اولین نشست حلقه ادبی« چراغ راه» در حسینیه هنر رشت برگزار شد

اولین نشست تخصصی حلقه ادبی چراغ راه با موضوع بررسی جریان داستان نویسی ایران پس از انقلاب اسلامی در حسینیه هنر رشت برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، «اسماعیل محمدپور» در این جلسه با اشاره به جریان داستان نویسی در ایران از گذشته تا امروز گفت: تاريخ‌ داستان‌نويسي‌ در ايران‌ به‌ قرون‌ اوليه‌ باز مي‌گردد و ادبيات‌ كهن‌ ما با انواع‌ و اقسام‌ صورت‌هاي‌ داستاني‌ افسانه‌، تمثيل‌، حكايت‌ و روايت‌ آميخته‌ است.


مدیر هنری و ادبیات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس گیلان تصریح کرد: اما داستان‌نويسي‌ جديد ايران‌ ادامة‌ طبيعي‌ و منطقي‌ اين‌ ادبيات‌ نيست‌ و در شيوة‌ جديد داستان‌پردازي‌ حتي‌ كم‌تر جاي‌ پايي‌ از اين‌ ميراث‌ كهن‌ باقي‌ نمانده‌ است‌.

این شاعر و پژوهشگر افزود: شاهنامة‌ فردوسي‌، ويس‌ و رامين‌ فخرالدين‌ اسعد، پنج‌ گنج‌ نظامي‌ و گلستان‌ و بوستان‌ سعدي‌ به‌ همراه‌ نمونه‌هاي‌ فراوان‌ ديگر همچون‌ سياست‌نامه‌ كه‌ متضمن‌ قصه‌هايي‌ در دانش‌ كشورداري‌ است‌، و اسرارالتوحيد كه‌ حاوي‌ قصه‌هايي‌ در احوال‌ عارفان‌ است‌، عقل‌ سرخ‌ و آواز پر جبرئيل‌ ، كه‌ عرفان‌ و اسطوره‌ در آنها درآميخته‌ است‌، تاريخ‌ بيهقي‌ كه‌ قصه‌هاي‌ تاريخي‌ آن‌ در عين‌ سادگي‌، بسيار جذاب‌ و خواندني‌ است‌، بخشي‌ از تاريخ‌ ادبيات‌ داستاني‌ ما را شكل‌ مي‌دهند.

وی ادامه داد: اين‌ تاريخ‌ در سير خود با حكايات‌ تمثيلي‌ و استعاري‌ كليله‌ و دمنه‌، قصه‌هاي‌ تمثيلي‌ و تربيتي‌ قابوس‌نامه، حكايات‌ پراكندة‌ جوامع‌ الحكايات ‌و لوامع ‌الروايات‌ و داستان‌هاي‌ عاميانه‌اي‌ همچون‌ هزارويك‌ شب‌، سمك‌ عيار، رموز حمزه‌، حسين‌ كرد شبستري‌، امير ارسلان‌ نامدار و... كامل‌ مي‌شود.

محمدپور خاطر نشان کرد: رمان‌ و رمان‌نويسي‌ به‌ سبك‌ اروپايي‌ و به‌ معناي‌ امروزي‌ آن‌ تا شصت‌ هفتاد سال‌ پيش‌ كه‌ فرهنگ‌ غرب‌ در ايران‌ رخنه‌ پيدا كرده‌، در ادبيات‌ ايران‌ سابقه‌ نداشت‌، ابتدا رمان‌ها به‌ زبان‌هاي‌ فرانسه‌ و انگليسي‌ و روسي‌ و آلماني‌ يا عربي‌ و تركي‌ به‌ ايران‌ مي‌آمد، و كساني‌ كه‌ به‌ اين‌ زبان‌ها آشنا بودند، آن‌ها را مي‌خواندند و استفاده‌ مي‌كردند، سپس‌ رمان‌هايي‌ از فرانسه‌ و بعد انگليسي‌ و عربي‌ و تركي‌ استانبولي‌ به‌ فارسي‌ ترجمه‌ شد.

وی گفت: رواج‌ ترجمة‌ رمان‌هاي‌ غربي‌ و نظيره‌نويسي‌ آن‌ها در ايران‌، بي‌شك‌ موجب‌ ايجاد حركت‌هاي‌ اجتماعي‌ نيز شده‌ است‌ كه‌ حاصل‌ آن‌ آشكار شدن‌ تضاد ميان‌ حكومت‌ و مردم‌ و نتيجة‌ نهايي‌ آن‌ امضاي‌ فرمان‌ مشروطيت‌ توسط‌ مظفرالدين‌شاه‌ قاجار بود و در ادامه‌، اصلاحات‌ اداري‌، بسط‌ تجدد و ترقي‌، گسترش‌ علوم‌ جديد، گام‌به‌گام‌ پذيرش‌ اجتماعي‌ يافت‌ و نوگرايي‌ در فرهنگ‌، كم‌كم‌ بخشي‌ از نياز عمومي‌ جامعه‌ شد.

این شاعر و نویسنده گیلانی ادامه داد: جریان غالب داستان نویسی پیش از انقلاب اسلامی شامل جریان مارکسیستی، ملّی و دینی بود که البته جریان دینی نسبت به دو جریان دیگر جلوه کمتری داشت.

 محمدپور افزود: با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و در نخستین دهه پس از انقلاب، حاكمیتِ ایدئولوژی و فرهنگ اسلامی، بر فضای فكری جامعه، و عواملی مثل وجود شرایط شور انقلابی، آغاز جنگ، بحران در نظم عرفی فرهنگی جامعه، ظهور دولت جدید با تدابیر تازه، زمینه را برای تولیدات داستانی با گرایش های سنتی - انقلابی و ایدئولوژیك فراهم كرد.

وی اضافه کرد: به عبارت، دیگر گفتمان رسمی و ایدئولوژیك به گسترشِ تولید و اندیشه‌های خودش پرداخت كه این ارزش ها هسته مركزی گفتمان ادبی دهه شصت را تشكیل می‌دهند و در بستر چنین وضعیتی بیشتر رمان های دهه شصت، زمینه‌ای دینی، تاریخی، اجتماعی و سیاسی می‌یابند.

محمدپور با بیان اینکه با شروع جنگ تحمیلی در شهریور ۱۳۵۹، ادبیات جنگ هم پدید آمد، اذعان کرد: دگرگون شدن زندگی بر اثر جنگ، مسائل تازه‌ای را در دستور کار ادبیات قرار داد و داستان‌هایی از مجموعه‌های «دو چشم بی‌سو» از «محسن مخلباف» و «مرغ آمین» از «سیروس طاهباز» در سال ۱۳۶۰ منتشر شد.

وی ادامه داد: در سال‌های بعد، روند چاپ آثار متأثر از جنگ و تبعات آن شتاب گرفت و تا سال ۱۳۷۰ نزدیک به ۱۶۰۰ داستان کوتاه، در مجلاّت و مجموعه داستان‌ها و ۴۶ رمان و داستان بلند انتشار یافت و تقریباً هیچ نویسنده‌ای نسبت به جنگ و پیامدهای آن بی‌تفاوت نماند، برخی در ستایش از حماسه‌آفرینی رزمندگان نوشتند و گروهی مصائب جنگ و تأثیر آن بر زندگی مردم عادی را بازتاب دادند.


محمدپور با اشاره به رشد کمی و کیفی ژانر داستان در دهه هفتاد گفت: در دهه ۷۰ حدود هزار رمان منتشر شده كه نیمی از آن متعلق به نویسندگان زن است و از این میان، ۷۰ درصد رمان‌های زنانِ نویسنده و درصدی از رمان مردانِ نویسنده  به جریان داستان‌‌های رمانتیكِ عامه پسند اختصاص دارد.

در ادامه جلسه دکتر«محمدتقی یونسی» با برشمردن ویژگی داستان های دهه هفتاد گفت: جریان های مهم رمان نویسی دهه ۷۰عبارتند از: رمان‌های جنسیت محور: از وجوه برجستۀ این دهه، توجه نویسندگان به تولید رمان‌های جنسیتی  و زن محور است.

 عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رشت، با اشاره به اینکه این دسته از آثار در دو گروه رمان‌های عامه‌پسندِ رمانتیك و دوم داستان‌ها و رمان های فمینیستی (در جایگاه ادبیات نخبه‌گرا) قرار می‌گیرد، افزود: همچنین تنوع و تجربه‌های تازه در فرم و ساختار در دهه ۷۰ نضج می‌گیرد، كه یكی از آنها به جریان داستان‌های پسا مدرنیستی موسوم است.

وی تصریح کرد: در این دهه نمونه‌هایی از این دست داستان ها و رمان ها روانۀ بازار نشر ایران میشود كه در تكنیك، زبان، عدم قطعیت، ناپیوستگی، و بسیاری از مولفه‌های داستان های پست مدرنیستی مشترك‌اند، ولی به لحاظ اندیشۀ غالب هستی شناسانه خیلی از آن فاصله دارند.

یونسی افزود: اقلیمی نویسی جریان پرقدرتی در داستان نویسی دهه هفتاد است و بخش عمده آن به نویسندگان جنوب اطلاق می شود كه به علت فراوانی نویسندگان جنوب جدا كردن آنها از جریانات اصلی داستان نویسی قابل ممكن نیست.

وی اضافه کرد: دولت آبادی و احمد محمود، حسن اصغری و نجدی هر چند كه تكیه شان بر بوم و مناطق خاصی است اما جزئی از بدنه داستان‌نویسی‌اند.

این نویسنده و پژوهشگر گیلانی ادامه داد: در دهه هشتاد به نوعی شاهد رشد چشمگیر داستان نویسان به لحاظ کمی هستیم و تعداد نویسنده ها به چندین برابر دهه گذشته رسیده  ضمن اینكه بسیاری از نویسندگان دهه گذشته با جدیت و نگاه تازه به نوشتن ادامه داده‌اند و داستان كوتاه همچنان از نظر كیفی و كّمی بر رمان پیشی گرفته است.

وی با اشاره به جریان شکل گیری داستان‌های آپارتمانی و شهری در دهه هشتاد گفت: بخشی از این داستان ها پیرو ترجمه آثار كارور و نویسندگان امریكایی است و حتی می‌توان ادعا كرد این نوع از داستان‌ها جای داستان‌های اقلیمی دهه های گذشته را تقریبا پر كرده‌اند که ستینگ این داستان‌ها عموما در آپارتمان ها و نقاط مختلف شهر اعم از مركز و جنوب شهر و به طور جزئی‌تر در  كافی شاپ ها،  مراكز خرید و پارك‌ها  قرار دارد.

گفتنی است، در پایان این نشست از «سلمان املاکی» فرزند سردار شهید حسین املاکی و «میرعمادالدین فیاضی» نویسنده کتاب کتیبه ای بر آسمان  تقدیر به عمل آمد.

کد خبر 787030

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha