«اقتصاد مقاومتی» مناسب‌ترین نقشه راه برای عبور از وضعیت کنونی

به اعتقاد اکثر کارشناسان اقتصادی، سیاست های اقتصاد مقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، کامل‌ترین و مناسب‌ترین نقشه راه برای عبور از وضعیت کنونی اقتصاد کشور است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، بیست و نهم بهمن، سالگرد ابلاغ سیاست‌های بیست و چهار بندی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری بود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این روز در سال 92 با ابلاغ سیاست‌های کلی «اقتصاد مقاومتی» بر اساس بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است، تأکید کردند: «پیروی از الگوی علمی و بومی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی، عامل شکست و عقب‌نشینی دشمن در جنگ تحمیلی اقتصادی علیه ملت ایران خواهد شد، همچنین اقتصاد مقاومتی خواهد توانست در بحران ­های رو به افزایش جهانی، الگویی الهام‌بخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقش آفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.»

 

از آن تاریخ تا به امروز موضوع اقتصاد مقاومتی وضرورت تحقق سیاست های آن همواره مورد تاکید جدی حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی بوده است و در هر فرصتی به آن اشاره داشتند. ایشان در روز 28 بهمن 94 در دیدار هزاران نفر از قشرهای مختلف مردم آذربایجان شرقی، ضمن تشکر صمیمانه از ملت بزرگ ایران به دلیل خلق حماسه پرشکوه ۲۲ بهمن، آن را نشانه عزم راسخ و ایستادگی و بیداری مردم دانستند و با تأکید بر اینکه انتخابات ۷ اسفند نیز مظهر بیداری ملت و دفاع از نظام و استقلال و عزت ملی است، گفتند: «مردم با حضور همه جانبه و آگاهانه و همراه با بصیرت و دانایی در انتخابات، درست عکس خواست دشمن عمل کنند.ایشان با تأکید بر اینکه اقتصاد مقاومتی به معنای حصار کشیدن به دور کشور نیست، افزودند: اقتصاد مقاومتی، درون­زا و برون­گرا است یعنی اگر اقتصاد ملی از درون نجوشد، به جایی نخواهد رسید. حضرت آیت الله خامنه ای تعامل اقتصادی با کشورهای دنیا را خوب خواندند و خاطرنشان کردند: البته این تعامل باید هوشمندانه و نتیجه آن درون زایی اقتصاد باشد و رسیدن به این هدف هم جز با ایستادگی مردم و حرکت آگاهانه مسئولان میسر نیست.»

 

بعد از ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی و تأکید مقام معظم رهبری به اجرای این سیاست‌ها در دولت و دستگاه‌های اجرایی هریک از بخش ها در تبلیغات و اعلان برنامه‌های خود نام «اقتصاد مقاومتی» را بُلد و به اجرای آن تأکید کردند.

 

برای تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی دو مولفه بسیارمهم و تعیین‌ کننده است؛ اولین مولفه مربوط به مسئولان است که وظیفه اجرای سیاست‌های پشتیبانی کننده را بر عهده دارند. دومین مولفه بعد مردمی به عنوان محور اصلی تکیه اقتصاد مقاومتی را تشکیل می‌دهد.

 

نگاه اقتصاد مقاومتی به جای بیرون، معطوف به درون کشور، استفاده از ظرفیت‌های طبیعی، انسانی و تکنولوژیکی است از این رو اگر ظرفیت‌های خودمان را در بخش‌های صنعت، کشاورزی و خدمات بشناسیم می‌توانیم ضمن عبور از اقتصاد نفت‌زده، در مسیر توسعه قرار بگیریم.

 

بخش‌های صنعت و کشاورزی با توجه به ارتباط نزدیک به یکدیگر می‌توانند نقش ویژه‌ای در تحقق اقتصادی مقاومتی ایفا کنند، اقتصاد مقاومتی یا توسعه‌ درون‌زا راهکارهای مقابله با تحریم را نشان می‌دهد. برهمین اساس اگر نگاهمان به درون باشد، همه مولفه‌های اقتصاد به سمت تکیه بر تولید، نوآوری و استفاده از ظرفیت‌های مردمی سوق پیدا می کند.

 

به اعتقاد اکثر کارشناسان اقتصادی، سیاست های اقتصاد مقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، کامل‌ترین و مناسب‌ترین نقشه راه برای عبور از وضعیت کنونی اقتصاد کشور است. در این سال‌ها به اندازه کافی کارشناسان مختلف از جنبه‌های مختلف در مورد مشکلات ساختاری حاکم بر اقتصاد کشور، اظهار نظر کرده‌اند. شاه بیت این اظهارات هم عدم توجه به تقویت بنیه‌های تولیدی در کشور، نبود حمایت هدفمند از تولید داخلی، عقب ماندگی تکنولوژیکی، نبود سیاست های درست در تجارت و مدیریت صادرات و واردات، وابستگی شدید به نفت و مواردی از این دست است. نگاهی به مفاد سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی که بارها بر روی آن بحث شده نشان می‌دهد تمام این موارد در این نقشه راه دیده شده و برای عبور از هر کدام هم راهکار داده شده است.

 

سیاست‌های ابلاغی تحت عنوان سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ناظر بر آنچه است که در همه سطوح برای وضعیت امروزی اقتصاد کشور نیاز است. تخریب تولید داخلی و از بین رفتن بسیاری از بنگاه‌های تولیدی اتفاقی است که در سال‌های گذشته مانند آوار بر اقتصاد کشور هوار شده است، می‌بینیم که در این سیاست‌ها بیشترین توجه به تقویت بنیه‌های تولیدی و تکیه بر بازآفرینی تولید داخل شده است.

 

منظور از اقتصاد مقاومتی واقعی، یک اقتصاد مقاومتی فعال و پویاست نه یک اقتصاد منفعل و بسته چنانکه مقاومت برای دفع موانع پیشرفت و کوشش در مسیر حرکت و پیشرفت تعریف می‌شود بنابراین مسئولان و اندیشمندان باید مراقب باشند در راه رسیدن به اقتصاد پویا در دام اقتصاد بسته و خود محور نیفتند در واقع هدف در اقتصاد مقاومتی آن است که بر فشارها و ضربه‌های اقتصادی از سوی نیروهای متخاصم که سد راه پیشرفت جامعه است، غلبه کرد.

 

اقتصاد مقاومتی برای برداشتن گام‌های بلند در راستای پیشرفت کشور در حین مقاومت، توجه به کیفیت و قیمت و تنوع تولیدات داخل، اصلاح مدیریت‌های اجرایی و عملیاتی با نگرش رسیدن به خودکفایی و اتخاذ تدابیر لازم برای خوداتکایی در برخی زمینه‌ها لازم است./

 

منبع:مرکز پژوهش های صدا و سیما

کد خبر 766637

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha