فرحه الزهرا؛ مراسمی به مناسبت خروج از ماه صفر

یکی از سنت‌های پسندیده ای که از دیرباز مردم عرب به ویژه ساکنان سرزمین‌های جنوبی ایران به آن اهمیت می دهند مراسم «فرحه الزهرا» است. این مراسم پس از پایان ماه صفر آغاز شده و تا سالروز ولادت پیامبر اکرم (ص) ادامه دارد.

خبرگزاری شبستان_ اهواز، سنت های اولیه جزئی از زندگی انسان های امروزی و لاینفک از روزمرگی های یک شخص هستند. به رفتارهای هر شخص که نگاه کنیم شاهد ردپایی از سنت‌های انسان های گذشته می‌ شویم، حال ممکن است این سنت‌ها خوب باشد یا بد در هر صورت جایگاه ویژه‌ای در زندگی امروزی دارند.

 

یکی از سنت‌های پسندیده ای که از دیرباز مردم عرب به ویژه ساکنان سرزمین‌های جنوبی ایران به آن اهمیت می دهند مراسم «فرحه الزهرا» است. این مراسم پس از پایان ماه صفر آغاز شده و تا سالروز ولادت پیامبر اکرم (ص) ادامه دارد.

 

هر چند که ریشه تاریخی و روایی این موضوع در تاریخ و روایات ائمه اطهار (ع) به ندرت دیده می شود اما اکنون یکی از رسومات بسیار چشمگیر مردم این منطقه شده است.

 

ام عبدالله یکی از بانوانی است که این مراسم را همه ساله در منزل خود بر پا می دارد و همه زنان همسایه را جهت این مراسم دعوت می کند.

 

ام عبدالله در خصوص این مراسم و چگونگی برپایی آن به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز می گوید: این مراسم را از مادر به ارث بردم. او همه ساله پنجم ربیع الاول به مناسبت خروج از ماه صفر و پایان یافتن عزاداری برای امام حسین این جشن را برگزار می‌ کرد بعد از فوت مادرم این مراسم را من برگزار می کنم.

 

ام عبدالله مادر سه پسر به نام های عبدالله، حسن و حسین است و به گفته خود حاضر است هر سه فرزندش را در راه اهل بیت (ع) فدا کند. از وی در خصوص این مراسم بیشتر پرسیدم و نحوه آن را جویا شدم که به یک داستان تاریخی اشاره کرد: از مادرم شنیدم که می گفت بعد از پایان ماه صفر در بهشت، حضرت زهرا (س) به مناسبت پایان ماه حزن و اندوه فرزند خویش، لبخند می زند و ما شیعیان به همین مناسبت این جشن سرور را برگزار می کنیم.

 

به گفته بیشتر شرکت کنندگان در این مراسم این جشن برای آنها حس و حال عجیبی دارد، کلوچه های مخصوص که تنها در این مراسم پخته می شود و آن تواشیح ها و سرودهایی که در این مراسم می خوانده می شود غیر قابل تکرار و غیر قابل وصف هستند .

 

در  میان همه گفته ها و شنیده ها در خصوص «فرحه الزهرا» یک نکته جالب دیده می شود که از نظر تاریخی می توان به آن اشاره کرد: در تاریخ آمده است به حضرت زهرا (س) خبر رسیده که زمان رحلت پیامبر (ص) در ماه صفر است لذا ایشان هر گاه از ماه صفر خارج می شدند از این که پدر بزرگوارشان رحلت نکردند خوشحال شدند.

 

شاید اگر بخواهیم نگاهی غیرخرافی به این داستان داشته باشیم این موضوع به حقیقت نزدیک تر باشد.

 

در مجموع برپایی جشن های محلی و خانگی یکی از مهم‌ترین مسائلی است که همسایگان را بیشتر و بیشتر به یکدیگر نزدیک تر می کند و باعث افزایش محبت میان سایر بستگان می شود.

 

مردمان خوزستان این دروازه تشیع ایران اسلامی همیشه و همه جا ارادت خود را به ساحت قدسی امامت و ولایت نشان داده‌اند و این ارادت تا قیام قیامت همچنان ادامه خواهد داشت.

 

علی سهری

کد خبر 851207

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha