به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه نشست های دومین کنگره علوم انسانی، سیدمحمدرضا امیری طهرانی، رییس کمیته اجرایی و دبیرخانه این کنگره از ضرورت های بومی سازی علوم انسانی سخن گفت و افزود: به نظر می رسد از مهمترین مسائلی که باید در مطالعات اسلامی و به تعبیر دیگر در بومی سازی علوم انسانی مدنظر قرار گیرد، بحث روش شناسی این مطالعات است.
وی اضافه کرد: تفکیک متدولوژی غربی از علوم انسانی، موضوعی اساسی که باید مورد توجه جدی اندیشمندان و صاحبنظران قرار گیرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به روشهای جهان غرب در ساماندهی علوم خویش توضیح داد: فرد گرایی روش شناختی و کل گرایی جمع گرایانه دو روش مطرح و رایج در غرب هستند که ساماندهی بسیاری از علوم انسانی غربی با این دو متدولوژی صورت گرفته است.
وی از وجود کتب غربی و علوم انسانی غربی در دانشگاههای کشور یاد کرد و در این باره هشدار داد علوم انسانی که همگی رهاورد غرب هستند با همان روشهای غربی وارد جامعه ایرانی شدند و امروزه در دانشگاههای کشور تدریس میشود که باید به آفتها و آسیب های آن توجه داشت.
مدیر امور پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در بخشی از سخنان خود از رویکرد اسلامی به مسائل انسانی سخن گفت و اضافه کرد: اینک که وارد اسلامی کردن علوم انسانی شده ایم، اولین و شاید مهمترین مقدمه برای بومی سازی و اسلامی کردن علوم، تحقیق در مبانی روش شناختی و معرفی روشهای بومی در تدوین علوم است.
وی گفت: مادامی که این نکته مورد ملاحظه قرار نگیرد، ماحصل به دست آمده رویکردی خواهد بود که صرفاً به ظواهر اسلامی بسنده می کند و درون مایه اسلامی نخواهد داشت.
امیری طهرانی به بعضی از آسیب های عدم تفکیک روش شناسی غربی از روش شناسی اسلامی اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال در اقتصاد اسلامی آنچه بیشتر مورد توجه بوده است اسلامی کردن تئوریهای اقتصادی بوده است و هیچگاه تاملی دقیق و درست در روش ها صورت نگرفته.
وی ادامه داد: مبنای علم اقتصاد غربی، تئوری های متعارف و رایج غرب بوده است که بسیاری از آنها با تئوریهای روش شناسانه اسلامی در تعارض هستند.
این استاد دانشگاه در باره ناسازگاری ها میان روش شناسی غربی و روش شناسی بومی و اسلامی تصریح کرد: از آنجا که افراد تحصیلکرده جامعه ایرانی دانش آموختگان کتب غربی و متدولوژی های غربی بوده اند، به ناچار از همان روشها برای بومی سازی علوم انسانی استفاده کرده اند که به گمان من غفلت از اولین و مهمترین مقدمه بومی سازی صورت گرفته است.
شایان ذکر است دومین کنگره ملی علوم انسانی با حضور استادان و اندیشمندان این حوزه طی روزهای 14 و 15 دی در مرکز همایشهای بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار می گردد.
پایان پیام/
نظر شما