به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، ماه مبارک رمضان با برکت و رحمت و مغفرت از راه رسید و دل های مردم مؤمن و متدین بیش از گذشته شیدای حضور در میهمانی ملکوتی خداوند شده است، چراکه وارد در ماهی می شوند که نظیر و نمونه آن در دیگر ایام سال دیده نمیشود و از قرآن و روایات بر لزوم درک ساعات و لحظات آن مطالب زیادی داریم.
از طرف دیگر در ایامی هستیم که کرونا مشکلات زیادی را برای همه کشور به ویژه جوامع اسلامی به وجود آورده است که ماه رمضان بهترین فرصت برای دعا و مناجات جهت رفع بلا و مصیب نیز به شمار می رود.
در اهمیت ماه رمضان همین بس که قرآن در این ماه نازل شده و برترین شب های سال یعنی شب قدر نیز در این ماه واقع شده است تا جایی که در قرآن کریم و در سوره قدر بهتر از هزار ماه شمرده شده است.
در همین راستا گفتوگویی با حجت الاسلام «ابراهیم کاظمی» استاد سطح عالی حوزه، مدرس دانشگاه و پژوهشگر کلام اسلامی ترتیب دادیم که ایشان علاوه بر بیان فضیلت و جایگاه ماه رمضان به بیان توصیه هایی به مبلغان دینی پرداخته است، در پی می آید:
در ابتدا از عظمت و جایگاه ماه رمضان و فرصتی که خداوند در اختیار بندگان خود قرار داده است بگویید.
در همین ابتدا آرزوی بهبودی و سلامتی برای همه بیماران داریم، مخصوصاً کسانی که مبتلا به بیماری کرونا شدند. آرزوی توفیق داریم برای کسانی که در خط مقدم جبهه سلامت خدمت میکنند، پزشکان و پرستاران عزیز که امیدواریم در این امر موفق باشند.
فرا رسیدن ماه رحمت و برکت ماه بندگی را خدمت همه مومنین جهان تبریک عرض می کنم در باب عظمت این ماه به نظر بنده این جمله کفایت کند که فرمودند اگر مردم می دانستند در ماه رمضان چه چیزی نهفته است آرزو می کردند تمام طول سال ماه رمضان باشد.
معدن خیر و برکت ماه رمضان است
در یک جمله باید بگوییم که معدن خیر و برکت ماه رمضان است، چراکه در این ماه عزیز همه مهمان خداوند متعال هستند و طبیعتا مهمانی در منزل میزبان شکل می گیرد و به همین سبب سالیان سال همه مومنین و مومنات در ماه رمضان انس و علاقه خاص خود را در مساجد به منصه ظهور می گذاردند.
مردم ما این این اعتقاد را دارند که «المساجد بیت الله» مساجد خانه خدا هستند، اما در این ایام با وجود بیماری کرونا این نعمت حضور در بیت الله را مدتیست ازدست داده ایم و باید برای یک مومن و انسان متقی سخت باشد و امیدواریم به برکت این ماه عزیز، شر این ویروس منحوس هرچه زودتر از شر کشور ما دفع شود.
آیا در منابع دینی و روایی ما مطالبی داریم که بر لزوم استفاده از فرصت عظیم رمضان تأکید کرده باشد؟
ماه رمضان بهترین فرصت بندگی در طول سال بشمار می رود و انسان نباید براحتی این فرصت را از دست دهد، همانطور که رسول گرانقدر اسلام می فرماید:«إنّ لِرَبِّكُم في أيّامِ دَهرِكُم نَفَحاتٍ، فَتَعَرَّضُوا لَهُ لَعَلَّهُ أن يُصِيبَكُم نَفحَةٌ مِنها فلا تَشقَونَ بَعدَها أبدا .همانا از سوى پروردگار شما در طول عمرتان نسيم هايى مى وزد ، پس خود را در معرض آنها قرار دهيد، باشد كه نسيمى از آن نفحات به شما بوزد و زان پس هرگز به شقاوت نيفتيد».
خطبه شعانیه و معارفی بلند از ماه رمضان
ماه رمضان از بالاترین نعمت هایی است که خداوند متعال آن را برای همه انسان ها قرار داده است و اهمیت آن را می توان از خطبه آخر ماه شعبان از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و اله وسلم) متوجه شد:عَنِ الرِّضَا عَنْ آبَائِهِ عَنْ عَلِیٍّ علیه السلام قَالَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلی الله علیه وآله خَطَبَنَا ذَاتَ یَوْمٍ فَقَالَ:أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَکَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ شَهْرٌ هُوَ عِنْدَ اللَّهِ أَفْضَلُ الشُّهُورِ وَ أَیَّامُهُ أَفْضَلُ الْأَیَّامِ وَ لَیَالِیهِ أَفْضَلُ اللَّیَالِی وَ سَاعَاتُهُ أَفْضَلُ السَّاعَات هُوَ شَهْرٌ دُعِیتُمْ فِیهِ إِلَی ضِیَافَةِ اللَّهِ وَ جُعِلْتُمْ فِیهِ مِنْ أَهْلِ کَرَامَةِ اللَّهِ أَنْفَاسُکُمْ فِیهِ تَسْبِیحٌ وَ نَوْمُکُمْ فِیهِ عِبَادَةٌ وَ عَمَلُکُمْ فِیهِ مَقْبُولٌ وَ دُعَاؤُکُمْ فِیهِ مُسْتَجَابٌ فَاسْأَلُوا اللَّهَ رَبَّکُمْ بِنِیَّاتٍ صَادِقَةٍ وَ قُلُوبٍ طَاهِرَةٍ أَنْ یُوَفِّقَکُمْ لِصِیَامِهِ وَ تِلَاوَةِ کِتَابِه...»
در این روایت آمده است: « «اى مردم! همانا ماه خدا ، همراه با برکت و رحمت و آمرزش ، به شما روى آورده است ؛ ماهى که نزد خدا برترینِ ماه هاست و روزهایش برترینِ روزها. شب هایش برترینِ شب ها و ساعاتش برترینِ ساعات است. ماهى است که در آن به میهمانى خدا دعوت شده اید و از شایستگانِ کرامت الهى قرار داده شده اید. َفَس هایتان در آن ، تسبیح است ، خوابتان در آن ، عبادت ، عملتان در آن ، پذیرفته و دعایتان در آن ، مورد اجابت است. پس با نیّت هاى راست و دل هاى پاک ، از پروردگارتان بخواهید تا براى روزه دارىِ آن و تلاوت کتاب خویش ، توفیقتان دهد...»
تعطیلی مساجد بهانه استفاده نبردن از رمضان نشود
روایت طولانی است که به مقداری از آن اشاره شد. در این روایت تمام اصولی که شخص مومن باید در ماه رمضان مورد توجه قرار بدهد توسط حضرت بیان شده است. لذا تمام توجهات پیامبر گرامی اسلام(ص) بر روی شخصیت سازی فردی است و انسان در هر شرایطی می تواند به این توصیه ها عمل نماید و بهانه تعطیلی مساجد نمی تواند حجت قاطعه ای بشمار رود.
بنابراین ماه رمضان، برترین ماه، روزهای این ماه، بهترین روزها، شب هایش، بهترین شبها، ساعاتیش، این ماه بهترین ساعات، تفس ها برای انسان تسبیح به حساب آیند و خواب بمنزله عبادت و هر عملی در این ماه مقبول درگاه احدیت واقع می شود.
شما چه وظایفی را برای یک انسان مؤمن قبل و درون ماه رمضان مهمتر از بقیه می دانید؟
اولین وظیفه هر مسلمان قبل از رسیدن ماه رمضان تطهیر روح است؛ زیرا امام رضا(ع) به اباصلت چنین خطابی دارد که ای اباصلت در باقی ماند این ماه(شعبان) زیاد این ذکر را بگو«اللّهم إن لم تکن قد غفرت لنا فی ما مضى من شعبان فاغفر لنا فیما بقی منه»یعنى پروردگارا اگر تاکنون در این ماه ما را نبخشیدهاى، پس از تو می خواهیم که در باقیمانده این ماه ما را ببخشى و بیامرزى. این همان شرط ورود به مهمانی خداست که انسان باید به آن توجه کند. خدا پاکان را دوست دارد.«ان الله یحب المتطهرین».
میهمانی رمضان یک دعوت همگانی و عمومی است
نکته دومی که از مطلب قبل می توان بدان دست یافت این است که همه ما دعوت به مهمانی می شویم:« هُوَ شَهْرٌ دُعِیتُمْ فِیهِ إِلَی ضِیَافَةِ اللَّهِ» اما آیا هر کسی لیاقت و شایستگی لبیک گفتن به این مهمانی را دارد، روشن است که دعوت همگانی است و خداوند این مهمانی را مخصوص فرد و یا گروهی نکرده است؛ اما دلیل براین نیست که هر کسی بتواند وارد این مهمانی شود.
تمام مطالب و توصیه های پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) در خطبه آخر شعبان دلالت بر همین مطلب می کند که بسیاری از انسان ها توان بهره بردن و مهمانی خدا شدن را ندارند و متأسفانه از این فرصت ناب محروم خواهند شد، لذا باید استقبال ما از ماه رمضان استقبالی خاص و برای دریافت این امتیاز مهمانی باشد.
نکته سوم کیفیت عمل انسان در این مهمانی است، برفرض دریافت نشان لیاقت جهت حضور در مهمانی خداوند این تضمین را برای انسان نمی آورد که از همه نعمت هایی موجود در مهمانی محروم نشود، به همین جهت ادامه خطبه شعبانیه حضرت گویای این مطلب است که می فرماید شقی و بدخت کسی است که در این ماه از آمرزش خدا بی بهره شود.
این مطلب به این معناست که شخص جواز ورود را بدست آورده و وارد مهمانی شده اما به دلیل عدم درک و عدم استفاده صحیح از این فرصت و نعمت نتوانسته بالاترین میوه این مهمانی که غفران الهی باشد را دریافت نماید. بنابراین کیفیت عمل انسان در این مهمان بیانگر نحوه خروج انسان از این ماه خواهد بود.
در سال های گذشته مبلغان و گروه های فرهنگی بودند که در این ایام به تبلیغ می رفتند و دین خدا را نشر می دادند، هم اکنون این فرصت را از دست داده اند، آیا آنها دیگر وظیفه ای ندارند؟
از این نکات ذکر شده وظیفه فردی هر شخص به روشنی مشخص گردید؛ اما اینکه مبلغان عرصه دین در این شرایط حساس چه وظیفه ای دارند؟ مبلغانی که در این ماه فرصت دیدار حضوری با مومنان را از دست داده و مساجد فعالیت سالیانه خود را ندارد و این مبلغان عمده فعالیت گذشته خود را به نوعی تعطیل شده می پندارند، این شرایط نباید سبب تعطیلی فعالیت تبلیغی آنان شود.
نیاز مردم به معنویت بیش از گذشته است
به عقیده من نیاز مردم در این شرایط به معنویت بیش از گذشته شده و پذیرش بیشتری را از خود نشان خواهند داد، بنده یک مثال ساده برای همه مبلغین بیان کنم و یک سوال از وجدان همه مبلغین و آن اینکه آیا زمانی که پیامبر اکرم(ص) در شعب ابی طالب به مدت سه سال محبوس شدند و محاصره ای را برای حضرت ایجاد کردند که مردم نه می توانستند وارد شعب ابی طالب(ع) شوند و نه می توانستند از آن خارج شوند. آیا در آن شرایط حضرت وظیفه دینی خود که تبیلغ بود را ترک کرد؟ هرگز این کار را نکرد بلکه بیش از گذشته به مردم روحیه و امیدواری دادند و آنها را برای یاری دین خدا ترغیب کردند.
بنابراین این تصور عدم وظیفه نباید برای هر مبلغ به وجود آید و به عبارتی وظیفه تبلیغ در هیچ شرایطی تعطیل نخواهد شد شاید شیوه و روش تبلیغ تفاوت پیدا کند اما اصل وظیفه تبلیغ بر عهده هر مبلغی باقی خواهد ماند، تبلیغ دین به ویژه برای طلاب و فضلای حوزه که سالیان سال در دروس فقه و معارف شیعه شرکت کرده اند یک وظیفه ذاتی محسوب میشود و خود آنها نیز هیچ گاه به فکر ترک این وظیفه خطیر نمی افتند.
شما برای مبلغان و ناشران معارف دین در این شرایط چه پیشنهادهایی دارید؟
یکی از راه های ارتباطی با عموم مردم بلکه ارتباط با افرادی که کمتر توجهی به شرکت در مساجد داشتند، فضای مجازی است. به نظر این حقیر این شرایط بهترین فرصت را برای مبلغ ایجاد کرد تا هر مبلغی توان تبلیغی خود را در فضای مجازی نشان دهد و شیوه نوینی را در فضای مجازی ایجاد سازد، شیوه هایی که اتفاقا بهتر از مجالس حضوری مردم را جذب کنند، البته باید شیوه های جذب مخاطب و زیبا سازی مطالب و کلیپ های تصویری و صوتی به خوبی رعایت شود.
وقتی دشمنان از این فضا برای اهداف شوم خود استفاده میکنند و برای ضربه زدن به دین و انقلاب و نظام اسلامی از این فضا نهایت بهره را می برند، چرا ما فضای مجازی را کنار بگذاریم و آن را در اختیار دشمنان قرار بدهیم، همچنانکه رهبر معظم انقلاب نیز بارها بر لزوم بهره گیری هرچه بیشتر و اصلاح فضای مجازی توسط متولیان امر فرهنگ کشور تأکید داشته اند.
نتیجه انجام درست وظیفه ایجاد جامعه اسلامی با محوریت توحید است
بنابراین در این ماه نه وظیفه همه آحاد مسلمین تعطیل شده ونه وظیفه مبلغین و هر یک باید به نحوی وظیفه فردی خود را انجام دهند و نتیجه انجام وظایف ایجاد جامعه اسلامی با محوریت توحید خواهد شد بلکه با توجه به شیوع این ویروس احتیاج مردم به معنویت خواهی بیشتر شده و آنها بیش از گذشته دل به این معارف می دهند.
نه تنها خدامحوری زیر سؤال رفته بلکه بیش از گذشته شده است، زیرا یک ویروسی که ماهیتش تا کنون بر همه جهانیان مبهم مانده و راه علاجی برای آن پیدا نشده فرصت خوبی در جهت تقویت توحید و خداباوری است که همگان بدانند آنچه آن کسی که در این دنیا حرف اول و آخر را می زند خالق این هستی و خداوند یگانه است.
تقدیر و تشکر می کنیم از این که وقت خود را در اختیار خبرگزاری شبستان قرار دادید.
بنده هم از شما و مجموعه فاخر خبرگزاری شبستان عرض تشکر داریم و ممنون بابت این که در این ایام به فکر مردم هستید و در حد توان خود توصیه های معنوی را به آنها منتقل می کنید.
نظر شما