ترکیب هیات اجرایی برای تجميع نتایج آرای حوزه های انتخابیه تعیین شد

نمایندگان مجلس در مصوبه ای ترکیب هیأت اجرائی حوزه انتخابیه اصلی به منظور تجميع نتایج آرای حوزه های انتخابیه موجود در استان را تعیین کردند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی حبرگزاری شبستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز (دوشنبه ۱۳ اسفند) مجلس شورای اسلامی و در بررسی  طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی ماده ۱۶ این طرح را مصوب کردند.

براساس این ماده، ماده ذیل به عنوان ماده ۳۱ مکرر ۱ به قانون الحاق می‌شود.

در ماده ۳۱ مکرر یک علاوه بر مواردی که در این قانون به عهده هیئت اجرایی مرکزی گذاشته شده است وظایف این هیئت به شرح ذیل می‌باشد:

۱- تضمین حسن اجرای فرآیند انتخابات در همه سطوح

۲- هماهنگی با نهادهای مرتبط در برگزاری انتخابات

۳- تصویب برنامه زمان بندی و اجرایی انتخابات.

طبق  تبصره این ماده ، وزارت کشور و ستاد انتخابات کشور موظف است کلیه تصمیمات خود را در خصوص انتخابات به اطلاع هیئت اجرایی مرکزی برساند. در صورتی که هیئت مزبور نسبت به این تصمیمات نظری داشت مراتب را فوراً به اطلاع وزیر کشور می‌رساند. وزیر کشور موظف است نظرات هیئت را اجرا نماید. در غیر این صورت هیئت اجرایی مرکزی مراتب را به هیئت مرکزی نظارت گزارش خواهد داد. تصمیمات هیئت مرکزی نظارت لازم التباع است.

نمایندگان در ادامه با ماده ۱۸این طرح موافقت کردند که براساس آن یک ماده به شرح ذیل به عنوان ماده (۳۲ مکرر۲) به قانون الحاق و ماده (۲۶) قانون حذف می شود:

ماده ۳۲ مکرر ۲- به منظور تجميع نتایج آرای حوزه های انتخابیه موجود در استان، هیأتی به عنوان هیأت اجرائی حوزه انتخابیه اصلی در محل استانداری با ترکیب ذیل تشکیل می شود ۱- استاندار به عنوان رئیس هیأت ۲- مدیر کل ثبت احوال استان ۳- رئیس دادگستری استان

- یک نفر از معتمدان هر یک از هیأتهای اجرائی حوزه های فرعی به انتخاب معتمدان همان هیأت.

طبق تبصره ۱ این ماده به منظور تعیین معتمدان هیأت اجرائی حوزه انتخابیه اصلی، معتمدان محلی عضو هیأتهای اجرائی حوزه های انتخابیه فرعی در استان، حداکثر یک هفته قبل از روز رای گیری از میان خود یک نفر را برای عضویت در هیأت اجرائی حوزه انتخابیه اصلی انتخاب و به این هیأت معرفی می کنند. در صورتی که مجموع تعداد اعضای هیأت اجرانی حوزه انتخابیه اصلی زرج شود، یک نفر از معتمدان حوزه انتخابیه فرعی مرکز استان به معتمدان هیأت اجرائی استان اضافه می شود.

به موجب تبصره ۲ این ماده جلسات این هیأت با اکثریت دوسوم اعضاء رسمیت می یابد.

طبق تبصره ۳ این ماده فرمانداران و بخشداران مراکز حوزه های انتخابیه فرعی موظفند بلافاصله پس از خاتمه رأی گیری و شمارش آراء، نتایج حاصله را با هیأتهای نظارت حوزه انتخابیه خود تطبیق داده و طی صورتجلسه ای به هیات اجرائی حوزه انتخابیه اصلی اعلام کنند.

به موجب تبصره 4 این ماده رئیس هیأت اجرائی استان مکلف است پس از تجمیع آراء، نتایج حاصله اولیه را با هیأت نظارت استان تطبیق داده و طی صورتجلسه ای به وزارت کشور و شورای نگهبان ارسال و سپس از طریق استانداری از رسانه های گروهی اعلام کند. تأیید صحت انتخابات و نتایج آراء برعهده شورای نگهبان می باشد.

نمایندگان همچنین  ماده 19 این طرح را که در مورد معتمدان هیأتهای اجرائی، اعضای هیأتهای نظارت و ناظران شورای نگهبان، اعضای شعب ثبت نام و أخذ رأي و بازرسان و نمایندگان وزارت کشور، فرمانداری ها و بخشداری ها را برای بررسی بیشتر به کمیسیون مربوطه ارجاع کردند.

در ادامه ماده ۲۰ این طرح به تصویب رسید که طبق آن یک تبصره به شرح ذیل به ماده (41) قانون الحاق می شود:

 تبصره - در صورت همزمانی در انتخابات، نمایندگان موضوع این ماده واحد می باشند.

نمایندگان همچنین ماده ۲۱ این طرح را به تصویب رساندند که براساس آن ماده (45) قانون به شرح ذیل اصلاح می شود:

ماده 45 - داوطلبان نامزدی نمایندگی مجلس باید ظرف مدت هفت روز از تاریخ انتشار دستور شروع انتخابات به وسیله وزارت کشور، به سامانه الکترونیکی که وزارت کشور جهت ثبت نام ارتقاء داده است، مراجعه کنند و ضمن تکمیل پرسشنامه مخصوص اعلام داوطلبی، مدارک و گواهینامه های مربوطه را بارگذاری و با أخذ شناسه (کد) رهگیری، شخصا و یا از طریق نماینده رسمی خویش جهت تأیید نهایی ثبت نام به فرمانداری یا بخشداری مرکز حوزه انتخابیه فرعی مراجعه کنند

به موجب این مصوبه، وزارت کشور موظف است قبل از صدور دستور شروع انتخابات در خصوص نحوه اجرای حکم این ماده از طریق رسانه های گروهی به عموم مردم اطلاع رسانی کند و فرمانداران و بخشداران مکلفند در این خصوص به نحو مقتضی در حوزه انتخابیه فرعی خود اطلاع رسانی کنند

طبق تبصره ۱ این ماده عدم تکمیل پرسشنامه مخصوص اعلام داوطلبی و عدم بارگذاری مدارک و گواهینامه های مربوطه و یا عدم مراجعه به فرمانداری یا بخشداری مربوطه در موعد مقرر جهت تأیید نهایی ثبت نام، به منزله عدم ثبت نام است در صورت نقص در سامانه مزبور، ثبت نام به صورت حضوری در فرمانداری یا بخشداری مرکز حوزه انتخابیه فرعی انجام می گیرد. -

به موجب تبصره ۲ این ماده داوطلبان نامزدی نمایندگی مجلس که در خارج از کشور به سر می برند، باید ضمن مراجعه به سامانه الکترونیکی و طی مراحل مربوطه، جهت تأیید نهایی ثبت نام به سفارتخانه با کنسولگری با نمایندگی سیاسی مربوط مراجعه نمایند.

براین اساس، سفارت یا کنسولگری یا نمایندگی سیاسی مکلف است با سریع ترین وسیله مخابراتی تأیید ثبت نام داوطلبان مذکور را از طریق وزارت امورخارجه به وزارت کشور اعلام کند تا در مهلت قانونی نسبت به بررسی صلاحیت وی در هیأت اجرائی حوزه انتخابیه اقدام قانونی به عمل آید.

طبق تبصره ۳ این ماده، پرسشنامه اعلام داوطلبی باید حاوی اطلاعات شخصی و خانوادگی، سوابق علمی، شغلی، سیاسی، قضائی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی داوطلب باشد.

به موجب تبصره 4 این ماده شورای نگهبان نیز امکان ثبت شکایات و اعتراضات نامزدها را به صورت الکترونیکی و با ارائه شناسه (کد) رهگیری فراهم می کند.

نمایندگان در ادامه ماده ۲۲ این طرح را به تصویب رساندند که براساس آن ماده (47) قانون به شرح ذیل اصلاح می شود:

ماده 47- فرماندار یا بخشدار مرکز حوزه انتخابیه فرعی موظف است همزمان با تأیید نهایی ثبت نام داوطلبان در زمان ثبت نام، روزانه اطلاعات ثبت نام و کلیه مدارک واصل شده را به صورت کامل به وزارت کشور ارسال نماید و وزارت کشور نیز موظف است اطلاعات و مدارک مزبور را به محض وصول، به هیأت مرکزی نظارت ارسال کند و در پایان مهلت ثبت نام، فهرست کامل افراد ثبت نام شده را به هیأت مزبور ارسال کند./

 

 

کد خبر 770488

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha