خبرگزاری شبستان، گروه قرآن و معارف: آیت الله ابراهیم امینی، استاد و عضو هیات رئیسه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری و عضو مجمع تشخصی مصحلت نظام، شامگاه جمعه (۵ اردیبهشت) درگذشت.
وی که متولد سال 1304 در نجف آباد اصفهان بود، پس از طی دروس کلاسیک، در سال 1321 وارد حوزه علمیه قم شد و همزمان با تحصیل، پنجشنبه ها و جمعه ها در درس اخلاق امام خمینی (ره) شرکت می کرد. یکی دو سال در این شهر بود تا اینکه ادامه تحصیلات حوزوی را در اصفهان گذراند و در این شهر نیز از درس اخلاق آیت الله میرزا علی شیرازی بهره مند شد.
پس از طی 4 سال از دوره مقدمات، در سال 1326 به قم بازگشت و از محضر استادانی همچون حجج اسلام والمسلمین، رمضانعلی ملایی، هاشم جنّتی، سید محمد هاشمی قهدیجانی، محمد حسن عالم، سید عباس دهکردی، حیدر علی برومند، سید علی اصغر محقق، محمدحسین جرقویهای، مرتضی اردکانی و رحیم ارباب، بقیه دروس مقدمات را فرا گرفت.
شاگرد برجسته مکتب علمی و فرهنگی امام خمینی (ره)
آیت الله امینی همچنین در ادامه در کلاس درس آیات عظام رضا بهاءالدینی، سلطانی، سید محمد حسین طباطبایی و مجاهدی شرکت کرد و سپس وارد حلقه علمی آیات عظام، سید حسین بروجردی، امام خمینی (ره)، سید شهاب الدین مرعشی نجفی، سید محمد رضا گلپایگانی شد. آیات عظام عبدالله جوادی آملی، سید کمال الدین موسوی، ابوالقاسم محمدی و عباس ایزدی از جمله هممباحثهای های وی در دوران تحصیل بودند.
این مرحوم از دوره طلبگی تبلیغ معارف دینی را آغاز کرد و این روند به موازات تحصیل و تدرس ادامه داد به طوری که با سفر به بسیاری از کشورهای اروپایی، آفریقایی و آسیایی، آموزه های قرآن و عترت (ع) را ترویج می کرد. وی در این باره گفته بود: «با پیروزی انقلاب اسلامی، ناچار باید یکى از این دو امر انتخاب مى شد: ادامه درس و بحث حوزوى که امرى ضرورى بود یا رها کردن بحث هاى حوزوى و صرف همه اوقات در تأمین نیازهاى جدید. اکثر فضلاء روش اول را انتخاب کردند، ولى من روش دوم را لازم تر دیدم و برگزیدم. بدین علت که احساس کردم حوزه علمیه از لحاظ استاد کمبودى ندارد، در صورتى که تأمین نیازهاى فرهنگى جدید امرى ضرورى تر مى باشد، بویژه مسائل تعلیم و تربیت، جوانان و خانواده. در همین راستا اکثر اوقاتم را صرف مطالعه در مسائل جدید، تألیف کتاب هاى مورد نیاز، مسافرت به شهرهاى مختلف ایران ، سخنرانى در مجامع فرهنگى و پاسخگویى به سؤالات مربوطه کردم. در همین رابطه سفرهاى فراوانى به کشورهاى خارجى و حضور در سمینارها، دانشگاه ها و مجامع فرهنگى داشتم. که زمان آن ها غالباً کمتر از پانزده روز نبود و گاهى به بیش از چهل روز مى کشید. از انتخاب این روش پشیمان نیستم» (برگرفته از کتاب زندگی نامه سیاسی، آیت الله امینی).
«دادگستر جهان» کتابی پیشرو در حوزه مهدویت
مرحوم آیت الله امینی در حوزه مهدویت بسیار فعال بود به طوری که کتاب «دادگستر جهان» ایشان که در سال 1344 چاپ شد توانست به بسیاری از شبهات پیرامون موضوع انتظار و دوره ظهور پاسخ دهد.
وی جزو نویسندگان و پژوهشگران فعال حوزه و مولف آثاری متعدد از جمله تعلیم و تربیت، روزه تمرین پرهیزکاری، مهم ترین واجب فراموش شده، همسرداری، انضباط اقتصادی، آموزش دین، آشنایی با اسلام، خداشناسی، بررسی مسایل کلی امامت، امامت و امامان (ع) و معاد در قرآن بود.
عضو برجسته مراکز علمی کشور
آیت الله امینی به عنوان درس آموخته مکتب علمی، سیاسی و فکری رهبر کبیر انقلاب اسلامی، تلاشی مستمر برای اصلاح حوزه علمیه به ویژه حوزه علمیه قم داشت و در این زمینه جزو پیشگامان بود. همین فعالیت ها و همچنین قوای علمی وی، باعث عضویت آن مرحوم در جامعه مدرسین حوزه علمیه و هیات امنای دانشگاه امام صادق (ع)، مجمع جهانى علوم اسلامى طلاّب غیرایرانى و مجمع جهانی علوم اسلامی شد.
کوتاه سخن آنکه، آیت الله امینی جزو آن دسته از شاگردان امام خمینی (ره) بود که باور داشت باید برای ساختارهای نظام نوپای جمهوری اسلامی و پاسخگویی به شبهات دشمنان در حوزه های اعتقادی کوشید و بیش از همه در پی پاسخ گویی به مسائل مستحدثه بود، همین روحیه در وی تا پایان عمر آن مرحوم وجود داشت.
نظر شما