به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر صادق آیینه وند استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دومین کنگره ملی علوم انسانی در سخنان خود از تفکیک میان دو نوع تمدن سخن گفت و در این باره توضیح داد: همواره این سوال مطرح بوده است که آیا تمدن اسلامی بر مبانی معرفتی تکیه داده است یا صرفاً یک تمدن انسانی بدون پشتوانه های معرفتی.
وی افزود: تفکیک میان تمدن اسلامی و تمدن مسلمان ها، تفکیکی دقیق و کاملاً علمی است که بی توجهی به آن بسیاری از مسائل مربوط به عالم اسلام را تحت الشعاع خویش قرار می دهد.
این استاد دانشگاه با ابراز مخالفت خویش نسبت به تمدن مسلمانان بدون پشتوانه معرفتی و فکری گفت: برخی از دانشمندان تمدن بزرگ اسلامی، مسیحی بوده اند و این نشان می دهد که تمدن اسلامی، تمدنی صرفاً شامل مسلمانان نبوده است و از پشتوانه های معرفتی اندشمندان مسلمان و غیرمسلمان بهره گرفته است.
وی تصریح کرد: تمدن اسلامی که امروز از آن سخن گفته می شود یک تمدن سخت افزاری نبوده است، بلکه همواره به علوم روز زمان خویش در شرق و غرب عالم توجه داشته و علوم رایج زمان خود را مورد نقادی و کنکاش قرار می داده است.
آیینه وند با ذکر نمونه هایی از مباحث پیچیده انسان شناسی، روانشناسی و جامعه شناسی در جامعه اسلامی، اذعان داشت: اساساً هیچ تمدنی بدون پشتوانه معرفتی قدرت حرکت و ابراز نظر ندارد و تمدن بزرگ اسلامی با تمام نوآوری ها و تحولات عظیمی که در علوم زمان خویش ایجاد کرد بی تردید تمدنی متکی به پشتوانه های معرفتی بوده است.
این استاد دانشگاه با استناد به برخی از روایات در معارف اسلامی، علم را برترین فضیلت و تنها راهگشای انسان دانست و گفت: در معارف دینی اسلام علم به عنوان مهمترین ابزار شناخت و بهترین کمال انسانی مدنظر قرار داشته است و از این رو همواره بزرگان دینی ما، مسلمانان را به فراگیری علوم مختلف تشویق و ترغیب کرده اند.
شایان ذکر است دومین کنگره ملی علوم انسانی با حضور استادان و اندیشمندان این حوزه طی روزهای 14 و 15 دی در مرکز همایشهای بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار می گردد.
پایان پیام/
نظر شما