینی بررسی ابعاد اقتصادی حج از نگاه قرآن و عترت، بررسی ابعاد اقتصادی حج از منظر اندیشمندان اسلامی، ابعاد اقتصادی حج از منظر حضرت امام و مقام معظم رهبری و از منظر مستشرقین، رابطه حج و گردشگری، زمینههای پیوند حوزه حج و حوزه اقتصاد و بررسی موانع و مشکلات ابعاد اقتصادی حج را از جمله موضوعات مطرح در این زمینه برشمرد و افزود: محور دوم فراخوان، موضوعاتی مانند حج و سرمایه گزاری و پس انداز ، حج و استطاعت مالی، حج و اقتصاد خانواده، حج و سوغات و حج و آسیبهای اقتصاد فردی برای ارائه مقاله را شامل می شود.
دبیر هیئت علمی نخستین همایش ملی «حج و اقتصاد» خاطرنشان کرد: محور سوم این فراخوان موضوعاتی مانند جایگاه و میزان اثر گزاری حج در اقتصاد ملی، حج و مصرف هدفمند، حج و اشتغال و تولید، حج و آسیبهای اقتصادی در سطح ملی، حج و بهبود جریان نقدینگی در کشور و حج و صادرات و واردات کالا و خدمات را در بر می گیرد و بررسی مسئله حج و زمینههای همکاری اقتصادی کشورهای مسلمان با یکدیگر، حج، ظرفیتها و آسیب های اقتصادی در سطح بین المللی، حج و ایجاد بازار مشترک اسلامی، منافع اقتصادی کشورهای غیر اسلامی از حج و ارتباط تأثیر مسائل اقتصادی حج بر ابعاد سیاسی و فرهنگی جهان اسلام از موارد و موضوعاتی است که در این همایش نقد و بررسی می شود.
حج ؛ عبادتی است که رابطه تنگاتنگی با اقتصاد دارد
حجت الاسلام حسینی کیا در تبیین و تشریح اهداف برگزاری این همایش خاطرنشان کرد: حج از جمله عبادات خاصی است که رابطه تنگاتنگی با اقتصاد دارد و اصل وجوب حج، برای افرادی است که تمکن داشته و مستطیع باشند که در فقه، از آن به استطاعت تعبیر میشود. استطاعت یک صفت نسبی است که نسبت به قرب و بعد (نزدیک یا دور بودن) به اماکن مشرفه تغییرپذیر است، یعنی افرادی که در مکه هستند نسبت به مسلمانانی که در فواصل دورتری از مکه منوره قرار دارند، آسانتر و راحتتر شرایط استطاعت را کسب میکنند.
وی تصریح کرد: کسب استطاعت در زمان و شرایطی که ما در آن به سر میبریم، شرایط و مقدمات بسیار دیگری مانند تهیه ارز، مسئله اسکان، خرید، خدماتی که در عربستان باید به زائران ارائه شود، رفتن به اماکن مقدسه، موضوع قربانی، بازگشت زائران، ولیمه، سوغات و .. را شامل می شود که این موضوع نشانگر رابطه تنگاتنگ و در هم تنیده حج با مسایل اقتصادی است.
حجت الاسلام کیا حسینی خاطرنشان کرد: حج و اقتصاد از موضوعات مهمی است که گرچه حجاج در میدان عمل، هرسال با آن مواجه بوده و هستند اما از حیث علمی و مباحث نظری و کاربردی در قالب مقاله یا کتاب چندان مورد توجه قرار نگرفته است. لذا مرکز تحقیقات حج، اقدام به برگزاری همایشی در این خصوص کرده است تا مباحث کاربردی را در قالب همایش مورد بررسی قرار دهد.
فعالیت کارگروه های تخصصی حج از مهر ماه
وی با اشاره به برگزاری سلسله نشستهای تخصصی در رابطه با سایر مسایل مرتبط با حج افزود: موضوعاتی مانند حمل و نقل، اسکان، غذا، انتقال زائران، تفکیک حج و عمره از یکدیگر و مسایلی از این قبیل در کارگروههای ویژهای که به همین منظور تشکیل میشود، مورد نقد و بررسی قرار گرفته و به شکل تخصصصی پردازش میشود تا برنامه ریزیهای لازم در این عرصه نیز انجام شود. این کارگروهها و کارگاهها که از مهر ماه فعالیت خود را آغاز میکنند، به صورت ماهانه و در سطح دست اندرکاران امور حج و عمره برگزار میشود.
دبیر هیئت علمی نخستین همایش ملی «حج و اقتصاد» در ادامه با اعلام برنامه زمان بندی ارسال مقالات گفت: آخرین مهلت ارسال چکیده مقالات پایان مهرماه، آخرین مهلت ارسال مقالات، پایان آذرماه و زمانبرگزاری همایش نیز نیمه دوم بهمنماه 1390 تعیین شده است. وی افزود: برنامه ها و مهمانان خاص همایش هنوز قطعی نشده است و همچنان در حال پیگیری است.
پایان پیام/
نظر شما