خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: مسجد جامع «طارغوت» یا «دارغوت پاشا» در سال 969 هجری در دوره عثمانی به دست «دارغوت پاشا» والی شهر طرابلس ساخته شد. این مسجد داخل شهر قدیمی طرابلس در نزدیکی ورودی دارغوت و حمام دارغوت و مدرسه عثمان پاشا قرار دارد. این مسجد همچنین مشرف به دریای مدیترانه است.
سالن میانی این مسجد هنگام حکومت شوالیههای هوسپیتالر بر این شهر کلیسا بوده است. دارغوت با تغییر در سقف و دیوار های کلیسا، آن را به مسجد تبدیل کرد، همچنین دو بخش دیگر نیز به این مسجد اضافه کرد.
مسجد جامع دارغوت پاشا از یک مساحت مستطیلی شکل تشکیل شده است که وسط آن نمازخانه قرار دارد که طراحی آن به شکل A است و تا شمال غربی مسجد امتداد دارد.
نمازخانه مسجد به سه بخش تقسیم می شود. بخش اول شامل پنج رواق است که این رواق ها با 20 گنبد مدور پوشانده شده است، این گنبد ها بر 12 ستون استوار شده اند. این بخش مزین به آیه های قرآنی و نقش و نگارهای زیباست. منبر مسجد نیز در بالای این بخش قرار دارد. دو بخش دیگر متشکل از سه رواق است که با 12 گنبد مدور پوشانده شده است، این گنبد ها بر ستون های رومی قرار گرفته اند. مساحت کلی نمازخانه 438 متر مربع است.
این مسجد به خصوص نمازخانه آن در جنگ جهانی دوم خسارت بسیار دید و در سال 1946 «ابوزیان الشریف» پیمانکار اهل لیبی آن را با نظارت سازمان اوقاف لیبی بازسازی کرد. کار بازسازی و مرمت این مسجد یک سال به طول انجامید. این اطلاعات در یک لوح مرمرین که در بالای ورودی نمازخانه به زبان عربی نوشته شده است، وجود دارد.
گلدسته این مسجد به شکل استوانه ای است و یک بالکن دارد. این گلدسته نیز به مرور زمان دچار آسیب شد و دوباره بازسازی شد.
این مسجد از نظر هنری نسبت به مسجد جامع احمد پاشا و مسجد جامع گرجی از ویژگی های کمتری برخوردار است. در این مسجد آرامگاه «دارغوت پاشا» که در نبرد با شوالیه های هوسپیتالر کشته شد، وجود دارد.
استاد«علی مصطفی المصراتی» درباره این مسجد می گوید: مسجد دارغوت پاشا یکی از زیباترین مساجد این کشور و شاهکار هنری به شمار می آید. این مسجد روی آواره های قلعه قدیمی ساخته شده است که شوالیه های هوسپیتالر آن را هنگام تسلط بر لیبی ساختند. مسجد دارغوت در دوره ترک ها مکانی برای تجمع مردم به منظور مشورت و بررسی امور داخلی کشور بود. به طوری که می توان گفت که عملکرد این مسجد مشابه عملکرد مجلس شورا بوده است.
المصراتی درباره مهمترین اموال این مسجد می گوید: سلطان عثمانی به دارغوت پاشا یکی از موهای رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) را هدیه داد که در حال حاضر در یک گاو صندوق در یکی از اتاق های مشرف به نمازخانه نگهداری می شود.
نظر شما