اجرای خزانه داری الکترونیک نیازمند همکاری بانک مرکزی

نظام الكترونيك خزانه‌داري يكي از پروژه‌هايي است كه توسط وزارت امور اقتصادي و دارايي در دست بررسي است که با اجرای آن نظارت مالي بر درآمدها و هزينه‌هاي دولت شفاف تر می شود و با وجود اقدامات موثر این وزارتخانه اجرای آن نیازمند همکاری بانک مرکزی است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، وزارت اقتصاد و امور دارایی سال 94 در راستای سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی و رهبر معظم انقلاب در این برنامه، هفت اولویت مهم از جمله تقویت توان تولید و ثروت آفرینی کشور، ایجاد انضباط مالی و اداری، تامین منابع مالی پایدار برای دولت را در دستور کار قرار داد. راه اندازی خزانه داری الکترونیک از دیگر پروژه های این وزارتخانه در آن سال بود که با راه اندازی این سامانه، ارتباط آنلاین میان خزانه داری و همه دستگاه های ذیربط برقرار می شود.

 

بنابراین گزارش، معاونت هزينه در تهران و استان‌ها داراي تعدادي ادارات كل است كه وظيفه‌ حفظ و حراست اموال دولتي، دريافت و پرداخت‌هاي ذيحسابان و كنترل بر نحوه دخل و خرج و عزل و نصب ذيحسابان را به همراه كنترل بر چاپ و توزيع اوراق بهادار دارد. اين مجموعه تحت يك سيستم مكانيزه مورد بررسي و تحليل قرار گرفته و مراحل طراحي و ساخت مطابق آخرين استانداردهاي موجود در ايران پيگيري مي‌شود.

طبق شناخت اوليه صورت گرفته در معاونت هزينه و خزانه‌داري كل احتياج مبرم به گزارشات مديريتي MIS در سطح مدير معاونت كل و معاون هزينه و خزانه‌داري كل است كه فعلا گزارش‌ها با تاخير و به صورت دستي تهيه مي‌شود و در 6 مديريت تابعه معاونت هزينه نيز گزارشات مديريتي مورد نياز به سرعت تهيه و ارائه نمي‌شود، بنابراين نياز به ارائه سيستم‌هاي عملياتي TPS احساس مي‌شود. همچنين از اداره‌هاي تابعه در 28 استان كشور نيز سيستم‌هاي TPS و MIS درخواست شده و نياز به ارائه يك شبكه ارتباطي كه اطلاعات را بين تهران و استان‌ها مبادله كند احساس مي‌شد و ضمنا ارتباط بين اداره‌هاي تابعه معاونت هزينه با سازمان‌هاي خارجي همانند سازمان مديريت و برنامه‌ريزي و بانك مركزي نيز در اولويت اصلي اين طرح بودند به طوري كه هم اكنون اين ارتباطات بسيار كند و ضعيف صورت مي‌گيرد.

 

هدف اصلي، ارائه يك total system است كه در آن معاونت هزينه در تهران و نمايندگي‌هاي خزانه استان‌ها با هم اطلاعات مالي خزانه را مبادله مي‌كنند و همچنين اين امكان براي معاونت هزينه و اداره‌هاي تابعه در استان‌ها با بانك مركزي و سازمان مديريت و برنامه‌ريزي در اولويت اول به وجود آيد كه به عنوان عناصر محيطي سيستم بتواند با معاونت هزينه تعامل اطلاعاتي داشته باشند.

 

مهم‌ترين هدف اين سيستم، عملياتي كردن (به صورت مكانيزه) ‌كليه فرآيندهايي است كه هم اكنون در اداره‌هاي تهران و استان‌ها جهت دريافت و پرداخت و مواردي از اين قبيل به صورت دستي انجام مي‌شود. همچنين نظارت مالي بر درآمدها و هزينه‌هاي دولت در بخش‌هاي مختلف به صورت مكانيزه از اهداف ديگر اجراي اين پروژه‌ها است.

 

بنابراین گزارش اقدامات موثری تاکنون از سوی وزارت اقتصاد و امور دارایی برای اجرای خزانه داری الکترونیک صورت گرفته است اما تکمیل آن نیازمند همراهی و همکاری سایر دستگاه ها و بانک مرکزی است. در همین رابطه عضو کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع و معادن مجلس به شاتا گفته است: «عملکرد وزارت اقتصاد در زمینه تحقق دولت الکترونیک، به ویژه در خصوص خزانه داری الکترونیک، قابل قبول است، اما به همکاری و تعامل بیشتر دیگر دستگاه‌های اجرایی نیاز دارد.»

زر آبادی

«سیده حمیده زرآبادی» با بیان اینکه بر اساس گزارش‌های دریافتی از مسئولان وزارت اقتصاد در جلسه اخیر آنها با اعضای کمیسیون صنایع و معادن، گام‌های خوبی در این خصوص برداشته شده است، اضافه کرده است: «در وزارت اقتصاد در خصوص اجرای خزانه داری الکترونیک، اقدامات چشمگیری انجام شده است ولی تکمیل این روند، نیازمند همکاری و هماهنگی با بانک مرکزی است.»

 

وی ادامه داده است: «در قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران گفته شده همه فرآیندها در دستگاه‌های اجرایی باید الکترونیک شود و وظیفه مجلس پیگیری و نظارت بر اجرای این موضوع است. هم اکنون جلساتی با همین موضوع با ۶ وزارتخانه و با حضور نمایندگان دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور در حال برگزاری است و نمایندگان دستگاه‌ها، در حال ارائه پروژه‌های در دست اجرا و کارهای انجام گرفته خود در این ارتباط هستند.»

 

این گزارش می افزاید: براي ساخت اين سيستم از متدولوژي شيء گرا (RUP و UML) استفاده شده كه اين متدولوژي از آخرين تكنولوژي‌هاي مورد استفاده در ايران است. جهت ساخت سيستم از بانك اطلاعاتي SQL استفاده شده و كليه راهبري و نظارت جهت كنترل بر روند پيشرفت فيزيكي پروژه‌ها مد نظر بوده و در روند پيگيري قانون سيستم گزارشات تحليل و طراحي تهيه شده و در اختيار استان‌هاي ذيربط قرار می گیرد. اصلاحات مورد نياز بر آنها اعمال مي‌شود و نتيجه در ساخت يكپارچه سيستم لحاظ می شود. شبكه LAN و WAN نيز به عنوان يك بستر مخابراتي مورد نياز اين سيستم‌ها در حال طراحي و پياده سازي است.

 

بنابراین گزارش با راه اندازی خزانه الکترونیک شاهد سرعت دهي به روند كارها، افزايش دقت عمل به علت استفاده از كامپيوتر، به كارگيري در كارهاي عملياتي ساده و تكراري و آزادسازي پرسنل فني جهت اخذ تصميمات كارشناسي هستیم. همچنین با اجرا و پياده سازي اين پروژه تهيه و تنظيم صورت‌حساب عملكرد بودجه ارائه سيستم‌هاي دريافت و پرداخت خزانه دار كه به صورت تامين اعتبار است و پرداخت، حسابداري، افتتاح و مسدود کردن حساب نيز به صورت مكانيزه صورت مي‌گيرد. ثبت و نگهداري اطلاعات مكانيزه اموال دولتي منقول و غير منقول در سطح كشور، تعديل و هماهنگ بودن ذيحسابان در زمينه قوانين و مقررات مالي يكسان، تسهيل در ارائه لايحه توزيع بودجه كل كشور، حذف اسناد ضروري در سيستم مالي كشور و امكان ارائه گزارشات آماري از دريافت و پرداخت‌هاي كل كشور نيز از ديگر نتايج اين طرح است./

 

کد خبر 797569

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha