سیر مطالعاتی آثار مهدی حائری یزدی به روایت خسروپناه

رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، طی سخنانی با اشاره به کتاب های مرحوم مهدی حائری یزدی، سیر مطالعاتی را در مورد آثار آن اندیشمند ارائه کرد.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: نخستین نشست از سلسله نشست های یادبود استادان تاثیرگذار در اعتلای علمی-پژوهشی موسسه حکمت و فلسفه ایران، ویژه گرامیداشت استاد مهدی حائری یزدی، دیروز (دوشنبه، 3 دی ماه) برگزار شد.

 

در این نشست که در سالن اجتماعات موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، علاوه بر خانواده مرحوم مهدی حائری یزدی، آیت الله محقق داماد، رضا داوری اردکانی، غلامحسین ابراهیمی دینانی، غلامرضا اعوانی، عبدالحسین خسروپناه و جمعی دیگر از استادان و پژوهشگران حوزه فلسفه حضور داشتند.

 

حجت الاسلام «عبدالحسین خسروپناه» گفت: در واقع این نشست از سلسله نشست هایی محسوب می شود که قرار است برای استادانی که در اعتلای موسسه حکمت و فلسفه نقش داشتند و در قید حیات نیستند برگزار شود تا بدین نحو از اندیشه این بزرگان سخن گفته شود.

 

رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ادامه داد: در این راستا طی مشورتی که با آیت الله محقق داماد داشتیم، اجازه دادند که ما برای سال آینده بتوانیم نشست علمی ‌تر به همراه با مجموعه مقالات داشته باشیم و نقد و نظر استادان نیز ارائه شود. به هر حال مرحوم آیت الله مهدی حائری چندین نوآوری داشت که جای بحث دارد.

 

وی در مورد جریان شکل گیری این طرح گفت: این طرح لطف الهی بود. تابستان امسال که به حرم شریف امام رضا(ع) مشرف شدیم، این طرح به ذهن ما خطور کرد که در مؤسسه یادی از بزرگانی که سال‌ها زحمت کشیدند و اکنون بین ما نیستند، داشته باشیم، به هر روی طرح پیشنهاد شد و در هیات رئیسه موسسه نیز به تایید رسید و طراحی آن نیز به عهده آیت الله محقق داماد گذاشته شد.

 

رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه تصریح کرد: استاد مهدی حائری سال ۱۳۰۲ در قم و در خانواده ای فقیه به دنیا آمد.  فرزند شیخ عبدالکریم حائری بود که همه ایشان را عنوان مؤسس حوزه علمیه قم می‌ شناسیم. معتقدم تأسیس حوزه علمیه قم معجزه الهی بود که خداوند به دست آیت ‌الله حائری انجام داد و اگر این حوزه شکل نمی ‌گرفت با اتفاقی که در نجف افتاد، شاید حوزه تشیع نابود می‌ شد.

 

خسروپناه در بخش دیگری از مباحث خود بیان کرد: استاد حائری‌ یزدی فقیه، مجتهد، فیلسوف و حکیم بود، فردی که در حوزه نزد بزرگان فقه و فلسفه نظیر آیت ‌الله بروجردی، امام خمینی(ره) و سید محمدتقی خوانساری و ... درس خواند و تا عالی ‌ترین درجه و اجازه اجتهاد نیز پیش رفت و سپس به آمریکا و کانادا سفر کرد و در آنجا نیز دکترای فلسفه را گذراند.

 

رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران اضافه کرد: آن مرحوم از موسسان فلسفه تطبیقی محسوب می شود و توصیه می ‌کنم علاقه ‌مندان فلسفه، با یک سیر مطالعاتی خاص آثار ایشان را بخوانند. من اخیرا برای تعیین این سیر مطالعاتی روی آثار ایشان تاملی داشتم و از بین این شش کتاب از آثار آن اندیشمند، فکر می کنم اگر به ترتیب این کتاب ها مطالعه شود خوب باشد.

 

وی در این راستا تصریح کرد: اول کتاب «علم کلی» است که سال ۱۳۳۵ منتشر شد و شامل مباحث فلسفی از تعریف فلسفه تا اصالت وجود و ...  می شود که این اثر به زبان دقیق و قابل فهم مباحث را طرح کرده و در واقع به مسایل فلسفی به زبان زمان پرداخته است؛ اما کتاب دوم «کاوش های عقل نظری» است که این کتاب با عمق بیشتری فلسفه اسلامی را تبیین کرده است.

 

این محقق ادامه داد: مرحوم مهدی حائری، دو کتاب نیز در زمینه معرفت ‌شناسی و هستی ‌شناسی معرفت دارد البته این در واقع دو شاخه از فلسفه هستند که به هر صورت در این حوزه کتاب «آگاهی و گواهی» و دیگری «علم حضوری» که رساله دکتری آن اندیشمند بود، منتشر می شود.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: در این سیر مطالعاتی پس از مطالعه این آثار از استاد مهدی حائری یزدی، مطالعه کتاب «کاوش ‌های عقل عملی» را توصیه می کنم. همچنین ششمین کتاب نیز در این سیر مطالعاتی «هرم هستی» است که برای مطالعه پیشنهاد می‌ کنم. این کتاب بحث تطبیقی است و در واقع از مباحث مبادی هستی ‌شناسی تطبیقی استفاده کرده است.

کد خبر 750675

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha