خبرگزاری شبستان- زنجان، نرگس سعادتی؛ مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان با۱۸۵۰ مترمربع مساحت در سال 1382 از سوی مسکن و شهرسازی و با همت اهالی محله اراضی پایین کوه ساخته شد.
این مسجد دارای شبستان بانوان، باشگاه فرهنگی کودک، نهضت سوادآموزی، پایگاه مقاومت بسیج و کانون فرهنگی و هنری مساجد بوده و نمای بیرونی آن سنگ کاری شده است.
مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان به عنوان یکی از مساجد تراز اسلامی استان زنجان در طی سالیان اخیر معرفی و مورد تقدیر قرار گرفته است؛همچنین این مسجد به دلیل فعالیت های گسترده در تمام حوزه ها در فهرست مساجد برتر کشور قرار گرفته است.
در این مساجد سه وعده نماز به صورت مرتب با حضور نمازگزاران و به صورت جماعت اقامه می شود، از اینرو درب مسجد در طول شبانه روز بر روی نمازگزاران و بچه های مسجد باز است.
خبرنگار خبرگزاری شبستان در زنجان گفتگوی مفصلی با حجت الاسلام دوستعلی محمدی، امام جماعت این مسجد آماده کرده است که در آن دلایل موفقیت مسجد امام محمدباقر(ع) بیان شده است.
خبرگزاری شبستان: چه عواملی موجب شد تا این مسجد در طول سالیان اخیر به عنوان مسجد تراز اسلامی معرفی شود؟
امام جماعت مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان: مسجد امام محمدباقر(ع) یکی از مساجد فعال استان زنجان محسوب می شود که نمازهای 17 گانه در آن به صورت جماعت برپا می شود.
در این مسجد تلاش شده است که فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر احیای کارکردهای مساجد بالاخص جذب جوانان به بهترین شکل انجام شود به گونه ای که هیات امنا در کنار امام جماعت، پایگاه مقاومت بسیج و کانون فرهنگی و هنری به صورت منسجم کار فرهنگی انجام می دهند.
در راستای جذب کودکان و مادران به مسجد هم باشگاه فرهنگ کودک در مسجد فعال شده است که یک کار خلاق محسوب می شود، چرا که کودکان در این مسجد از طریق بازی و سرگرمی با قرآن و احکام الهی آشنا می شوند و درکنار آن مادران هم می توانند از کلاس های فرهنگی، هنری و تربیتی که پیش بینی شده است بهره مند شوند.
خبرگزاری شبستان: علاوه بر اقدامات انجام شده چه کارهای خلاقانه دیگری برای بچه های مسجد پیش بینی شده است؟
امام جماعت مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان: در این مسجد تلاش می کنیم که شبیه سازی هر اقدام اجتماعی را پیاده کنیم، یعنی از بچه های مسجد می خواهیم تا فعالیت های اجتماعی را که در جامعه با آن مواجه می شوند را در اندازه کوچک در مسجد پیاده سازی کنند.
به طور مثال کلاس های زبان انگلیسی در این مسجد برگزار می شود و سعی می کنیم این کلاس ها با هزینه های کمتر برای بچه تشکیل شوند تا آنان هم بتوانند از این دوره ها بهره مند شوند.
امام راحل فرموده اند:«مساجد سنگر هستند، سنگرها را حفظ کنید» در این مسجد تلاش می شود تا در کنار آموزش به بچه های مسجد، یاری گر خانواده های نیازمند هم باشیم به گونه ای که 80 خانواده نیازمند شناسایی شده است و بسته های غذایی در اختیار آنان قرار می گیرند.
همچنین فعالان این مسجد با همکاری معاونت اشتغال کمیته امداد تلاش کرد تا زمینه های اشتغالزایی برای این خانواده ها را با برگزاری کلاس های صنایع دستی در رشته های مختلف فراهم کند به گونه ای که شرکت کنندگان در این کلاس ها درآمدزایی کنند.
مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان با همکاری خیرین، در حوزه تهیه جهیزیه برای نوعروسان نیازمند هم وارد شده است و به شکل آبرومندانه این وسائل تهیه و در اختیار نوعروسان قرار می گیرد.
خبرگزاری شبستان : این مسجد در حوزه درمانی چه خدماتی را ارائه می دهد؟
امام جماعت مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان: کلینیک درمانی در این مسجد شبیه سازی شده است به گونه ای که جمعه ها پزشکان متخصص در مسجد حاضر و مردم را به صورت رایگان ویزیت می کنند و برای بیماران پرونده تشکیل می دهند.
همچنین به مدت پنج سال کلاس های طب سنتی، اسلامی توسط استاد قره داغی در مسجد تشکیل می شود و علاقمندان می توانند در این کلاس های شرکت کنند و با طب سنتی، اسلامی آشنا شوند.
غربالگری قند و فشارخون در این مسجد توسط دانشجویان پزشکی که از بچه های همین مسجد هستند به صورت رایگان انجام می شود.
خبرگزاری شبستان: برنامه های شاخصی که در ماه محرم و صفر بالاخص در اربعین حسینی داشتید را هم به طور خلاصه بیان کنید؟
امام جماعت مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان: در اربعین امسال از بین 146 مسجد شهرزنجان نخستین مسجدی که موکب خود را در کربلا مستقر کرد، مسجد امام محمدباقر(ع) بود.
این موکب روزانه پذیرای 400 تا 500 زائر بود که وعده های غذایی در اختیار زائران قرار می گرفت و لازم است از آقای جعفری و اعضای هیات امنا، بسیج و کانون فرهنگی و هنری مسجد که حضور چشمگیر در ارائه خدمات به زائران داشتند هم تقدیر و تشکر کنم.
در طول ایام بالاخص در ماه محرم و صفر در مسجد سخنرانی ها متنوع و تفاسیرقرآن، نهج البلاغه، صحیفیه سجادیه و احکام و بیان مسائل اجرا می شد و در شب های شهادت هم سفره های احسان در مسجد پهن می شد.
خبرگزاری شبستان: مسجد امام محمدباقر(ع) در خصوص دوره های آموزشی علمی چه کارهایی در طول سال انجام می دهد؟
امام جماعت مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان: در این مسجد طرح اعتکاف علمی برگزار می شود؛ در این طرح دانش آموزان پسر روزهای پنج شنبه و جمعه را در مسجد سپری می کنند و با تشکیل گروه های درسی به یکدیگر در فهم مطالب درسی و ارائه مشاوره از طریق سرگروه ها کمک می کنند.
همچنین در این مسجد چهارشنبه های حقوق دایر می شود و مسائل حقوقی و قضایی از طریق بسیج حقوق دانان و قضات برای مردم تشریح می شود و مردم و نمازگزاران با بیان مسائل قضایی و حقوقی خود در جریان امورات قرار می گیرند و جلوی بسیاری از اشتباهاتی که بیشتر به صورت سهوی است گرفته می شود.
در بحث کمک به فرهنگ کتابخوانی هم گردون کتاب در ورودی مسجد با کتاب های متنوع قرار گرفته است تا مراجعه کنندگان به مساجد در اوقات خالی خود به مطالعه بپردازند.
در این مسجد به منظور آموزش به زنان کم سواد دوره های سوادآموزی تشکیل می شود تا افراد بتوانند از نعمت خواندن و نوشتن بهره مند شوند.
همین طور از دیگر طرح های ابتکاری این مسجد آموزش های فنی برای بچه های مسجد است به گونه ای که امسال بچه ها با روش تعمیر دوچرخه آشنا شدند تا خودشان به تنهایی دوچرخه هایشان را تعمیر کنند.
در کنار آن دوره های آموزش قرآنی با حضور استاد حیدری از اساتید قرآن برای بچه های مسجدی برگزار می شود.
خبرگزاری شبستان: چه تعداد افراد از برنامه های این مسجد بهره مند می شوند؟
امام جماعت مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان: این مسجد مخاطبان بسیاری در رده های سنی مختلف دارد، در این مسجد برای هر رده سنی برنامه های خاص پیش بینی شده است ولی به طور متوسط 250 نفر به صورت دائمی از برنامه های مسجد بهره مند می شوند.
در این مسجد طرح افطاری ساده در طول ماه رمضان با مشارکت عموم برگزار شد و در کل 30 روز ماه رمضان ضیافت افطاری ساده برپا شد که بعدها مساجد دیگر هم این طرح را اجرا کردند.
خبرگزاری شبستان: مسجد امام محمدباقر(ع) موفق به اجرای چه طرح های ابتکاری دیگری شده است؟
امام جماعت مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان: این مسجد طرح نقاشی غدیر را با کمک بچه های مسجد و کودکان در روز غدیر اجرا می کند به گونه ای که به عنوان بزرگترین نقاشی غدیر بر روی پارچه کشیده می شود.
در این طرح پارچه بزرگی به صورت پارتیشن بندی شده در اختیار بچه های مسجد قرار می گیرد و کودکان و نوجوانان با کمک رنگ های انگشتی بر روی آن نقاشی های مرتبط با غدیر را طراحی می کنند در کنار این طرح مسابقه غدیر هم برگزار می شود.
یکی دیگر از طرح های ابتکاری این مسجد برگزاری جلسات تبادل تجربیات با دیگر مساجد است به گونه ای که جلسات هفتگی با حضور 10 مسجد محلات اطراف و با محوریت مسجد امام محمدباقر(ع) برگزار می شود و خادمان مسجد از تجربیات دیگر مساجد برای اجرای برنامه ها و فعالیت های آموزشی و تربیتی استفاده می کنند.
همچنین در حیاط مسجد ساخت و سازهایی در دستور کار قرار دارد و تلاش می کنیم فضای فیزیکی حیاط را مناسب با فعالیت بچه های مسجد تغییر دهیم و تاکنون از هیچ نهادی کمک مالی دریافت نکرده ایم و هیچ دستگاهی ما را حمایت نکرده است.
خبرگزاری شبستان: هزینه های مربوط به طرح ها و فعالیت های مسجد از چه طریقی تامین می شود؟
امام جماعت مسجد امام محمدباقر(ع) زنجان: هزینه های مربوط به فعالیت های این مسجد از طریق خیرین و اجرای طرح«کاغذ، زباله نیست» به همت بچه های مسجد تامین می شود.
همچنین صندوق احسان فرهنگی در مسجد نصب شده است که افراد و خیرین می توانند مبالغ مورد نظر خود را برای اجرای طرح های فرهنگی اهداء کنند؛ قلک هایی هم بین بچه های مسجد توزیع شده است تا بچه ها، مسجد را در اجرای برنامه های فرهنگی و هنری یاری کنند.
نظر شما