خبرگزاری شبستان، گروه سیاست خارجی، پریسا رهنما: «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه دولت روحانی تمام همت خود را به کار گرفته تا کارآیی دستگاه دیپلماسی را به آن برگرداند حتی به قیمت استعفا.
او با در دست گرفتن امنیتی ترین پرونده ایران یعنی پرونده هسته ای، قدرت وزارت امور خارجه را به آن بازگرداند و سپس توانست در راس وزرای دولت به تدبیر بپردازد. حل پرونده هسته ای ایران از سوی تیم مذاکره کننده وزارت امور خارجه نگاه افکار عمومی به دستگاه دیپلماسی را تغییر داد.
پس از آن ظریف راهبرد تغییر اساسنامه این وزارت خانه را راهی مجلس شورای اسلامی کردو پس از کسب موافقت نمایندگان توانست معاونت های بی شمار این دستگاه را کاهش داده و قدرت را به مدیران کل برگرداند.
اما گویی آن گونه که او انتظار داشت قدرت به وزارت امور خارجه باز نگشت به همین دلیل محبوب ترین وزیر کابینه روحانی دست به استعفا زد و علت این اقدامش را حفظ کارآیی دستگاه دیپلماسی عنوان کرد. مخالفت روحانی با استعفای ظریف به آن معنی بود که او هر تغییر دیگری که مد نظر دارد می تواند در دستگاه دیپلماسی اجرا کند از این رو وزیر خارجه نیز بیکار نماند و دست به تغییرات گسترده جدید در این دستگاه زد.
ظریف سخنگوی همه فن حریفش را راهی فرانسه کرد تا آنچه که در ارتباط با پاریس مورد غفلت واقع شده فعال شود. معاون رسانه ای سخنگوی پیشین را به عنوان سخنگوی جدید معرفی کرد تا کارآیی سخنگویی وزارت امور خارجه بیش از پیش رسانه ای باشد.
از سویی دیگر «حسین جابری انصاری» که از آمدن ظریف به وزارت خارجه همواره در حال تغییر سمت است را راهی مجلس شورای اسلامی کرد. جابری انصاری یکی از بازوهای کارساز ظریف از سال 92 تا کنون بوده که ابتدا اداره کل دیپلماسی عمومی (سخنگویی) را ویرایش کرد و راهی معاونت عربی و آفریقایی شد تا روابط ایران با کشورهای عربی و آفریقایی را بهبود ببخشد. درخشش جابری انصاری در خصوص مسائل مربوط به سوریه موجب شد تا در ساختار جدید بتواند عنوان دستیار ارشد وزیر خارجه در امور ویژه سیاسی را بر عهده بگیرد.
اما گویی ظریف حالا در امور ویژه سیاسی احساس ضعف خاصی نمی کند و می خواهد تا رابطه دستگاه دیپلماسی با نمایندگان مجلس را ترمیم ببخشد از این رو ماموریت جدید را برای جابری انصاری تعیین کرد.
وزیر خارجه در تغییر دیگری سفیر پیشین ایران در کویت را مدیرکل خلیج فارس خود کرده تا روابط ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس را ترمیم بخشد. همچنین سفیر پیشین ایران در چین نیز دستیار ارشد وزیر خارجه شده تا از این پس توجه وزارت خارجه به مسائل مربوط به روابط اقتصادی ایران با کشورهای مختلف جهان افزایش یابد.
با تغییرات ایجاد شده در وزارت امور خارجه به نظرمی رسد اهتمام ویژه ظریف در 2 سال باقی مانده از عمر دولت روحانی به مسائل داخلی کشور باشد. باید منتظر ماند و دید که تغییرات صورت گرفته در دستگاه دیپلماسی تا چه میزان می تواند ظریف را به اهدافش برساند؟/
نظر شما