کتاب سیره و سرگذشت امام موسی صدر معرفی شد

کتاب دوجلدی سیره و سرگذشت امام موسی صدر، که توسط موسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر به چاپ رسیده است، طی برگزاری نشستی علمی با عنوان امام موسی صدر، فرزند ایران، مسیح لبنان، معرفی و بررسی شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از محل برگزاری نشست علمی امام موسی صدر، فرزند ایران، مسیح لبنان، که صبح دیروز، سه شنبه، 17 آبان ماه در محل سالن اجتماعات کتابخانه ملی ایران برگزار شد، کتاب دو جلدی «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» که توسط مؤسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر به چاپ رسیده است، معرفی و بررسی شده و همچنین شخصیت، زندگی و فعالیت های این مبارز بیان شد.

 در این مراسم که به همت مرکز تحقیقات ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و با همکاری موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد،  دکتر اسحق صلاحی، رییس کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، دکتر محمدعلی مهتدی، استاد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه و همچنین حورا صدر، فرزند امام موسی صدر و رییس موسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر حضور داشتند.
دکتر علی مهتدی در این نشست، علاوه بر معرفی کتاب «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» درباره شخصیت، زندگی و فعالیت‌های امام موسی صدر به ارائه سخنرانی پرداخته و  گفت: تاریخ زندگی و مجاهدت‌های امام موسی صدر و جنبش امل که امام موسی صدر و شهید مصطفی چمران موسسان اصلی آن بودند، در این کتاب روایت شده‌اند.

مهتدی با اشاره به کتاب «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» تصریح کرد: برای نخستین‌ بار کتابی به عنوان مرجع برای تحقیقات پژوهشگران، استادان و دانشجویان درباره امام موسی صدر در اختیار ما گذاشته شده است که البته جنبش امل نیز پیش از این، دایره‌المعارفی تولید کرده بود که تمام اسناد مربوط به زندگی امام موسی صدر و تاریخ شیعه در نیمه دوم قرن بیستم در آن گردآوری شده است و کتاب «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» را می‌توان نوشتار فشرده‌ای از همان دایره‌المعارف دانست هرچند که این کتاب به روش تاریخ‌نویسی نگاشته نشده و در حقیقت، مجموعه‌ای از اسناد، مدارک و نوشته‌های روزنامه‌ها درباره اوست که نویسندگان تلاش کرده‌اند این اسناد را به نحوی به هم ربط دهند.

وی در ادامه درباره نقش امام موسی صدر در تحولات ایجاد شده در لبنان و منطقه اظهار کرد: لبنان در آن زمان جامعه‌ای از هم گسیخته بود و شیعیان آن به حاشیه رانده شده بودند و چون حامی خارجی خاصی هم نداشتند، از وضعیت و جایگاه مناسبی در لبنان برخوردار نبودند. در این شرایط امام موسی صدر وارد جامعه لبنان شد.
مهتدی ادامه داد: یکی از مهم‌ترین کارهای امام موسی صدر،، ایجاد جنبش امل بود که آن را با همکاری شهید چمران و برای مقاومت در برابر اسراییل و دفاع از مناطق شیعی راه‌اندازی کرد. ایجاد این جنبش، تحول بزرگی در لبنان بود و مخالفانی جدی مانند کمونیست‌ها داشت. امام موسی صدر می‌توانست منجی لبنان باشد که بود و اگر ربوده نمی‌شد، نه تنها لبنان، بلکه منطقه امروز شکل دیگری داشت.

وی درباره ویژگی‌های اخلاقی امام موسی صدر اظهار کرد: او در اوج علم و اخلاق بود، نشستن علما در خانه را درست نمی‌دانست و با همه اقشار، به ویژه محرومان رفت و آمد داشت. امام موسی از نظر عرفانی نیز در مقام بسیار بالایی بود و تمام لحظه‌های او وقف خدا و خلق خدا و تمام زندگی او وقف آرمان‌هایش می‌شد.

مهتدی درباره رابطه امام موسی صدر با امام خمینی(ره) نیز گفت: او تنها کسی بود که در طول انقلاب اسلامی ایران با امام خمینی(ره) در تماس بود و امام خمینی(ره) را به لبنان معرفی کرد. او در مقاله‌ای با عنوان «راه انبیا» که در روزنامه لوموند به چاپ رسید، درباره حقایق انقلاب ایران سخنان مهمی بیان کرد.

مهتدی همچنین به بیان ماجرای ربوده شدن امام موسی صدر در این کتاب اشاره کرد و افزود: در جریان جنگ داخلی لبنان، امام موسی صدر با مسوولان بسیاری از کشورهای همسایه مذاکره کرد تا دست از لشکرکشی به لبنان بردارند که در نهایت، در جریان یکی از این سفرها به لیبی، در سال 1977 ربوده شد. هیچکس نمی‌داند در آن دیدار چه گذشت و شاید اگر قذافی را زنده دستگیر کرده بودند، می‌توانستیم از آن ملاقات و نیز درباره ربوده شدن ایشان به مطالب تازه‌ای دست یابیم.

وی با تاکید بر این‌که تحقیقات درباره سرنوشت امام موسی صدر همچنان در ایران و لبنان ادامه دارد، یادآور شد: جنبش امل نیز به طور غیر رسمی در این راستا فعالیت می‌کند.

همچنین در این نشست علمی و پیش از سخنرانی دکتر مهتدی، دکتر صلاحی، ‌رییس کتابخانه ملی ایران نیز در سخنانی با تجلیل از مقام بزرگانی که در راه مبارزه با استکبار، مهاجرت و مجاهدت می‌کنند، گفت: هیچ قیام و خروشی علیه استکبار جز با حرکت مستقیم روحانیون اتفاق نیافتاده است و این موضوع با بررسی تاریخ کاملا مشخص می‌شود.

صلاحی با اشاره به دوستی و اخوت میان امام موسی صدر و شهید چمران و همچنین تاکید بر جایگاه مرجعیت او در میان شیعیان لبنان اظهار کرد: امیدواریم با توجه به رایزنی‌های جمهوری اسلامی ایران با شورای انتقالی لیبی، خبرهای خوبی از امام موسی صدر بشنویم و جهان اسلام از برکات وجودی ایشان بهره‌مند شود.

گفتنی است کتاب دو جلدی «سیره و سرگذشت امام موسی صدر» ترجمه کتاب عربی «الامام موسى الصدر و سیرة و مسیرة حرکـة أمل» تالیف خلیل حمدان؛ عضو هیات رییسه جنبش امل است که ترجمه آن توسط مهدی سرحدی، به تازگی به همت انتشارات مؤسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر در تهران منتشر شده است.
 

پایان پیام/

کد خبر 81665

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha