به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قزوین، «نصرت الله علیرضایی» در نشست شورای مرکزی روابط عمومی های استان که امروز (دوشنبه ۹ اردیبهشت) در سالن اجتماعات دانشگاه علوم پزشکی قزوین برگزار شد، بیان کرد: متأسفانه روابط عمومی به عنوان کلید ارتباطی جامعه، هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است و ما نمی توانیم به جایگاه واقعی روابط عمومی دست یابیم، مگر اینکه بدانیم در چه جهانی زندگی می کنیم و احساس نیاز به روابط عمومی در آن به معنای واقعی وجود داشته باشد.
رئیس شورای روابط عمومی های استان قزوین ادامه داد: عنصر کلیدی جهان جدید عبارت است از شهروندی و حقوق شهروندی، در حالی که جهان قدیم با مفهوم رعیت همراه بوده و بر نظام ارباب و رعیتی اداره می شد و در این جامعه سنتی، مطالبه گری وجود نداشته تا کسی بخواهد پاسخگوی آن باشد.
وی عنوان کرد: مفاهیم حقوق شهروندی و دموکراسی در جهان جدید زاییده شده و اینها مفاهیم و شالوده های جهان جدید هستند و در این جهان جدید، روابط عمومی ها به نمایندگی از افکار عمومی فعالیت می کنند.
علیرضایی تأکید کرد: روابط عمومی ها ادامه رسانه ها هستند که در درون سازمان ها فعالیت می کنند؛ نیاز ها و دغدغه های جامعه از سوی رسانه ها بررسی و رصد می شود و این امر کارکرد روابط عمومی در دستگاه هاست اما چون این مفاهیم هنوز ایجاد نشده، مشکلاتی در حوزه روابط عمومی ها ایجاد شده است.
وی تصریح کرد: نگاه مدیران به رسانه ها و روابط عمومی ها متفاوت است؛ برخی مدیران نگاه همدلانه با رسانه ها و روابط عمومی ها ندارند که این امر نشان از این است که اهمیت جهان جدید و نیاز به روابط عمومی ها را نمی دانند و یا به این ارتباط اعتقادی ندارد و تکیه گاه سیاسی آنها بر ارتباطات ارجح است.
معاون توسعه دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین اظهار کرد: متأسفانه در جامعه ما روابط عمومی ها جایگاه واقعی خود را ندارد، روابط عمومی پل ارتباطی مهم جامعه و مردم است و این پل باید قوی باشد تا بتواند انسجام ملی را ارتقا بخشیده و اعتماد مردم را نسبت به جایگاه دستگاه ها ایجاد کند.
«معصومی فر» توضیح داد: روابط عمومی پیشانی سازمان است و شفافیتی که روابط عمومی در اختیار جامعه قرار می دهد باعث ایجاد ارتباط مناسبی در جامعه می شود، نقش روابط عمومی می تواند روشن کننده حقایق باشد و در سیل اخیر اگر روابط عمومی درست عمل نمی کرد شاید مردم اهتمام به درک واقعیت نداشتند.
وی یادآور شد: تبلیغ در واقع همان روابط عمومی است اما این حوزه مظلوم واقع شده، اگر بتوانیم جامعه هدف را نسبت به دانسته های سلامت آگاه کنیم و اعتماد مردم را به حوزه سلامت زیاد کنیم، به جای هزینه در بخش درمان، می توان با اطلاع رسانی به جامعه در فرهنگ مصرف غذا و تغییر نوع زندگی، از هزینه های گزاف جلوگیری کرد.
نظر شما