نقش امام صادق(ع) در شکوفایی علم کلام، بسیار تعیین کننده است

سرپرست اداره تبلیغات اسلامی شیروان گفت: نقش امام صادق (ع) در احیای فرهنگ اسلام و شکوفایی علم کلام بسیار تعیین کننده است.

«حجت الاسلام محمود عزیزی» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیروان با بیان اینکه نقش امام صادق(ع) در شکوفایی علم کلام، بسیار تعیین کننده است، اظهارداشت: این خود دارای علل و عوامل جانبی از جمله سن و مدت امامت نسبتا طولانی آن حضرت، موقعیت سیاسی اجتماعی، گسترش علوم و پیدایش افکار و آرای گوناگون  است.

 


سرپرست اداره تبلیغات اسلامی شیروان با اشاره به سن و مدت امامت نسبتا طولانی آن حضرت، گفت: امام جعفر صادق علیه السلام در سال ۸۰ (یا ۸۳) هجری قمری به دنیا آمد و در سال ۱۴۸ هجری به شهادت رسید، بنابراین عمر شریفش ۶۸ سال می باشد که از این جهت از سایر ائمه علیهم السلام ممتاز است.

 


حجت الاسلام عزیزی بیان کرد: هم چنین مدت امامت آن حضرت (که پس از شهادت پدر بزرگوارش حضرت امام باقر علیه السلام در سال ۱۱۴ هجری قمری آغاز و تا سال ۱۴۸ هجری قمری ادامه یافت)، ۳۴ سال و بر اهل تحقیق پوشیده نیست که این مدت عمر و امامت در میان ائمه علیهم السلام طولانی ترین زمان به حساب می آید و این خود از عوامل یاری دهنده آن حضرت در تحقق اهداف الهی امامتش است.

 


وی به موقعیت سیاسی اجتماعی دوران حضرت اشاره کرد و افزود: موقعیت سیاسی  اجتماعی امام صادق(ع) از میان ائمه علیهم السلام یک موقعیت کاملا استثنایی بود، زیرا آن حضرت در مقطعی از زمان می زیسته که می توان آن را دوران بحران قدرت سیاسی نامید. 

 


وی بیان داشت: این بحران خود زمینه مناسبی برای انجام کارهای علمی و فرهنگی ایجاد نمود، امام (ع) در دوران ۳۴ ساله امامتش حدود هفت سال آن را با حکام بنی امیه هم عصر بود، که در این دوران آن ها با رقیبان سیاسی خود از بنی عباس در جنگ و ستیز نظامی به سر می بردند و فرصت کنترل اوضاع سیاسی و فرهنگی را نداشتند، پس از آن ها ۲۷ سال در زمان عباسیان امامت داشت.

 


حجت السلام عزیزی بیان داشت: گرچه بنی عباس در این مدت از درگیری نظامی با بنی امیه فارغ شده بودند، اما با قیام های پی درپی علویان مواجه بوده و بر اوضاع سیاسی به طور کامل مسلط نشده بودند از این رو پایه های حکومتشان سست و لرزان بوده و قدرت پرداختن به مسایل دیگر و کنترل اوضاع سیاسی را نداشتند.

 


وی گفت: چنین موقعیتی برای حضرت امام صادق علیه السلام و شاگردان او زمینه نشر معارف دینی را فراهم کرده بود. 

 


وی با اشاره به گسترش علوم و پیدایش افکار و آرای گوناگون در دوران امام صادق(ع) اظهارداشت: عصر امام(ع) همزمان بود با انتشار علوم اسلامی و انسانی از قبیل تفسیر، فقه، حدیث، کلام، انساب، لغت، شعر، طب، تاریخ، نجوم و غیر آن و نیز پیدایش افکار و اندیشه های مختلف به طوری که سبب پیدایش مذاهب اسلامی و مکاتب کلامی شده بود.

 


سرپرست اداره تبلیغات اسلامی شیروان خاطر نشان کرد: در این عصر از یک سو کتب فلسفی و کلامی از یونانی به عربی ترجمه شد و از سوی دیگر افکار الحادی و به اصطلاح زندیق مسلکی رواج شایانی یافته بود، این ها خود عواملی بودند که در آن فضای باز سیاسی تضارب آرا و برخورد اندیشه ها را فراهم کرده و علما و اندیشمندان اسلامی و در راس آنان حضرت امام جعفر صادق(ع) را به دفاع از ارزش های علمی  اسلامی برانگیخته بود، زیرا خوف آن بود که صاحبان اندیشه های نادرست و سردمداران کفر و الحاد با رواج شبهات عقیدتی و ایجاد تفرقه و تشتت آرا کار نیمه تمام بنی امیه در محو کامل فرهنگ اصیل اسلام ناب محمدی(ص) را به اتمام رسانیده و به اهداف پلید خویش جامه عمل بپوشانند.

 

 

حجت الاسلام عزیزی با بیان اینکه امام صادق(ع) آموزگار بزرگ بشریت بود، افزود: چنین عصری با چنین ویژگی هایی ضرورت ایجاد تحول بنیادین علمی فرهنگی همراه با تبیین مبانی اصیل اسلامی را ایجاب می کرد برای همین بود که امام صادق (ع) جهاد همه جانبه ای را در سنگر فرهنگ و علوم اسلامی آغاز و پرچم مبارزه فرهنگی را که پدر بزرگوارش امام باقر(ع) برافراشته بود بر دوش کشید.

 

 

 

کد خبر 939746

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha