توسعه خط ریلی چین– قزاقستان– ترکمنستان- ایران با حضور ازبکستان

ایران، قزاقستان، چین و ترکمنستان درباره افزایش حجم حمل و نقل ریلی میان چهار کشور آذر ماه سال ۹۶ پروتکل چهارجانبه ای را امضا کردند که حالا برای توسعه خط ریلی چین– قزاقستان– ترکمنستان- ایران کشور ازبکستان به این کریدور ریلی پیوسته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، آذر ماه سال 96 ایران، قزاقستان، چین و ترکمنستان درباره افزایش حجم حمل و نقل ریلی میان چهار کشور به توافق رسیدند و با امضای این توافقنامه حجم حمل و نقل ریلی در مسیر چین– قزاقستان– ترکمنستان- ایران افزایش می یابد.

 

براساس این گزارش،  در این تاریخ دیدار چهارجانبه نمایندگان نهاد‌های راه آهن چهار کشور قزاقستان، ایران، چین و ترکمنستان در شرکت راه آهن قزاقستان برگزارشد و در این دیدار تعیین تعرفه حمل و نقل قابل رقابت در مسیر چین – قزاقستان – ترکمنستان و ایران نیز مورد بررسی قرار گرفت. نمایندگان چهار کشور حاضر در این دیدار با اشاره به اهمیت دالان بین المللی حمل و نقل ترانزیتی چین– قزاقستان– ترکمنستان– ایران بر ضرورت سازماندهی خدمات کانتینری در این مسیر تاکید کردند.

 

در نشست چهارجانبه مسئولان راه آهن‌های ایران، چین، قزاقستان و ترکمنستان همچنین اپراتور‌های مسئول برای سازماندهی قطار‌های کانتینری در مسیر چین– قزاقستان– ترکمنستان– ایران نیز مشخص شد. در پایان این دیدار پروتکل چهارجانبه از سوی نمایندگان چهار کشور به امضا رسید.

 

حالا در ادامه توسعه حمل و نقل ریلی در مسیر چین– قزاقستان– ترکمنستان- ایران مشارکت ازبکستان در حمل و نقل کانتیری این راه آهن طی نشستی در شهر آلماتی مورد موافقت قرار گرفت و این کشور رسما به این خط آهن پیوست.

 

طبق نرجمه ایرنا از خبرگزاری ترند، به دنبال برگزاری نشست نمایندگان راه آهن قزاقستان، چین، ایران، ترکمنستان و ازبکستان که در شهر آلماتی قزاقستان برگزار شد، «کانات آلماگامبتوف» معاون اول سازمان راه آهن قزاقستان در این نشست گفت: با پیوستن ازبکستان به کریدور ریلی، جریان حمل و نقل ریلی به ویژه از طریق ایستگاه بولاشاک ازبکستان به ایران افزایش یافته و مسیر کریدور نیز به مراتب کوتاهتر شده است.

 

نماینده راه آهن قزاقستان در ادامه افزود: حجم ترافیک باری کریدور ریلی چین، قزاقستان، ترکمنستان و ایران در سال 2018 به مقدار یک هزار TEU (معادل کانتیر 20 فوت) بوده است.

 

آلماگامبتوف همچنین تصریح کرد: برای توسعه ترانزیت بار از چین به کشورها و مسیرهای دیگر باید تعرفه‌های قابل قبول و دیگر شرایط در نظر گرفته شوند.

 

در این نشست ریلی شهر آلماتی موضوعاتی نظیر افزایش میزان انتقال محموله‌ها در مسیر ایران - چین، سرویس‌دهی منظم حمل کانتینر و تعیین تعرفه جهت کانتینرهای بار گیری شده در کریدور چین - قزاقستان - ازبکستان - ترکمنستان - ایران برای سال 2019 مورد بحث و بررسی قرار گرفت./

کد خبر 777476

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha