آیین های«اوروشلیق آیی» در زنجان/ راه و رسم بندگی در ماه ضیافت الهی

خبرگزاری شبستان: ماه مبارک رمضان در زبان ترکی «اوروشلیق آیی» خوانده می شود که زنجانی ها با رسم و رسوم خاصی به استقبال از ماه بندگی خداوند می روند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، پیش تر ها با صدای دعا و اشعار ریش سفید محله خانواده ها یک ساعت پیش از اذان صبح بیدار و خود را برای خوردن سحری آماده می کردند ولی با آمدن وسایل ارتباط جمعی، رادیو و تلویزیون آیین سحرخوانی که یکی از رسوم زنجانی ها در ماه مبارک رمضان بود رنگ باخت و این آیین تنها در برخی از روستاها برگزار می شود.

 

اما هنوز هم برخی از رسوم و سنت های ماه مبارک رمضان که در بین زنجانی ها به «اوروشلیق آیی» خوانده می شود پابرجاست.

این ماه از جایگاه ویژه ای در بین مردم زنجان برخوردار است به گونه ای که چند روزمانده به ماه مبارک به مساجد می روند و با غبارروبی و عطرافشانی مساجد از این ماه عزیز استقبال می کنند.

 

با آمدن ماه مبارک رمضان حال و هوای عجیبی در سطح کوچه و بازار این شهر جریان پیدا می کند، شوق میهمانی خداوند آنچنان در دل های مومنان این شهر رخنه می کند که کودکان هم تلاش می کنند با روزه های کله گنجشکی از معنویت این ماه بی نصیب نمانند.

در این ماه معابر شهر آماده عرضه انواع آش، حلیم، زولبیا و بامیه می شود وروزه داران تلاش می کنند قبل از افطار با دست پر به منزل رفته و در کنار خانواده افطار کنند.

 

یکی از رسوم مردم زنجان در این ماه صله رحم و افطاری است که در آن میزبان به رسم مهمان نوازی میهمانان را برای افطاری دعوت می کند و بنا به فرمایش بزرگان دین سعی می کنند تا افطاری ها به دور از تجمل و اسراف باشد.

در این ماه معنوی فرصتی برای نیکوکاران و خیرین پیش می آید تا با احسان افطاری به ایتام و نیازمندان دری از درهای رحمت الهی را به روی خود بگشایند.

 

سفره های احسان و اطعام به نیازمندان در این ماه بیش از هر زمانی به چشم می خورد و خیرینی که در قالب انجمن های خیریه شکل گرفته اند با اطعام به نیازمندان در این کار خیر و خداپسندانه شریک می شوند.

در این ایام انواع آش، حلیم، حلوا و نان «چای چورکی» را می توان بر سر سفره افطار زنجانی ها دید، چای چورکی نان مخصوصی است که در قنادی ها طبخ می شود و پای ثابت سفره افطاری مردم زنجان است.

 

در این ایام مساجد هم مملو از حضور روزه دارانی می شود که نمازهای یومیه را به جماعت اقامه می کنند و یکی از آیین هایی که در سنوات اخیر با استقبال روزه داران مواجه شده مراسم جمع خوانی قرآن کریم در حسینیه اعظم زنجان است، در این مراسم هر روز یک جزء از قرآن کریم توسط قاریان برجسته زنجان قرائت می شود.

دوخت «برات کیسه سی» یکی دیگر از آیین های ماه رمضان در زنجان است که در آن مادر خانواده به تعداد اعضای خانواده بین نماز ظهر و عصر و یا در آخرین جمعه ماه رمضان با پارچه سفید و نخ و سوزنی که قبلا استفاده نشده کیسه می دوزد.

 

در دوخت این کیسه از دندان به جای قیچی برای بریدن نخ استفاده می شود و در قسمت پایین کیسه سکه ای قرار می دهند که بایستی توسط پنج زن «سیده» لمس شود، زنجانی ها معتقد هستند این کیسه برای اعضای خانواده خوش یوم است و موجب برآورده شدن آرزوهای آنان می شود.

مراسم احیاء شب های قدر هم یکی دیگر از آیین های ماه رمضان است که در این مراسم برخی از افراد با دعوت از همسایگان و آشنایان خود شب را تا سحر بیدار می مانند و به قرائت زیارت عاشورا و دعای جوشن کبیر می پردازند و صاحب خانه هم با خرما از میهمانان پذیرایی می کند.

 

ماه بندگی خدا فرصتی را برای همگان فراهم کرده است تا با دلی پاک و خاشعانه به درگاه حق پناه برده و از معنویت های آن بهره ای ببریم.

 

نرگس سعادتی- زنجان

 

کد خبر 705997

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha