به گزارش خبرنگار شبستان، ایرج داداشی، معاون پژوهشی حوزه هنری صبح امروز 29 آبان در نشست خبری با ارایه گزارشی از فعالیتهای پژوهشکده هنر اسلامی گفت: سابقه تأسیس پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی به سال 1374 برمیگردد. این پژوهشکده در حوزه های فلسفه هنر، ادبیات شروع به فعالیت کرد. در طی سالهای فعالیت حجم زیادی از کارها را انجام داد. عمدهترین فعالیت پژوهشکده هنر اسلامی انتشارات است که در این حوزه نیازهای علمی مخاطبان را از طریق انتشارات کتب مرتبط مرتفع میکند، انتشارات سوره مهر متولی نشر آثار پژوهشکده است که در این راه توانسته است آثار بسیاری را در اختیار مخاطبان قرار دهد.
به گفته داداشی انجام طرحهای پژوهشی، ترجمه، تألیف کتاب، برگزاری هماندیشی از جمله اقدامات پژوهشکده هنر اسلامی در طول سالهای فعالیت است.
وی با بیان اینکه از سال 89 پژوهشکده هنر اسلامی بازنگریای در برنامههایش را از سر گرفت، گفت: از سال 89 تغییری در برنامههای پژوهشکده روی داد و مجوز مجددی این پژوهشکده از وزارت علوم دریافت کرد و سعی کرد بر اساس این مجوز جدید بازنگریای در برنامههایش صورت بگیرد، این بازنگری با تأسیس گروههای جدید پژوهشی و راهاندازی بعضی گروهها که فعالیتشان رو به فراموشی بود از سر گرفته شد.
گروه مطالعات لباس سنتی و گروه معماری و شهرسازی اسلامی، گروه مطالعات دینی هنر، مطالعات ادبیات شبهقاره هند و مطالعات هنرهای سنتی اسلامی از جمله گروههای افزوده شده به پژوهشکده هنرهای اسلامی بود که داداشی به آن اشاره کرد و گفت: از آنجا که هنرهای سنتی از جمله هنرهای بومی ما هستند جای مطالعه و بحث بررسی دارند، در این پژوهشکده جای مطالعه عمیق و ژرف خالی بود. هنر سنتی تجسم و تجسد اعتقادات اسلامی است اما در سالهای اخیر این هنر به فراموشی سپرده شده است. از دوره قاجار به این طرف هنرهای سنتی ما رو به فراموشی رفت و جنبههای علمی آن از بین رفت. در سالهای اخیر اگر مطالعهای در این حوزه انجام شده نشان می دهد که چقدر منابع در حوزه هنرهای سنتی کم است.
وی یاد آور شد: نتیجه مطالعات در گروه مطالعات ادبیات شبه قاره هند پژوهشکده هنر اسلامی چاپ کتاب "مهندات" است که جلد دوم این کتاب آماده چاپ است و همچنین در گروه دانشنامه میتولوژی و ادیان تاکنون دو کتاب منتشر شده است و جلد سه و چهار این کتابها نیز آماده انتشار است.
داداشی با اشاره به طرحهای پژوهشی این مرکز خاطرنشان کرد: از سال گذشته 23 طرح پژوهشی را ساماندهی کردیم که 17 طرح آن به نتیجه رسیده است و نتیجه پژوهشها آماده استفاده از تألیف چهار کتاب و سه ترجمه از دیگر اقدامات این حوزه است.
برگزاری هماندیشی جلوهگاه هنر قدسی از دیگر مباحث پژوهشیای بود که داداشی به آن اشاره کرد.
وی با اشاره به چاپ دو نشریه در این پژوهشکده گفت: نشریه بیناب که در هر شماره یکی از مباحث هنری را بررسی میکند و نشریه نیوار که استانی است و به پژوهشهای محققان هنر سراسر کشور میپردازد از جمله اقدامات پزوهشکده هنر اسلامی است که می توان به آنها اشاره کرد.
در ادامه این نشست، دکتر شریفزاده، دبیر علمی همایش ملی هنر شیعی درباره دغدغه های برگزاری این همایش گفت: با شرایطی که در حوزه پیش آمده مدیران و رؤسای حوزه هنری این اجازه را دادند که هنرمندان در حوزه هنرهای سنتی فعالیتهای گسترده تری را انجام دهند تا این فعالیتها بتواند بابی را برای فعالیتهای آنها در حوزه هنرهای سنتی با راهاندازی کارگاههای هنری باز کند.
وی افزود: با شکلگیری کارگروههای هنرهای سنتی اساتید و هنرمندان این حوزه یکی از دغدغههای خود را مطرح کردند، دغدغه انها این بود که با توجه به یک نگاهی که به هنر شیعی صورت میگیرد باید رویکرد تازهای به این هنر داشته باشند و با موافقتی که صورت گرفت اعضای هیئت علمی همایش شکل گرفتند که این همایش در سطح ملی برگزار شود.
وی از شکلگیری دبیرخانه دایمی همایش هنر شیعی خبر داد و گفت: با شکلگیری این دبیرخانه فعالیتهای گستردهتری در سطح بینالمللی صورت میگیرد. ابتدا فراخوان همایش برای استادان و پژوهشگران شناخته شده داخلی به صورت خاص ارسال شد. پس از مدتی برای درخواست مقالات و فعالیتهای پژوهشی در این حوزه با استقبال روبرو شدیم اما وقتی فراخوان گستردهتر شد و آگاهی عمومی به همایش بیشتر شد پیامهایی از جهات مختلف دبیرخانه دریافت کرد که همایش را در سطح وسیعتری برگزار کند که برخی پژوهشگران در سطوح مختلف در این همایش حضور داشته باشند و فضای مناسبی برای کار تبلیغاتی آن صورت گیرد، از این رو زمان جشنواره از اواخر آبان به اردیبهشت آینده منتقل شد.
دبیر علمی همایش ملی هنر شیعی درباره برگزاری پیشهمایش اظهار داشت: بر اساس تصمیم هیئت علمی همایش قرار بر این شد که همایش اصلی در اردیبهشت سال 91 در سطحی گسترده و با برنامهریزی وسیع برگزار شود تا برگزاری همایش ملی، پیشهمایشها و نشستهای تخصصی برگزار میشود که در این نشستها مقالات هم منتشر میشود.
فرهنگ و تمدن شیعی، هنر و معماری شیعی محورهای پژوهشی همایش ملی تمدن شیعی است که شریفزاده به آن اشاره کرد و گفت: تأثیر قرآن کریم بر شکلگیری فرهنگ شیعی، تأثیر احادیث نبوی و علوی بر شکلگیری فرهنگ شیعی، ولایت و ولایتمداری در فرهنگ شیعی، تأثیر فرهنگ شیعی بر ادبیات فارسی از جمله محورهای بخش اول همایش است و همچنین مناسک و آداب معنوی در هنر شیعی، چگونگی تبلور حکمت و عرفان در هنر شیعی، تجلی فرهنگ شیعه در هنرهای معماری، نگارگری، خوشنویسی، نمایشهای آیینی، موسیقی و هنرهای سنائی و بررسی هنر شیعی در دوران معاصر بخش دوم همایش را شکل می دهد.
شریف زاده درباره برپایی نمایشگاه هنر شیعی در بخش جنبی همایش گفت: نمایشگاه هنر شیعی در دوره معاصر در کنار برگزاری همایش برپا میشود که در این نمایشگاه مباحث عملی پژوهش در هنر در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد.
پایان پیام/
نظر شما