به گزارش خبرگزاری شبستان: در این شماره از مجله ادبیات عرفانی، مقالاتی با عناوین «بررسی تطبیقی عرفان شمنی و تصوف اسلامی»، «بررسی مقایسه ای سیر اسماء جمالی خداوند در متون عرفانی قرن چهارم و ششم هجری (مطالعه موردی کشف المحجوب و روح الارواح)»، «تبیین نسبت کتاب تکوین با کتاب تدوین در اندیشههای عرفانی – قرآنی شیخ محمود شبستری و علامه سید حیدر آملی»، «تحلیل کارکرد دیدگاه اسطورهای الیاده در صفوةالصفای ابنبزاز اردبیلی»، «تصویر خداوند در اندیشه اشو: وجوه افتراق تعالیم او با آموزه های مولانا»، «ماهیت تجربه عرفانی بر پایه الگوی مدیریت احوال» و «معیارهای تمییز وقایع خیال منفصل بهمدد روش هانری کربن در تذکرهالاولیاء» منتشر شده است.
بررسی تطبیقی عرفان شمنی و تصوف اسلامی
در طلیعه نوشتار «بررسی تطبیقی عرفان شمنی و تصوف اسلامی» میخوانیم بیشتر مکاتب عرفانی جهان سعی بر آن دارند تا با شیوهها و روشهایی، سالک و نوآموز را از هستی روزمره و دنیوی جدا سازند و به سرمنشأ نیروی حقیقی عالم و دنیای پررمزوراز جهان مینوی هدایت کنند. شمنیسم یکی از آن مکاتب عرفانی است که با آیینها و اعمالی خاص، سالک را به خلسگی و بیخویشی میکشاند و بدینواسطه و از طریق یاریجستن از دنیای ارواح و عالم خدایان، موجب اعمالی خارق عادت میشود. آیینها و آداب شمنی، شباهت بسیار زیادی به آداب متصوفۀ اسلامی دارد و موجب شده که حتی برخی بر این باور باشند که تصوف اسلامی تحت تأثیر شمنیسم بوده است. نگارندگان در این جستار به بررسی بعضی از این شباهتها، از جمله موضوع خلسگی و بیخویشی، اهمیت به موسیقی و پایکوبی، عروج و صعود سالک، پرواز جادویی، ریاضتهای عرفانی، کرامت و موضوع نوزایی میپردازند و آنان را واکاوی میکنند.
تحلیل کارکرد دیدگاه اسطورهای الیاده در صفوةالصفای ابنبزاز اردبیلی
نویسنده مقاله «تحلیل کارکرد دیدگاه اسطورهای الیاده در صفوةالصفای ابنبزاز اردبیلی» در طلیعه نوشتار خود آورده است این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و براساس دیدگاه اسطورهای میرچا الیاده، به نقد و تحلیل صفوۀالصفای ابنبزاز اردبیلی میپردازد. از دیدگاه الیاده، اسطوره مهمترین شکل تفکر جمعی، واقعی و مقدس است و به همین دلیل سرمشق و تکرارپذیر میشود. در اسطوره، قهرمان با تغییر و تبدیل تجربۀ حسی به تجربۀ دینی، به شرایط فراانسانی دست مییابد. دینیبودن این تجربه بدینمعناست که وجود فرد در دنیای روزمره متوقف، و با نیروهای ماورای طبیعی به جهانی نورانی وارد میشود. درنتیجه با بهرهگیری از تجربۀ دینی میتواند وقایع اسطورهای را تکرار کند. مطابق با الگوی اسطورهای الیاده، قداست اسطورهای شیخ صفی، قهرمان صفوۀالصفا، همانند کهنالگوی ایزدان و دیرینهالگوهاست. مصادیق و مؤلفههای زمان و مکان اساطیری میرچا الیاده نیز در صفوۀالصفا مشهود است؛ چنانکه شیخ صفی با بهرهگیری از تجربۀ دینی، بهنوعی وقایع اسطورهای را تکرار میکند و متناسب با مصداق انسان مذهبی، با ریاضتکشی از توان حسی به توان دینی دست مییابد و از این طریق به اشراق و بصیرت درونی نائل و دل او آمادۀ پذیرش حقایق میشود. در مرحلۀ رازآموزی و تشرف، آزمونهای سخت و مکانهای تنگ و محبوس برای یادگیری رموز عرفانی، بهنوعی تداعیکنندۀ عالم جنینی و تولد دوباره است. قهرمان با طی مراحل تشرف و رازآموزی، به تجلی مقدس دست مییابد و با صعود روحانی (عروج) به رؤیت فرشتگان نائل میشود. مصادیق متعددی از الگوها و تکرارهای اساطیری در تجربۀ عرفانی شیخ صفیالدین اردبیلی در صفوۀالصفا مشاهده میشود.
تصویر خداوند در اندیشه اشو: وجوه افتراق تعالیم او با آموزه های مولانا
در طلیعه نوشتار «تصویر خداوند در اندیشه اشو: وجوه افتراق تعالیم او با آموزه های مولانا» آمده است امروزه در حالی شاهد گسترش جریانهای معناگرا در داخل کشور هستیم که فرهنگ ما دارای آثاری ارزشمند در حوزۀ معنویت و عرفان است. توجه روزافزون به معنویت، برخی از پژوهشگران را بر آن داشته است تا با اشاره به تعالیم جنبشهای نوپدید معنوی، تنها به بیان وجوه تشابهات آنها با آموزههای عرفان اسلامی بپردازند که این امر میتواند تبعات جدی بهدنبال داشته باشد. این پژوهش با درنظرگرفتن این مسئله و با هدف نشاندادن وجوه افتراق تعالیم جریانهای معناگرا با عرفان و معنویت اسلامی، تعالیم اشو را که بنیانگذار یکی از جنبشهای نوپدید معنوی است مطالعه میکند و دیدگاه او را دربارۀ وجود خداوند، امکان و راههای شناخت او که همواره از مهمترین دغدغههای بشر بوده است، مشخص میسازد. همچنین تعالیم او در این حوزه را با آموزههای مولانا بهعنوان یکی از نمایندگان راستین عرفان و معنویت اسلامی مقایسه میکند تا وجوه افتراق دیدگاه او را با دیدگاه عارفان مسلمان نشان دهد. نتایج این تحقیق، تفاوت بنیادین دیدگاه اشو و مولانا در این حوزه را آشکار میسازد. انسجامنداشتن دیدگاه او دربارۀ وجود خداوند و نیز برداشت متفاوت او از مفاهیمی مانند عشق، آزادی و شناخت خویشتن بهعنوان راههای شناخت خداوند در مقایسه با آموزههای مولانا مؤید این گفتار است. بهنظر میرسد این امر از خاستگاه فکری متفاوت این دو صاحبنظر نشئت گرفته است؛ چرا که برخلاف اشو که آشکارا به انکار ادیان الهی میپردازد، اعتقادات مولانا ریشه در آموزههای دین اسلام دارد.
معیارهای تمییز وقایع خیال منفصل بهمدد روش هانری کربن در تذکرهالاولیاء
نویسنده مقاله «معیارهای تمییز وقایع خیال منفصل بهمدد روش هانری کربن در تذکرهالاولیاء» در طلیعه نوشتار خود آورده است از دوران قدیم همواره گروهی به وجود مراتبی برای عالم معتقد بودهاند. عالم خیال منفصل، بهعنوان عالمی واسطه بین عالم ماده و عالم عقل- و البته تحت عناوین مختلف- در جهان اسلام مطرح شد. قوۀ خیال نیز قوۀ میانجی حس و عقل درنظر گرفته شد. از طرفی در میان ملل مختلف، تجارب دینی و عرفانیای وجود داشته است که از آن با نامهای متفاوتی مانند کرامات، خوارق عادات و... نامبرده میشود. در میان صوفیه، این موضوعات اهمیت و بسامد ویژهای داشت؛ بهطوریکه متون متعددی در این زمینه به یادگار ماند که تذکرةالاولیاء یکی از آنهاست. هانری کربن مستشرقی است که به کمک مؤلفههای پدیدارشناسی، در برخورد با تجارب عرفانی اولیا، لزوم درک صحیح آن را در موضع دقیقش یعنی عالم خیال منفصل، بارها یادآور میشود. پژوهش حاضر در سایۀ نزدیکشدن بهروش کربن که همان تأویل یا کشفالمحجوب است، معیارهایی ارائه میدهد که در تذکرةالاولیاء به کمک آن میتوان خیالی (مثالی) بودن مرتبۀ وقایع را تشخیص داد. یافتههای پژوهش ناظر بر این است که معیارهایی مانند زمان قدسی، ارتباط با فرشته، اوصاف لطیف و مثالی و... قادرند مکان صحیح وقوع وقایع مثالی را به مخاطبان متونی نظیر تذکرةالاولیاء نشان دهند.
تبیین نسبت کتاب تکوین با کتاب تدوین در اندیشههای عرفانی – قرآنی شیخ محمود شبستری و علامه سید حیدر آملی
در طلیعه نوشتار «تبیین نسبت کتاب تکوین با کتاب تدوین در اندیشههای عرفانی – قرآنی شیخ محمود شبستری و علامه سید حیدر آملی» میخوانیم هماهنگی عالم وجود با کتاب الهی برای گشودهشدن باب معرفت و کشف و شهود نسبت به خداوند، از جمله نکات عمیق برهانی-عرفانی و قرآنی در نزد صاحبان طریقت محسوب میشود. هرچند طلوع این اندیشه را میتوان به ابنعربی نسبت داد، عرفای پس از او سعی کردند با دقت و جزئیات بیشتری در این زمینه غور کنند و حقیقت پیوستگی عوالم و مراتب هستی با قرآن مجید را با جزئیات بیشتری جستوجو کنند. شیخ محمود شبستری و علامه سیدحیدر آملی از جمله عرفای بزرگ پیشگام در تفحص دربارۀ این اندیشه بهشمار میآیند که درصدد اثبات مطابقت اجزای کتاب تدوین با کتاب تکوین الهی برآمدند. پژوهش حاضر به روش کتابخانهای نگاشته شده است. این مطالعه با تفحص در اندیشههای این دو عارف بزرگ، دیدگاههای آنها را به این دو عالم و تطبیق مصادیق آنها با یکدیگر بررسی و مقایسه میکند و به تأمل دربارۀ فواید طرح این بحث میپردازد. از دیدگاه این پژوهش، وجود این بحث در بین عرفای نامبرده نهتنها بر تأویلپذیری و اعجاز قرآن تأکید دارد، بلکه تکریم موجودات عالم را بهعنوان مظاهری از ذات و کلام الهی و یکپارچگی عالم وجود و پیوستگی تمام اجزای آن به یکدیگر در پی دارد.
منبع: خبرگزاری ایکنا
نظر شما