حجت الاسلام دکتر محمد عبادی زاده، مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان به خبرنگار شبستان گفت: بعد از قیام عاشورا بسیاری از نیروهای وفادار به خط امامت و ولایت یا به شهادت رسیدند و یا در گوشه انزوا و عزلت قرار گرفتند.
وی افزود: امام سجاد(ع) در این شرایط اقدام به کادرسازی و تربیت نیروی انسانی در راستای استمرار خط امامت و ولایت نمود و از سویی نیز مواضع سیاسی و اجتماعی خود را تحت پوشش دعا تبیین می کرد.حجت الاسلام و المسلمین عبادی زاده با اشاره به شرایط ایجاد شده در دورانی که بنی امیه و بنی عباس برای قبضه کردن قدرت با یکدیگر درگیری و مشاجره داشتند، بیان داشت: در این برهه از زمان، خلائی در جامعه بوجود آمد که ورود فرقه ها و نحله های فکری را به دنبال داشت.وی اذعان کرد: این نحله ها برخی در متن شرایط اجتماعی آن روز به وجود آمدند و بعضی نیز بر اثر توسعه نهضت ترجمه و از افکار و نحله های مسیحیت و سایر ادیان و مذاهب وارد جهان اسلام شده بود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان هرمزگان خاطر نشان ساخت: امام چهارم(ع) برای مقابله با این موج خطرناک فکری و فرهنگی به تربیت شاگردانی همت گماشت که در آینده به عنوان هسته اولیه انقلاب فرهنگی امام باقر(ع) و امام صادق(ع) ایفای نقش کنند.
حجت الاسلام عبادی زاده در ادامه، خلاء معنوی را به عنوان یکی از ریشه های معضلات اجتماعی که باعث ایجاد تراژدی مصیبت بار عاشوراشد، معرفی کرد و بیان داشت: یکی دیگر از رسالت های سید الساجدین(ع)، پر کردن این خلاء معنویی جامعه بود.
وی افزود: برهمین اساس، تلاش در راستای نهادینه کردن معنویت در جامعه به عنوان یک ضرورت مهم در جهت به انجام رساندن رسالت امامت و ولایت در دستور کار امام قرار گرفت و آن حضرت این نقش را در قالب رویکرد به دعا آغاز کرد.
حجت الاسلام عبادی زاده با اشاره به دلایل انتخاب این رویکرد توسط امام زین العابدین(ع)، گفت: جو خفقان حاکم بر جامعه آن روز که پس از واقعه جانسوز عاشورا شدت بیشتری پیدا کرده بود، امام را واداشت تا رسالت اجتماعی و سیاسی و تربیت نیروی انسانی را در قالب دعا به عنوان یک تاکتیک انتخاب کند.
وی در پاسخ به این پرسش که چه تفاوتی بین ادعیه ائمه اطهار(ع) با خطبه ها، نامه ها و سخنان گهربار آن بزرگوران وجود دارد، گفت: بنا بر یک قائده کلی که خداوند متعال از پیامبران خود خواسته است که با مردم اندازه فهم و درک آنان سخن بگویند، پس طبیعی است که خطبه ها، نامه ها و احادیثی که روی سخن ائمه(ع) با مردم بوده است، به قدر فهم مردم، آنها را از چشمه سار دریای علم و دانش خود سیراب می کردند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان هرمزگان ادامه داد: لیکن زمانی که رویکرد دعا را انتخاب می کردند، مخاطب آن بزرگوران خداوند متعال بود، بنابراین هر آنچه در وجود امامان معصوم(ع) از علم، حکمت و معنویت موجود بود در قالب دعا ترواش می کرد و به جامعه منتقل می شد.
حجت الاسلام عبادی زاده خاطر نشان کرد: برهمین اساس است که بزرگانی همچون علامه طباطبایی(ره) بر این عقیده اند که عالی ترین معارف بلند و ارزشمند عرفانی اسلامی در ادعیه نهفته است.
وی اذعان کرد: آنچه که ما می توانیم از این معارف از ادعیه ائمه اطهار(ع) بهره بگیریم در نوع خود منحصر به فرد است.
حجت الاسلام عبادی زاده با اشاره به نقش دعا در جامعه امروز تصریح کرد: برای پر کردن خلاء معنویت در بین دانشگاهیان، حوزویان، خانواده ها و محیط های اجتماعی توجه به دعا می تواند مهمترین وسیله ای است باشد که امروز در اختیار ماست.
وی خاطر نشان کرد: موج جدید توجه و استقبال گسترده نسل جوان به ویژه دانشجویان به دعای کمیل، عرفه و ادعیه ماه مبارک رمضان، نوید یک فضای عطرآگین در آینده را می دهد. حفظ و حراست از دستاوردهای نهضت عاشورا و رساندن پیام عاشورا به نسل های آینده از دیگر رسالت های امام سجاد(ع) است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان در پاسخ به این سئوال که با توجه به خلاء معنوی جامعه امروز، ادعیه امام سجاد(ع) چگونه می تواند این خلاء را پر کند، اظهار داشت: بزرگترین معضل اجتماعی و فکری بشر امروز، خلاء معنویی است.
وی ادامه داد: به موزات این خلاء معنویی، تشنگی به معنویت در جامعه بشری در جهان معاصر ظهور و بروز پیدا کرده است و گسترش عرفان های کاذب و هر صدایی که تحت عنوان معنویت در جامعه امروز بلند می شود حتی آنهایی که فاقد هویت معنویی هستند و مورد اقبال بسیاری از گروه های جامعه در غرب و شرق قرار می گیرد، گواه بر این مدعاست.
حجت الاسلام عبادی زاده اضافه کرد: عرفان های کاذب، عرفان های هندی، عرفان های سرخ پوستی و بسیاری از نگرش ها و گرایش هایی از این دست که در جامعه بشری امروز مطرح می شوند و افرادی را به سوی خود جلب می کنند بیانگر معنویت گرایی انسان ها و چنگ زدن به هر آن چیزی که بوی معنویت به زعم خودشان از آن استشمام کنند، می باشد.
وی افزود: خلاء دیگری که در بعد معنویت جهان معاصر با آن مواجه هستیم، امواج خانمان سوز تفکرات الحادی است که کیان خانواده ها را نشان گرفته است.
حجت الاسلام عبادی زاده تصریح کرد: پر رنگ کردن اصول و ارزش ها و فضایل والای انسانی می تواند برای مصون ماندن بنیان خانواده ها در برابر این امواج، کمک موثری را به جامعه بشری داشته باشد.
وی به ترجمه و انتشار صحیفه سجادیه توسط یکی از نویسندگان معاصر در غرب اشاره کرد و بیان داشت: استقبال گسترده مردم کشورهای مختلف اروپا از این کتاب، حاکی از این حقیقت است که دنیای امروز تشنه معنویت است و ادعیه اسلامی علی الخصوص دعاهای موجود در فرهنگ غنی تشیع و به ویژه صحیفه سجادیه می تواند خلاء معنوی بشریت امروز را پر کند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه هرمزگان تصریح کرد: نیاز امروز ما این است که ابتدا صحیفه سجادیه را به نسل جوان خودمان و سپس به بشر سرگشته امروز معرفی کنیم.
حجت الاسلام عبادی زاده با اشاره به برگزاری اولین همایش ملی انوار عرفانی اخلاقی امام سجاد(ع)، اذعان کرد: این دست از همایش ها و سمینارها تحت عنوان شخصیت والای امام چهارم، می تواند دریچه جدیدی را به روی پویندگان و جویندگان حقایق بلند عرفانی باز نماید.
وی افزود: برگزاری چنین همایش هایی و معرفی عرفان های ناب که برگرفته از قرآن و سخنان گهربار معصومین(ع) است، می تواند جلو ورود افکار و تفکرات انحرافی و عرفان های کاذب به جامعه را بگیرد. اگر ما این خلاء را پر نکنیم، جامعه ما می تواند جولانگاه تفکرات باطل و عرفان های کاذب باشد.
وی در پایان اظهار داشت: صحیفه سجادیه هنوز نتوانسته است جایگاه خود را آن گونه که درشان این کتاب ارزشمند است در جامعه حتی جامعه مذهبی ما پیدا کند لذا همه باید برای معرفی هرچه بهتر امام سجاد (ع) و صحیفه سجادیه تلاش کنیم.
پایان پیام/
نظر شما