به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز، «رضا پاشایی» امروز در نشست خبری ب اصحاب رسانه به تشریح وضعیت قطعهسازان استان و کشور پرداخت و اظهار داشت: استان آذربایجانشرقی از سالها پیش به عنوان قطب صنعتی کشور شناخته می شود، اما امروز به دلیل عملکرد ضعیف برخی مسؤولان استانی و کشوری فعالان این صنعت را با مشکلاتی مواجه کرده است.
رئیس انجمن نیروی محرکه همگن و قطعات خودروی کشور با انتقاد از عدم استفاده قطعات تولید شده استانی در تولید و ساخت خودروها اظهار کرد: خودرویی مانند سمند که در استان ما تولید می شود چرا باید قطعات آن تولید خود استان نباشد و از سایر استان های کشور به آذربایجان شرقی بیاید؟
وی ادامه داد: دلیل این اتفاق به خاطر حضور مافیاهایی در عرصه قطعهسازی است که تنها به منافع خود فکر کرده و منافع استان و مردم را در نظر نمی گیرند، چراکه وقتی تولید قطعات ایمنی و فوق ایمنی خودرو در استان ما تولید می شود باید در ساخت خودرو نیز از این قطعات استانی استفاده شود.
پاشایی در ادامه از راه اندازی خط جوشکاری بدنه و رنگ سمند ایران خودرو در استان خبر داد و گفت: در دو هفته اخیر مقدمات راه اندازی این بخش ها تایید شده که اکنون به دنبال جذب سرمایه گذار برای این بخشها هستیم.
وی با بیان اینکه راه اندازی دو بخش مذکور تاثیر بسزایی در اشتغال استان خواهد داشت، خاطرنشان کرد: راه اندازی بخشهای جوشکاری و رنگ خودروی سمند با وجود تداوم تولید این خودرو می تواند اشتغال زایی مناسبی را در استان به وجود بیاورد.
رئیس انجمن نیروی محرکه همگن و قطعات خودروی کشور از تولید موتورهای ۴۷۵ دیزلی برای کامیون و ماشینهای سنگین خبر داد و افزود: بر اساس تفاهمهایی که با برخی از خودروسازان انجام شده، موتورهای ۴۷۵ دیزلی برای کامیونها و ماشین آلات سنگین با تیراژ ۳۰ هزار دستگاه در استان تولید می شود.
وی ادامه داد: هر موتور از ۲۰۰ قطعه تشکیل یافته و اگر در آذربایجان شرقی این موتور تولید شود، اشتغال و ارزش افزوده فراوانی را در استان رقم خواهد زد.
پاشایی محرک همگن و قطعات خودروی کشور در خصوص برنامه ریزی برای کاهش تاثیر بنزین در زندگی آینده جامعه اذعان کرد: ایجاد زمینههایی برای مطالعه و برنامههایی مثل تکنولوژی استفاده و تولید خودروهای هیبریدی برای آینده کشور بسیار مفید است چراکه کشورهای پیشرفته هم با آینده نگری ساده توانسته اند به خلق ثروت بیانجامند.
وی با بیان اینکه معیشت مردم اولین مشکل و اولویت جامعه امروز است که با اشتغالزایی حل می شود، تصریح کرد: انقلاب صنعتی چهارم موضوع جدیدی است که نیازمند پژوهش و روش های نوین است و با توجه به کاهش سطح مطالعه و پژوهش در کشورما که نشانگر کاهش انگیزه مردم است، مسئله ای جدی به شمار می آید.
رضا پاشایی با اشاره به اینکه انجمن قطعه سازان اولین قشری است که توانسته در حوزه صنعت اشتغال زایی کند، خاطرنشان کرد: برگزاری میز سوم خودرو در استان و تلاش های انجمن قطعه یازان برای ایجاد کارهای تیمی قدم موفقی در زمینه اشتغال زایی در حوزه صنعت بوده است.
وی با بیان اینکه اگر مطالبات به موقع پرداخت شود بیش از۵۰درصد مشکلات قطعه سازان رفع می شود، گفت: وجود برخی از بدقولی ها و سنگ اندازی ها در روند پرداخت مطالبات مشکلات زیادی را برای قشر قطعه سازان به وجود می آورد.
وی کرد: اولویت های من در مدریتم سه عامل مهم است که در رشد صنعت قطعه سازی نیز تاثیر دارد این سه مورد هم شامل ایجاد قرارداد های برد ـ برد، پرداخت السی و پرداخت به قیمت روزمی شود.
پاشایی درخصوص آمار شاغلان در حوزه خودرو بیان کرد:حدود ۵۵۰هزار نفر در این حوزه شاغلند و حجم مطالبات اصلی ۱۵ میلیارد تومان و ۱۰ هزار میلیارد تومان مطالبات معوق زنجیره تامین قطعه از خودروسازان است.
پاشایی همچنین اظهار کرد:۳۰۰ واحد قطعهساز در تبریز فعالند که تعدادی از آنها آسیب دیده و به ۱۳۰ واحد فعال در استان رسیده است که باید برای رونق فعالیت آن ها و کاهش موانع فعالیتشان تلاش کرد.
وی همچنین آینده صنعت کشور را با وجود اعمال تحریم ها و پای کار آمدن تمام اقشار روشن دانست و گفت: باید از دولت بسترسازی تکنولوژی های جدید را مطالبه کنیم.
نظر شما