به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، نان جزو کالاهای اساسی در سبدغذایی مردم اقصا نقاط جهان از جمله ایران است، اهمیت نان تا به آنجا است که احادیث و روایات متعددی در دین اسلام در خصوص حرمت نان وجود دارد به طوری که در فرمایشی از امیرالمومنان حضرت علی (ع) آمده است: «نان را اکرام کنید. همانا خداوند عزیز و جلیل، برای آن برکات آسمان را نازل کرد و برکات زمین را خارج نمود.»
حرمت قائل بودن برای نان از گذشته تاکنون وجود داشته به طوری که قدیمی ها نان را برکت خدا دانسته و در صورتی که تکه نانی روی زمین می دیدند آن را برداشته و بوسیده و در کناری می گذاشتند؛ با وجود اهمیت نان و میزان مصرف آن در سفره ایرانی ها ولی این روزها پایین بودن کیفیت نان گریبانگیر این برکت خدا در سفره ها شده است و همین امر موجب شده تا دورریز و در نتیجه اسراف نان افزایش یافته و بسیاری از مردم نسبت به پایین بودن کیفیت نان گله داشته باشند.
یکی از بانوان قزوینی در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به کیفیت پایین نان بیان کرد: نانی که ما از نانوایی ها خریداری می کنیم برخی مواقع خشک بوده و کیفیت خوبی ندارند به طوری که حتی گاهی قابل خوردن نیستند برای نمونه نانی مانند لواش کیفیت مناسبی ندارد و اطراف این نان خورده نشده و تنها وسط نان قابلیت مصرف دارد.
محبوبه کشاورز افزود: قیمت نان از نظر من خوب است و اگر هم افزایش یابد طبق تجربه ما در گذشته در کیفیت آن اثرگذار نبوده چراکه به طور معمول قیمت نان بدون توجه به کیفیت آن افزایش می یابد و در واقع با افزایش قیمت فقط اندازه نان ها کوچکتر شده و حتی کیفیت نان هم پایین می آید.
وی تصریح کرد: اکثر نان هایی که ما خریداری می کنیم از لحاظ طعم ترش بوده و یا زود خشک می شوند و یا خمیر بوده و دورریز زیادی دارند.
این شهروند قزوینی تأکید کرد: در خصوص نانوایی ها هم در برخی نانوایی ها مسائل بهداشتی رعایت نمی شود و علاوه بر این باید توجه داشت که در فرهنگ ما نان برکت خداست ولی دیده می شود که در برخی نانوایی ها خرده های نان در نانوایی ها روی زمین ریخته شده و پا خورده می شود.
وی عنوان کرد: در صف نانوایی که من هر روز از آنجا نان سنگک تهیه می کنم هر روز افرادی هستند که از اندازه نان که روز به روز کوچکتر می شود و همچنین پایین بودن کیفیت نان گله دارند و همین امر هم سبب شده تا برخی نانوایی ها بسیار خلوت شده و کسی از آنها نانی خریداری نکند.
* کیفیت نان با قیمت همخوانی ندارد
یکی از کارمندان شهر قزوین هم با انتقاد از کیفیت نان و غیر قابل مصرف بودن نان های تولیدی در برخی نانوایی ها اظهار کرد: متأسفانه کیفیت نان در اکثر نانوایی های شهر به نسبت پایین است، یعنی نان وقتی پخت می شود فقط باید در همان لحظه استفاده شود چراکه با گذر زمان تبدیل به یک لاستیک می شود؛ معدود نانوایی هایی هستند که کیفیت نان خود را از قدیم خوب نگه داشته اند.
علی اصغر جشمیدی عنوان کرد: به نظر من تعداد زیاد نانوایی ها در شهر باعث چنین کیفیت پایینی شده است به طوری که افراد کم تجربه و حتی گاهی بی تجربه در آن مشغول فعالیت هستند در نتیجه ندانستن تناسب ترکیبی خمیر نان یکی از علت های کمبود کیفیت است و آرد های موجود هم در پایین بودن کیفیت نان اثرگذار است.
وی اضافه کرد: نان در نانوایی ها با نرخ دولتی و آزاد عرضه می شود ولی این تفاوت فقط در قیمت وجود دارد و کیفیت همان کیفیت پایین است و این قیمت هم با درآمد مردم همخوانی ندارد.
این شهروند قزوینی در خصوص وضعیت نانوایی ها گفت: از لحاظ مسائل بهداشتی و غیره نانوایی ها به دو دسته بالا و پایین تقسیم می شوند، طبقه بالا که به طبع به دلیل حضور افراد متمول و شیک پوش تمیز و مرتب هستند که به نسبت کیفیت نان آن هم از پایین شهر بهتر است، اما در دیگر نانوایی ها که قشر کم درآمد و ضعیف جامعه حضور دارند تفاوت چندانی برای تمیزی و مرتب بودن نانوایی ها قائل نیستند و در مجموع نیمی از نانوایی ها تمیز و نصف دیگر آن غیر بهداشتی هستند.
یکی از بانوان قزوینی هم با انتقاد از کیفیت نان و کوچک بودن اندازه های آن اظهار کرد: قیمت نان در قزوین به نظر بنده مناسب است ولی کیفیت نان خوب نیست به طوری که نان ها از لحاظ قطر و اندازه کوچک شده و همین امر باعث شده نان ترد و خشک شود.
زهرا یوسفی ادامه داد: نانی که امروز ما مصرف می کنیم شاید به لحاظ قیمت مناسب باشد ولی کیفیت و قیمت همخوانی ندارد، در برخی نانوایی ها هم نانی که عرضه می شود ترش بوده و مزه خوبی ندارد و شاید دلیل آن هم نوع آردی باشد که استفاده می کنند و یا نوع تهیه خمیرشان باعث این طعم می شود که موجب شده آن نان قابل خوردن نباشد.
* نیروی ماهر در نانوایی ها لازمه افزایش کیفیت نان
با توجه انتقادات مردم از کیفیت نان، رئیس اتحادیه نانوان قزوین پایین بودن کیفیت آرد و بالا بودن هزینه های تولید را عامل نارضایتی مردم از وضعیت نان دانست و در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین بیان کرد: کیفیت نان در قزوین در حال حاضر بد نیست، ضمن اینکه ما در اتحادیه نظارت بر بحث نان داریم و هفته ای سه جلسه هم گشت مشترکی با سازمان صنعت و معدن، مرکز بهداشت و شرکت غله و خدمات بازرگانی داریم و بر پخت و کیفیت نان نظارت می شود.
مصیب بهرامی در خصوص علت نارضایتی مردم از کیفیت نان گفت: بر اساس ضرب المثلی «هرچقدر پول دهی همان قدر آش می خوری» الان چهار سال است قیمت نان ثابت است و این در حالی است که در کشور چهار بار 15 درصد تورم داشتیم بنابراین باید 60 درصد به قیمت نان اضافه شود تا کیفیت هم افزایش یابد بنابراین وقتی هزینه نمی کنیم و پول نداریم کارگر ماهر سر کار آوریم چگونه انتظار داریم کیفیت نان بالا رود، با این وضعیت این امر امکان پذیر نیست.
وی اعلام کرد: از طرفی آردی که از سوی دولت به ما داده می شود آرد یارانه ای است و سهمیه بوده و ما باید از این آرد استفاده کنیم، حال این آرد خوب یا بد باشد خود را در نانوایی نشان می دهد و معلوم نیست این آرد خوب باشد.
* کم فروشی در نانوایی ها برای جبران هزینه ها
رئیس اتحادیه نانوان قزوین تصریح کرد: موضوع دیگر این است که برای داشتن کارگر ماهر در نانوایی باید به وی خوب حقوق دهیم و با روزی 30 تا 40 هزار تومان کارگر کار نمی کند و در نتیجه نانوا هم مجبور می شود از هزینه های جانبی بزند و همین امر هم در کیفیت اثر دارد و نانوا هم وزنه چانه را کم می کند.
وی تأکید کرد: وزن چانه نان را چهار سال است 185 گرم برای خمیر نان لواش اعلام کردیم ولی اکنون 140 گرم است و اگر نانوا بخواهد طبق چانه خمیر اعلام شده اقدام کند باید نانوایی اش را تعطیل کند و باید از خودش هم هزینه کند بنابراین باید این وضعیت داریم به قهقرا می رویم و باید قیمت نان متعادل شود و تغییر کند.
بهرامی افزود: البته ما نمی گوییم نان گران شود ولی حداقل این هزینه هایی که در این چهار سال تحمیل شده به چهار سال قبل بازگردد برای مثال قبض آبی که برای ما زمانی 10 هزار تومان می آمد الان 200 هزار تومان می آید اینها را دولت نمی دهد بلکه فقط دولت آرد را می دهد در حالی که 80 درصد هزینه تولید ما دستمزد است و 20 درصد هم آرد نمی شود بنابراین باید دولت در این خصوص چاره اندیشی کند.
وی با اشاره به پایین بودن کیفیت آرد یارانه ای تصریح کرد: در گذشته ما واردات گندم داشتیم ولی الان گندم داخلی را مصرف می کنیم و دولت روی کمیت کار کرده و تولید را به خودکفایی رسانده است ولی باید روی کیفیت هم کار شود، بذرها اصلاح شود و آبیاری درست شود تا آرد خوبی را داشته باشیم و آن زمان وقتی نانوا نان را خراب کرد ما برخورد خواهیم داشت.
رئیس اتحادیه نانوان قزوین اضافه کرد: دولت باید آرد را به قیمت واقعی به نانوا دهد و مردم به قیمت واقعی نان را خریداری کنند و اینگونه رقابت هم ایجاد می شود.
وی با اشاره به تبعیض در اختصاص آرد با کیفیت عنوان کرد: در اختصاص آرد با کیفیت به استان ها تبعیض هم وجود دارد الان کیفیت آرد تهران با قزوین یکی نیست و برخی از استان ها گندم خوب در نتیجه آرد بهتری دارند که از این استان ها، گندم و آرد به ما داده نمی شود.
بهرامی یادآور شد: ما در شهرستان قزوین و بخش مرکزی 650 واحد نانوایی داریم از این تعداد 470 واحد دولتی و 180 مورد آزادپز هستند که مقداری تفاوت بین کیفیت نان در واحدهای نانوایی دولتی و آزادپز وجود دارد زیرا آنها که آرد یارانه ای نمی گیرند این اختیار را دارند، بروند از جایی که آرد بهتری دارد خرید آرد را داشته باشند.
* در برخورد با متخلفان در حوزه نان هیچ اغماضی صورت نمی گیرد
با توجه به انتقادات مردم نسبت به کیفیت نان و تائید پایین بودن این کیفیت از سوی اتحادیه نانوایان، معاون امور اقتصادی استاندار قزوین در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین از انجام اقداماتی برای افزایش کیفیت نان خبر داد و گفت: در سال های گذشته کیفیت نان در کشور و به تبع در استان قزوین نوسانات بسیاری داشته است و خوشبختانه در این استان با نظارت های جدی به ویژه در یک سال گذشته و پیگیری موضوعات مرتبط با خبازان در جلسه کارگروه آرد و نان استان و با انجام بازرسی های روزانه از تخلفاتی نظیر قاچاق آرد، کم فروشی و غیره جلوگیری شده است.
منوچهر حبیبی افزود: در خصوص کیفیت نان هم طی جلسات با نانوایان، استاندارد و غذا و دارو پیشنهاداتی ارائه شد که در حال پیگیری هستيم.
وی عنوان کرد: بنابراین به طور مطلق نمی توان گفت کیفیت نان در قزوین خیلی خوب است ولی به نسبت با رعایت برخی اصول و نظارت های لازم، نمودار کیفیت روند خوبی را به سمت مناسب شدن طی می کند.
معاون استاندار قزوین با اشاره به قیمت نان اظهار کرد: در حال حاضر اصلی ترین مشکل نانوایان در کشور موضوع قیمت نان است، از آذر ماه سال 93 هیچ افزایشی در قیمت اعمال نشده و همین امر موجب نارضایتی نانوایان شده است.
وی تصریح کرد: این خواسته به حقی است که همزمان با افزایش قیمت تمام شده هر قرص نان، قیمت آن هم افزایش یابد بنابراین با توجه به اینکه این موضوع یک بحث ملي است به نوبه خودمان در استان پیگیر مطالبات به حق نانوایان از سطوح تصمیم ساز ملی هستيم.
حبیبی با اشاره به تاثیر آرد در کیفیت نان مصرفی گفت: البته در بحث کیفیت آرد، میزان سبوس گيري، مکمل های افزودنی به خمیر و مواردی از این دست هم تاثیرات منفی در کیفیت نان داشته است و مجموعه ای از عوامل انسانی و غیرانسانی در کیفیت نان اثر داشته است.
وی با اشاره به نظارت بر تولید نان اضافه کرد: اعمال نظارت لازم از طریق کارگروه آرد و نان و گشت های روزانه انجام می شود البته در برخورد با متخلفان هم هیچ اغماضی صورت نمی گیرد چراکه این موضوع با سلامت شهروندان در ارتباط است.
* نرخ نان به عنوان مطالبه نانوایان پیگیری می شود
وی در ادامه بيان کرد: یکی از اصلی ترین موضوعات در حل مشکلات مربوط به نان، پیگیری مطالبات به حق نانوایان است که بحث نرخ نان موضوعی است که در حال پیگیری است.
معاون امور اقتصادی استاندار قزوین تاکید کرد: مشکل دیگر کيفيت آرد است که این امر به طور مستقیم ناشی از کيفيت گندم تولیدی استان است که پس از بررسی های کارشناسی در سال جاری، ضمن اصلاح بذر تحويلی، کیفیت آرد تولیدی استان بهبود خواهد یافت که این امر سبب شده کیفیت نان هم بهتر شود.
وی یادآور شد: بحث دیگر مربوط به اعمال برخی استانداردها نظیر میزان نمک و سایر افزودنی ها است که با قوت در حال انجام شدن است.
حبیبی خاطر نشان کرد: نظارت بر کارخانجات آرد در قالب کارگروه آرد و نان و بازدیدهای دوره ای هم از دیگر محورهایی است که در استان در حال انجام است که بدون شک تاثیر مستقیمی بر کیفیت نان خواهد داشت.
به نظر می رسد اقدامات مختلفی از سوی دولت، نانوایان و همچنین رسانه ها برای افزایش کیفیت نان و فرهنگ سازی برای اصلاح الگوی مصرف نان لازم است تا کیفیت این ماده غذایی در سفره ها افزایش یابد؛ امید است در آینده ای نزدیک با انجام این اقدامات و افزایش کیفی نان شاهد دورریز و اسراف نان نبوده و بتوانیم عامل به فرمایش امیرالمومنان حضرت علی (ع) باشیم که فرمودند: «نان را گرامى شمارید، پرسیدند اكرام آن چیست؟ فرمود گرامى داشتن نان آنست كه دور و زیر پا نریزید.»
نظر شما