خبرگزاری شبستان: مسجد جامع مظفری کرمان از قدیمیترین و بزرگترین مساجد ایران است که دوازدهم اسفند سال 1315 هجری قمری به شماره 276 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این مسجد به دستور محمد مظفر در قرن هشتم ساخته شد و قدمت آن بر اساس کتبیه موجود در سر در آن مربوط به سال 750 هجری قمری و به دوران حکومت امیر مبارزالدین محمد مظفر میبدی است.
کاشیکاری سردر شرقی مسجد مظفری کرمان بینظیر است. برجسته بودن قسمتهایی از کاشیکاری، مقرنسکاری بالای سر در مسجد که سبک خاصی از معماری را ایجاد کرده، آن را نسبت به سایر مساجد ممتاز کرده است. این مسجد تا پیش از ساخت مصلای نماز جمعه در کرمان 14 سال مکان اقامه نماز جمعه بود اما امروز با مشکلات بسیاری مواجه است که از جمله آن می توان به جمع شدن آب های سطحی منطقه در مسجد و خانه های اطراف آن اشاره کرد.
مدتی است آب های سطحی به وسیله موتور پمپ قوی، جمع و به بیرون مسجد هدایت میشود و متأسفانه این آبهای سطحی باعث شده که رطوبت از کف مسجد به دیوارها نفوذ پیدا کند و خسارت های بیشتری متوجه مسجد شود به طوری که دیوارها و کف مسجد همواره به مرمت و تعمیر نیاز پیدا می کنند. در پی گیرهای خبرنگار شبستان مشخص شد که هنوز مشکلات مسجد رفع نشده و این مکان تاریخی و انقلابی در آستانه تخریب است.
محسن موحدیان، معاون میراث فرهنگی استان کرمان در این باره به خبرنگار شبستان گفت: مسجد جامع کرمان برای مرمت نیازمند اعتبار ویژه و تدابیر فنی مهندسی خاصی برای نجات از آبگرفتگی و تخریب است. این مسجد به دلیل اینکه آبهای زیرزمینی بالا آمده در معرض خطر و تخریب قرار دارد و نشت ترک ها در اثر رطوبت روزافزون قابل مشاهده است.
وی افزود: پس از بازدیدهای انجام شده سعی شد رطوبت کنترل شود. طی مکاتبات و جلساتی که با مرکز آب و فاضلاب شهری انجام شد، کنترل آبهای زیرزمینی در دستور کار قرار گرفت که مسئولان ارگان زیربط مسئولیت را به عهده گرفتند و عملیات را آغاز کرده اند.
معاون میراث فرهنگی کرمان یادآور شد: محدوده محله مشتاق کرمان که مسجد جامع در آن واقع شده است، قدیمی است از همین رو فعالیت احداث شبکه آب و فاضلاب شهری در این منطقه آغاز شد و اعتبارات کافی برای این امر تأمین شد و شهرداری نیز با کشیدن آب آن به فضای سبز در این طرح مشارکت میکند.
وی ادامه داد: با همه این فعالیتها باز هم نیازمند مساعدت و همکاری هستیم. استانداری اعتبار ویژهای به امر اختصاص داده ولی هنوز عملیاتی داده نشده است.
وی خاطرنشان کرد: منتظر تأمین اعتبار و تخصیص عقد قرارداد با مشاوران ذیصلاح و مهندسین برای اقدامات لازم هستیم که راهکار جلوگیری نشت ترک مسجد را پیاده کنیم. خوشبختانه تاکنون هیئت امنای مسجد جامع کرمان همگام با میراث فرهنگی حرکت کرده است که امیدواریم این روند همکاری تا پایان مرمت مسجد ادامه پیدا کند.
وی خاطرنشان کرد: این مسجد تاریخی نمونه و بینظیر است و مساعدت همیاری همه مسئولان را طلب میکند.
حسین عزیزی زاده، مدیر موقوفات و مدیر داخلی مسجد جامع کرمان نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به فروریختن کاشی کاری های مسجد و نم زدگی ستون های داخلی مسجد و فرو نشستن زمین ورودی های مسجد، صحن و دو طرف صفه ها به دلیل آبگرفتگی گفت: پمپ هایی در مسجد تعبیه شده تا آب وارد شده به بیرون از مسجد هدایت کند و اگر پمپ ها خاموش شود، مسجد در آب را غرق می شود.
وی اظهار کرد: درب های چوبی مسجد به دلیل نم زدگی نشست پیدا کرده و انبساط و انقباض درب موجب تسریع در تخریب مسجد شده است از همین رو درصدد برداشتن درب هایی که بر اثر طوبت سنگین تر شده اند، هستیم تا از تخریب سایر قسمت ها تا حدودی جلوگیری شود اگرچه این امر نیز راهکاری اساسی برای رفع مشکل نیست و خود مشکلاتی را در پی دارد.
وی در تشریح راهکار نجات این مسجد از این معظل بیان کرد: تنها راه حل برای رفع این مشکل احداث شبکه فاضلاب در منطقه است چرا که نه تنها مسجد بلکه منازل های اطراف نیز با همین مشکل مواجه هستند.
عزیزی زاده با ابراز تاسف از اینکه کاشی هایی بی نظیر مسجد در اثر نم زدگی در حال نابودی است، ادامه داد: به وضوح مشخص است که کاشی کاری های سر در ورودی مسجد در حال فرو ریختن است. برای خشک شدن ستون های داخل مسجد نیز مجبور شدیم گچ های اطراف را بتراشیم تا رطوبت زیر آن خشک شود.
مدیر داخلی مسجد جامع کرمان با اشاره به اینکه دستور ویژه رییس جمهور درباره پیگیری وضعیت مسجد جامع کرمان نیز مورد بی مهری واقع شده است، اظهار کرد: از میراث فرهنگی توقع می رود که بیشتر در حفظ این مسجد و رسیدگی به مشکلات اهتمام ورزد.
وی با اشاره به از بین رفتن زیبایی ظاهری مسجد به دلیل عدم انجام غبارروبی طی سه سال گذشته ادامه داد: پی از این مقرر شده بود که مبلغی بالغ بر 80 میلیون تومان برای بهسازی این مسجد هزینه شود اما خبری از اختصاص این بودجه نیست. پس از آن طرح استحکام بخشی مسجد که قرار بود از سوی استانداری پیگیری شود، نیز ابتر ماند و متولیان مسجد همچنان پیگیر اجرای این طرح هستند.
عزیزی زاده خاطر نشان کرد: در سال جاری هم، گفته شده که طی جلسه ای که معاون عمرانی استاندار با مسئولین میراث داشته اند، میراث کرمان موظف شده تا طرحی برای استحکام بخشی شبستانهای مسجد ارایه کرده و بودجه ای را برای آن اختصاص دهد.
پایان پیام /
نظر شما