به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر جلال کلانتری، رییس گروه آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه در همایش ملی روابط ایران و اروپا که به همت مرکز مطالعات و پژوهشهای وزارت خارجه برگزار شد نقش و جایگاه افغانستان در روابط جمهوری اسلامی ایران و اروپا را مورد ارزیابی قرار داد.
وی در ابتدای سخنانش نقطه عزیمت اروپا در بحث افغانستان را 11 سپتامبر دانست و گفت: اتحادیه به خاطر همراهی با آمریکا و عقب نماندن از ایفای نقش بینالمللی خود وارد این عرصه شد و سعی کرد متناسب با این ورود استراتژی امنیت ملی خود را نیز تغییر دهد.
وی با اشاره به اینکه در سال 2003 اتحادیه اروپا استراتژی جدید امنیت ملی خود را ارایه کرد، ادامه داد: در این رویکرد جدید نگاه سنتیای که به امنیت داشت را عوض نمود که از آن جمله میتوان تحلیل نگرش او به سلاحهای دستهجمعی، کشورهای فروپاشیده، جرایم سازمانیافته و موارد دیگری اشاره کرد که اتحادیه باید روی آنها تمرکز میکرد.
کلانتری حضور نظامی اتحادیه اروپا در افغانستان را همکاری نظامی آنها با آمریکا در چهارچوب ناتو دانست و ادامه داد: گرچه این همکاریهای اروپا با ناتو در طول 10 سال گذشته فراز و نشیب بسیاری داشته است اما هماره در این مدت در افغانستان حضوری مستمر دارد.
وی اهداف حضور نظامی اتحادیه در افغانستان را به دو بخش تقسیم کرد و گفت: یک بخش از اهداف اتحادیه به خاطر دنبالهروی از نقش فعال آمریکا در افغانستان و منطقه و بخش دیگر فعالیتهای نظامی اتحادیه نشان دادن حضور مستقل خود در افغانستان است اما طبیعی است که آمریکا بازیگر اصلی میباشد، چنانکه عده نیروهای نظامی اروپا هیچگاه به اندازه آمریکاییها نرسیده است.
کلانتری اهداف رسمی اتحادیه از این حضور را پیگیری هویت جدید برای اتحادیه معرفی کرد و ادامه داد: اتحادیه فکر میکرد در افغانستان میتواند برای خود هویت و شخصیت متفاوتی به دست آورد اما آنچه که در ظاهر اعلام میکردند ارتقای صلح و ثبات در منطقه و حمایت از فرآیند سیاسی افغانستان بود.
وی درخواست اروپا برای حضور در مناطق کمخطرتر و همچنین ادعای مشارکت در عمران و بازسازی اجتماعی و سیاسی افغانستان را نشانهای و شاهدی بر این مدعای خود دانست و گفت: اتحادیه تلاش میکرد تا صرفا با کمترین هزینه نقش خود را در منطقه تثبیت کند.
وی در همینباره افزود: مهمترین بحث این است که از ابتدا اروپا نباید استراتژی نظامی بوش را در افغانستان پی میگرفت و این مسئلهای بود که اروپا بدان توجهای نداشت چرا که همین رویکرد باعث شد تا چهره آمریکا در افغانستان روز به روز منفورتر شود.
وی با اشاره به اینکه اتحادیه هماره موضع واحد میخواهد وارد ماجرا شود، ادامه داد: اما اختلافهایی که بین اعضای اتحادیه در رویکردهای آنها وجود دارد بسیار شفافتر از آن است که بتواند در پشت این اتحاد مخفی شود.
کلانتری بر این باور بود که اتحادیه اصلا مایل نیست که حضورش در افغانستان حضوری شکست خورده تلقی شود و در اینباره گفت: اتحادیه امروزه تمام تلاش خود را به کار میگیرد که خروجشان از آنجا توأم با شکست در افکار جهانی تلقی نشود.
وی در همینباره افزود: آنچه که اتحادیه فکر میکند تا خروج آبرومندانهای داشته باشد برای همین بر اجرای قطعنامههای سازمان ملل و بر نقش بازیگران بینالمللی تأکید میکند، چرا که او میخواهد اگر شکستی ملاحظه میشود در پشت این فعالیتها مخفی شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه اوضاع افغانستان رو به وخامت بوده و اروپا و آمریکا به بنبست رسیدهاند، گفت: اروپا و آمریکا هیچگاه نگاه واقعبینانهای به مسایل افغانستان نداشتهاند و امروزه نیز طرح الفی که آمریکاییها به دنبال آناند تلاش دارد که با کاهش چشمگیر نیروی نظامی منافع خود را کسب کند.
کلانتری جمهوری اسلامی ایران را هماره به دنبال تعامل مثبت با اتحادیه اروپا دانست و گفت: بحث مبارزه با تروریسم، مواد مخدر و امثال آن از مؤلفههایی است که ایران و اروپا میتوانند تعاملی جدی و سازنده با هم داشته باشند.
وی در پایان سخنانش با اشاره به اینکه افغانستان بزرگترین مزیتی است که ایران هنوز میتواند با یک تعامل سازنده در سطح منطقه و بینالملل منافع ملی خود را تأمین نماید، اظهار داشت: اروپاییان نیز به شدت دنبال این امر هستند که ایران به مسایل افغانستان ورود داشته باشد چرا که بر این باورند نقش ایران در تحولات آتی بسیار سازنده خواهد بود.
گفتنی است، همایش ملی روابط ایران با اروپا، تجارب پیشین، چشمانداز فرارو روزهای دوم و سوم آبان در معاونت آموزش و پرورش وزارت امور خارجه برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما