به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، دکتر «سید عباس صالحی» در همایش آموزگار فقاهت ویژه نکوداشت مقام علمی مرحوم آیت الله «سید محمد محقق داماد(ره)» که از پیش از ظهر امروز(پنجشبه 12دی) در سالن همایش های پژوهشکده علامه طباطبایی(ره) قم آغاز شده است، با بیان این که قم در دهه های اخیر منشأ نشر و گسترش معارف دین بوده است، گفت: قم تقسیم به دو دوره علمی بزرگ در عرصه دین می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به این که صدها و هزاران شخصیت برجسته از قم در قبل از صد سال گذشته برخاسته اند، گفت: اما دوره جدید صد ساله یکی از نمادهای قم جدید، مرحوم آیت الله العظمی محقق داماد هستند و اگر بخواهیم چند شخصیت طراز را برای این دوره معرفی کنیم یکی از آنها قطعا ایشان خواهد بود.
وی در ادامه تصریح کرد: مرحوم آیت الله حائری یزدی به عنوان مؤسس حوزه علمیه قم، دیدگاه و دانشی را پراکنده کرد که امروز شاهد رویش های آن هستیم و مرحوم داماد از جهات مختلف امتداددهنده کار ایشان است و در سال های آخر حیات مرحوم حائری یزدی، داماد ایشان می شود.
صالحی بیان داشت: ایشان در حلقه های علمی خاص مرحوم حائری یزدی حضور داشت و اگر می خواهیم امتداد علمی مؤسس حوزه علمیه را ببینیم در فضای نگاه مرحوم داماد به خوبی دیده می شود و کاملا خود را می نمایاند و نکته دیگری که این ادعا را ثابت می کند که ما چرا قم جدید را مدیون مرحوم داماد می دانیم، تربیت شاگردان است.
وی در بخش دیگری از این همایش با تأکید بر این که حداقل 10 مرجع صاحب رساله مبرز در زمره شاگردان ایشان هستند، گفت: ده ها مجتهدی که گرچه صاحب رساله نبودند ولی کم از مراجع هم نبودند از شاگردان ایشان محسوب می شوند که از جمله آنها مرحوم شهید مطهری، شهید بهشتی و افراد دیگر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز داشت: علاوه بر این که ایشان در حوزه شاگردپروری و نوع ارتباط با شاگردان امتیازهایی را برجای گذاشت که شیوه تربیت شاگردی بود و تا حدودی ادامه یافت، ویژگی دیگر در وجود ایشان روش علمی و فقهی بود که بخشی تأسیسی و بخشی استمرار مکتب مرحوم شیخ مؤسس حوزه قم بود.
وی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: آیت الله العظمی حائری یزدی تربیت یافته مکتب سامرا بود که مکتب فکر و گفتگوی با خود بود، در مکتب سامرایی گفتگوی با خود و دیگران از سوی مجتهد دامنه دار است، از طرف دیگر همین مسلک در فضای حوزه تدریسی و برداشت های علمی آیت الله العظمی محقق داماد نیز دیده می شود.
صالحی با اشاره به توجه به روایات محفوف به قرائن از سوی مرحوم آیت الله محقق داماد، گفت: ایشان با همین نگاه که در فضای فکری شاگردان ایشان هم ادامه پیدا می کند که همان فهم و اعتماد قدما به سند است، کار علمی خود را ادامه می دهد.
وی افزود: نکته دیگری که در روش شناسی مرحوم داماد خود را نشان می دهد توجه به قرآن کریم به عنوان منبع استنباط و منبع حکم شناسی در کنار نگاه به عرف است که این رویکرد در مکتب علمی قم نیز خود را نشان داده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: از جمله در ارتباط با تخریب مساجدی که در فضای خرابی نیستند، به آیه «انما یعمر مساجد الله» استناد کرده و می فرماید عمران ابتدایی و استمراری مساجد امری مجازی است و عمران مادی و معنوی در ارتباط با مسجد ممکن است، از این رو از نظر ایشان جواز تخریب مسجد منحصر به مساجدی که در شرف خرابی قرار دارند، نیست و در هر حال می توان مساجد را معماری کرد.
وی با اشاره به این که ایشان از سال 41 همراهی و همدلی خود را با فضای مسیر حضرت امام(ره) ادامه دادند، گفت: آن زمان که امام راحل موضع خویش را علیه کاپیتلاسیون اعلام کردند، برای بازتاب بیشتر سخنان خود از شخصیت های برجسته علمی از جمله مرحوم داماد برای سخنرانی در مساجد مختلف دعوت کردند.
صالحی در ادامه تصریح کرد: ایشان تا اواخر عمر شریف خود در سال 46 یا 47، همراهی و همدلی خود را با بن مایه های اولیه انقلاب اسلامی اعلام کردند و به همین جهت دشمنی با ایشان هم زیاد بود.
وی بیان داشت: ایشان ارتباط گسترده ای با مردم داشت، به مناطق مختلف کشور برای تبلیغ می رفتند و برای این که صحبت های شان در محافل مختلف مؤثر باشد، دقت های خاصی به خرج می دادند و به اصحاب منابر هم توصیه می کردند که یک منبری و روضه خوان هم باید مجتهد باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از این همایش با تأکید بر این که حوزه علمیه قم در آستانه یکصدمین سال تأسیس قرار دارد، گفت: ما نباید به وضعیت فعلی قناعت و چشم اندازی برای صده دوم حوزه با نگاه به شخصیت های برجسته ای از جمله مرحوم داماد ترسیم کنیم و این همایش نیز مقدمه ای برای این اتفاق خواهد بود.
نظر شما