به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پس از اجرایی شدن فاز اول تحریم های آمریکا بر علیه ایران در خصوص فلزات گرانبها، ارز و خودرو حالا شرکت های بزرگ جهانی که با ایران در تعامل تجاری بوده اند کم کم صحنه اقتصادی ما را بدرود می گویند زیرا امکان مراوده اقتصادی بر اساس دلار با ایران را ندارند.
اما از سوی دیگر ایران راهکار جدیدی را جایگزین کرده تا تعاملات تجاری خود با برخی شرکت های بزرگ جهانی و منطقه ای را ادامه دهد بدون آنکه نیاز به تبادل دلار داشته باشد. در همین رابطه نفت ایران به برخی از کشورها فروخته می شود و در قبالش از کشور مورد نظر پول رسمی آنها مطالبه می شود تا به نوعی تحریم ها را دور زده تا بتوانیم از سوی دیگر از ارزش دلار در تعاملات بین المللی بکاهیم.
به عنوان نمونه جمهوری اسلامی ایران و هند در انجام اجرای برجام که هنوز خبری از تحریم های آمریکا نبود مراودات خود بر اساس پول ملی را کلید زدند و گفته شده تبادلات تجاری بین این دو کشور بر اساس روپیه و ریال انجام می شود.
از سوی دیگر هم ایران و روسیه به دنبال تبادلات تجاری با روبل و ریال بوده اند که حتی در دیدار مقام معظم رهبری با پوتین که به ایران سفر کرده بود نیز بر این امر تاکید شد.
علاوه بر این ترکیه نیز که اخیرا مورد فشار تحریم های آمریکا قرار گرفته و همین امر موجب کاهش ارزش پولی ملی آنها شده اعلام کرده درصدد است تعاملات تجاری با ایران را در چهارچوب لیر و ریال کلید بزنند.
علاوه بر این، عراق نیز در زمینه تبادلات تجاری خود با ایران دلار را خط زده اما طبق نظر کارشناسان در این تبادلات دلار آنچنان جایی نداشته است و همانگونه که حسن بهشتیپور، کارشناس مسایل بین الملل به خبرگزاری شبستان گفت: ایران و عراق می توانند همکاری های خود را در دوره تحریم ها افزایش دهند زیرا آمریکا شرکت هایی که با این کشور در ارتباط هستند و می خواهند با ایران تجارت داشته باشند را جریمه می کند اما شرکت هایی که با آمریکا ارتباط نداشته باشند و به جای دلار با ریال و دینار کارشان را انجام بدهند در عراق بسیار هستند و بغداد از طریق این شرکت ها می تواند با آمریکا در اعمال تحریم های خود علیه تهران همکاری نداشته باشد.
تمام این تلاش های ایران در حالی برای دور زدن تحریم آمریکا در زمینه ممنوعیت استفاده از ارز دلار صورت می گیرد که کشورهای دیگری نیز تحت تاثیر تحریم آمریکا حالا به این نتیجه رسیده اند که به منظور حفظ ارزش پول ملی خود در تبادلات تجاری پول ملی را جایگزین دلار کنند و با این روند به نظر می رسد در آینده ای نه چندان دور جایگاه اصلی دلار در تبادلات تجاری منطقه خاورمیانه دچار تزلزل شود.
نظر شما