خبرگزاری شبستان: مسجد نمره در سمت غربى عرفات، مسجد بزرگی است. این مسجد را به نام «مسجد ابراهیم» و «مسجد عرفه» هم مىخوانند. مسجد نمره احتمالا در قرن دوم هجرى بنا شده و پس از آن همواره مورد توجه مورخان و سفرنامه نویسان بوده است. محتمل است که مسجد از قرن نخست بر پا بوده و بعدها تجدید بنا شده است.
مساحت مسجد در عهد مهدى عباسى، حدود هشت هزار متر مربع بوده و این نشانه اهمیتى است که این مسجد در قرن دوم هجرى براى مسلمانان داشته است. مسجد نمره در سال 559 ه.ق. به دست جواد اصفهانى وزیر، بازسازى شد و مساحت آن تا حدود 14400 متر افزایش یافت. گویا این مسجد در آن زمان بدون سقف و رواق بوده است؛ سپس در عهد عثمانی ها رواق هایى براى آن ساخته شد.
بناى فعلى مسجد در عهد سعودی ها ساخته شده و مساحت آن حدود هجده هزار متر مربع است. اکنون این مسجد داراى رواق هاى متعدد و نیز چهار مناره است که در شرق و غرب آن قرار دارد.
مسجد نَمِره یکی از مهمترین مکانهای صحرای عرفات است که ده ها هزار نفر از میهمانان الهی نماز ظهر و عصر خود را در روز عرفه در این مسجد به جا میآورند.
این مسجد در محلی که رسول گرامی اسلام (ص) در حجة الوداع خطبه خواندند، در اوایل خلافت عباسیان یعنی در نیمه قرن دوم هجری ساخته شده است.
مسجد نمره در غرب مشعر و در قسمتی از دره "عرنه" که یکی از درههای مکه مکرمه است، قرار دارد. دره عرنه نزدیک صحرای عرفات است اما جزء عرفات محسوب نمیشود، و پیامبر اکرم(ص) نیز از وقوف در عرنه نهی کرده است.
در روایات متعدد آمده است که پیامبر اکرم (ص) در روز عرفه، در "نمره " کنار سنگ بزرگی فرود آمد. بعدها در مکان مورد نظر مسجد نمره ساخته شد. در منابع تاریخی آمده که محل وقوف رسول خدا (ص) همان محل وقوف حضرت ابراهیم بوده است.
این مسجد در طول تاریخ توسعه یافته است به طوری که ابتدای مسجد در خارج از عرفات و انتهای آن در عرفات قرار گرفته است.
مسجد نمره بیشترین توسعه خود را در زمان پادشاهان سعودی داشته است. در این توسعهها 237 میلیون ریال سعودی هزینه شده است و طول آن از شرق تا غرب به 340 متر، عرض آن از شمال تا جنوب به 240 متر و مساحت آن به بیش از 110 هزار متر مربع رسیده است. این مسجد اکنون گنجایش 350 هزار نمازگزار را دارا است. این مسجد شش مناره به ارتفاع 60 متر، سه گنبد، 10 ورودی اصلی و 64 ورودی فرعی است. در این مسجد اتاقی مجهز به وسایل صوتی و تصویری جهت ارسال مراسم نماز ظهر و عصر روز عرفه بر روی ماهوارهها وجود دارد.
پایان پیام/
نظر شما